Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Avis d’ audition: χορευτική παράσταση-οντισιόν στο πλαίσιο της documenta 14

Avis d’ audition: χορευτική παράσταση-οντισιόν στο πλαίσιο της documenta 14

H documenta 14 ανακοινώνει την παράσταση Avis d’audition των Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan).


Το Avis d'audition είναι μια προγραμματισμένη οντισιόν που παρουσιάζεται ως παράσταση. Οι Γάλλοι χορογράφοι Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan) εξερευνούν τις νόρμες που υπαγορεύουν τους όρους της αναπαράστασης στις παραστατικές τέχνες. Στο πλαίσιο της documenta 14, οι Vigier & Apertet διοργανώνουν μια οντισιόν στην Αθήνα που θα είναι ανοιχτή στο κοινό ως θέαμα . Κατά τη διάρκειά της σκοπεύουν να γνωρίσουν όχι μόνο σύγχρονους χορευτές αλλά και μια ευρύτερη ομάδα από περφόρμερ.


Η οντισιόν θα γίνει την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8μ.μ. στη σκηνή του Θεάτρου Tέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου, Αθήνα. Οι χορευτές που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε αυτή τη δημόσια εκδήλωση θα προσληφθούν αρχικά για εκείνο το βράδυ.


Μετά το τέλος της οντισιόν θα πάρουν μέρος σε παραγωγές των les gens d’Uterpan κατά τη διάρκεια της documenta 14 και αργότερα.


Την ημέρα της παράστασης το κοινό θα έχει την ίδια πληροφόρηση με τους χορευτές που περνούν από οντισιόν. Οι χορευτές που θα «αποκλειστούν» πρέπει είτε να αποχωρήσουν από το θέατρο είτε να πάρουν τη θέση τους ανάμεσα στους θεατές .


Με όχημα τη διαδικασία της οντισιόν οι χορογράφοι κινητοποιούν τον εργαλειακό χαρακτήρα της για τις πραγματικές ανάγκες των επερχόμενων χορογραφιών τους. Η αλληλεπίδραση με τους χορευτές δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουν προηγούμενα έργα τους. Το έργο Avis d’audition προτείνει μια ανανεωμένη μονογραφική παρουσίαση μιας χορογραφίας που διαρρηγνύει τους κώδικες του θεάματος, χωρίς να κάνει διαχωρισμό μεταξύ πραγματικότητας και παράστασης.


Το έργο Avis d’audition δημιουργήθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2008 στο Théâtre de Vanves της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Festival Artdanthé το 2009.


Με τους χορευτές Stève Paulet (company les gens d’Uterpan), Κώστα Τσιούκα, και χορευτές και χορεύτριες που βρίσκονται σε στάδιο οντισιόν: Ιωάννα Αγγελοπούλου , Άννα Απέργη, Xριστίνα Βασιλείου, Μυρτώ Δελημιχάλη, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Νίκος Καλύβας, Ιωάννης Καρούνης, Κωνσταντίνος Κατσούδας, Σοφία Κονδυλιά, Βενιζέλος-Αλέξανδρος Μιχαήλ, Λουκιανή Παπαδάκη, Εμμανουέλα Πεχυνάκη, Xριστίνα Ράινχαρτ, Νικόλαος Ράπτης, Ευγενία Σιγαλού, Διογένης Σκαλτσάς, Περικλής Σκαρδίλης, Βασίλειος Σκαρμούτσος, Βανέσα Σπινάσα, Όλγα Σπυράκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Ιωάννης Τσιγκρής, Δημήτρης Τσικούρας, Ζαφειρία Τσιρακάκη.


Οι les gens d’ Uterpan


Οι Annie Vigier & Franck Apertet συνεργάζονται από το 1994 με την ονομασία les gens d’Uterpan. Έχουν αναπτύξει μια δημιουργική διαδικασία που σταδιακά υπονομεύει την καθιερωμένη πρακτική της χορογραφίας. Το έργο τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξερεύνηση των ορίων του σώματος και των συμβάσεων της αναπαράστασης. Το έργο τους έχει εκτεθεί σε ποικίλα σύγχρονα θέατρα, σε χώρους τέχνης και μουσεία, όπως τα Musée d'Art moderne de le Ville de Paris, Centre Pompidou στο Παρίσι, Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας, Cultuurcentrum Strombeek, CAC Brétigny, CAC Vilnius, Casino Luxembourg, International Sinop Biennial, Museum of Fine Arts στην Ταϊπέι, Centre for Contemporary Art στο Γκντανσκ και στο ACT Ιndependent Theatre Festival στη Σόφια. Οι Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan) λαμβάνουν υποστήριξη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού της Ιλ-ντε-Φρανς, που υπάγεται στο γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Διαρθρωτική Υποστήριξη 2017 και από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Essonne. Η δράση τους υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς. Ζουν και εργάζονται στο Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης με κρητικούς χορούς στη Μεθοδία
15.12.2016 15:57
Μια εντυπωσιακή παράσταση κρητικών χορών με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη και την επίλεκτη Ομάδα τους, παρουσιάζεται από 15 Δεκεμβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:00 στην μουσική σκηνή Μεθοδία στον Βοτανικό.
Momix: Οι «μάγοι χορευτές» επιστρέφουν στην Ελλάδα με το Opus Cactus!
14.11.2016 16:03
Η μεγαλύτερη, ιστορικότερη και διασημότερη ομάδα ακροβατικού χορού στον κόσμο, Momix, επιστρέφει στη χώρα μας με την θρυλική παράσταση Opus Cactus, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς από 21 έως 26 Δεκεμβρίου.
Miss Omonia, από την ομάδα όχι παίζουμε/ UrbanDig Project στην Πλατεία Ομονοίας
10.11.2016 14:56
Το «UrbanDig Omonia» της ομάδας «όχι παίζουμε/ UrbanDig Project» εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις με τη χορευτική performance “Miss Omonia” στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας. Η παράσταση, η οποία σήκωσε τον περασμένο Ιούλιο την αυλαία του φεστιβάλ Altofest στη Νάπολη, εμπνέεται από τη συλλογή ιστοριών "κάτω από το ορατό" της πλατείας Ομονοίας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης “[OUT]TOPIAS” του Μουσείου Μπενάκη.
Τα παλαιά τα ανιστορώ με μουσική και με χορό: παράσταση στο Θέατρο Βράχων
15.06.2016 12:40
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των Βράχων 2016 μας προσκαλεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου σε μία χορευτική παράσταση με τίτλο Τα παλαιά τα ανιστορώ με μουσική και με χορό.
Παράσταση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
02.06.2016 13:42
Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00, στο ανοιχτό θέατρο του Αττικού Άλσους ο Χορευτικός Τομέας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παρουσιάσει τη χορευτική παράσταση «Συ που σέρνεις τον χορό».