Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μεταβάσεις στη Μέδουσα

Μεταβάσεις στη Μέδουσα
Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης έχει θεσμοθετήσει εδώ και 6 χρόνια μια σειρά εικαστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με επιμελητές εκθέσεων. Κάθε χρόνο, καλείται ένας ιστορικός τέχνης- τεχνοκριτικός να παρουσιάσει μια έκθεση, επιλέγοντας τους καλλιτέχνες και προτείνοντας ένα θέμα.

Το 2009 φιλοξενείται στην Μέδουσα, η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου, έχοντας την επιμέλεια της έκθεσης με τίτλο Μεταβάσεις, στην οποία συμμετέχουν η Διοχάντη, ο Στέργιος Στάμος και ο Νάκης Ταστσιόγλου.

Οι καλλιτέχνες ανιχνεύουν την έννοια της μετάβασης ως δομικό στοιχείο της έκθεσης. Επεμβαίνουν αρχιτεκτονικά στο χώρο της γκαλερί , τροποποιώντας ψευδαισθησιακά τις πραγματικές διαστάσεις της. Συνεργάστηκαν στενά μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργήσουν με τα έργα τους ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον . Μεταμορφώνουν την αίθουσα σε συλλογικό έργο και ανατρέπουν έτσι την παραδοσιακή ιδέα της ομαδικής  έκθεσης.

Οι in situ εγκαταστάσεις συνδιαλέγονται γόνιμα μεταξύ τους, διατηρώντας τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του κάθε καλλιτέχνη. Λειτουργούν ως αισθητικά σπαράγματα ενός αρμονικού συνόλου και, παράλληλα, ως αυτόνομες καλλιτεχνικές συνθέσεις. Δημιουργούν ρευστές και ρυθμικές μεταβάσεις για τον θεατή και Ηρακλείτεια περάσματα.

Από την καθημερινότητα στον Κόσμο του παραλόγου (Ταστσιόγλου), από το συμπαντικό πεδίο στο απόλυτο άγνωστο (Στάμος), από το έρεβος στο φως (Διοχάντη), οι καλλιτέχνες πραγματεύονται την έννοια της μετάβασης, πέρα από δομικό στοιχείο της έκθεσης, ως εννοιολογικό ζητούμενο.

H έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Biennale της Αθήνας Heaven.

Σχετικές ειδήσεις
Ένα Ελληνικό καλοκαίρι, έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
10.02.2017 16:26
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη παρουσιάζει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την καινούργια δουλειά του Μίλτου Μιχαηλίδη με τον τίτλο “Ένα Ελληνικό καλοκαίρι“.
1+1=1, έκθεση της Βαρβάρας Λιακουνάκου στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
12.01.2017 15:21
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη παρουσιάζει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την ατομική έκθεση της Βαρβάρας Λιακουνάκου, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία τους.
Τοπία του νου: έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
07.11.2016 10:51
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης τη δεύτερη ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη.
Επιθαλάμια και άλλα τραγούδια: έκθεση του Δημήτρη Σκουρογιάννη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
07.04.2016 16:21
Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, τη νέα δουλειά του Δημήτρη Σκουρογιάννη.
Πράξις: έκθεση της Μαρίας Βλαντή στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
25.02.2016 12:17
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, τη νέα δουλειά της Μαρίας Βλαντή.