Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τα σχέδια του Federico Fellini

Τα σχέδια του Federico Fellini
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκτίθενται σχέδια του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Federico Fellini στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη . Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Το ευρύ κοινό, αν και γνωρίζει τις περισσότερες ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, μάλλον αγνοεί ότι ο Fellini προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με διάφορα περιοδικά.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Federico Fellini που εδρεύει στο Rimini τής Ιταλίας, γενέτειρα του σκηνοθέτη, διοργανώνει μια σημαντική έκθεση με περιεχόμενο 80 πρωτότυπα σχέδιά του (διαστάσεων περίπου 30 x 22 εκ.).

Θα εκτεθούν επίσης 10 αναπαραγωγές (διαστάσεων περίπου 36 x 49 εκ.) σελίδων από το Libro dei Sogni (Βιβλίο των ονείρων) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική και το οποίο περιέχει καταγραφές των ονείρων του Fellini από τον ίδιο τόσο με λέξεις όσο και με σχέδιά του.

Στόχος της έκθεσης Όνειρα και Εμμονές: Τα σχέδια του Federico Fellini είναι να αναδείξει την εξαιρετική καλλιτεχνική αξία των σχεδίων του Fellini και να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με αυτή τη σημαντικότατη πτυχή του μεγάλου σκηνοθέτη, η οποία αν και αυτόνομη μέσα στο σύνολο του έργου του, ταυτόχρονα έχει βαθιά και άρρηκτη σχέση με τη σύλληψη και την πραγματοποίηση των ταινιών του.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο που θα περιέχει επίσης κείμενα ειδικών σχετικά με τη σημασία των σχεδίων στη ζωή και στο κινηματογραφικό έργο του Fellini.

Σχετικές ειδήσεις
Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες: έκθεση με έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β. & Μ Θεοχαράκη
28.09.2016 16:34
Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες».
Νικόλαος Γύζης - Τα σχέδια: έκθεση στην Casa Bianca στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων
28.09.2016 15:55
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca.
Σχέδια και μνήμες: έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μέγαρο Εϋνάρδου
20.05.2016 15:10
Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2016 το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου την έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη, Σχέδια και μνήμες.
Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης: έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
18.03.2016 16:09
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης.
Εικόνες του άλλου μας εαυτού: έκθεση από τη Σχεδία και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 16:55
Η «σχεδία» και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανταμώνουν σε μια συνέργεια που εντυπωσίασε και αγαπήθηκε πολύ, την έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου.