Με το σύνθημα «Των Λαών η Ανεξήγητη Υπομονή» έρχεται στο Gazarte από το Βερολίνο η πρωτότυπη μουσικό-θεατρική παράσταση που συνενώνει τις «Συνομιλίες Φυγάδων» και το «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε κείμενο-ποίηση Bertolt Brecht και μελοποίηση Hanns Eisler, με ζωντανή μουσική, σε σκηνοθεσία Andreas R. Bartsch.

Η πρωτότυπη αυτή σκηνοθεσία έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 80 θεατρικές σκηνές διεθνώς. Με αφετηρία την Volksbühne του Βερολίνου διήνυσε μία μεγάλη πορεία από την Τιφλίδα της Γεωργίας ως την Αβάνα της Κούβας. Η μουσικο-θεατρική αυτή παράσταση παρουσιάζεται στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα». Ο γερμανός σκηνοθέτης Andreas R. Bartsch, συνεργάτης της Volksbuehne του Βερολίνου και εκπρόσωπος της πρωτοπορίας της βερολινέζικης θεατρικής σκηνής καθοδηγεί του ηθοποιούς Rüdiger Klink και Aloysius Itoka που ερμηνεύουν με απλότητα τη μετέωρη κατάσταση των ανθρώπων που εκτοπίζονται λόγω του πολέμου. Ο μουσικός διευθυντής και εξαιρετικός πιανίστας Joerg Mischke ζωντανεύει τις μελωδίες του γερμανού συνθέτη Hanns Eisler και καθοδηγεί την αισθαντική τραγουδίστρια-ηθοποιό Marie-Louise Gunst και τους υπέροχους μουσικούς του Barbara Klaus-Cosca και Susanne Filep σε live εμφάνιση.

O Brecht το 1955 δημοσιεύει τα συγκλονιστικά συνοδευτικά επιγράμματα των φωτογραφιών που έχει συλλέξει ως φυγάς στην Φινλανδία το 1941 από εφημερίδες της εποχής του με εικόνες πολέμου, καταστροφής και ερήμωσης.

Το 1957 ο Eisler τα μελοποιεί και παραδίδει 14 διαχρονικά τραγούδια για τη λαίλαπα του πολέμου που συντρίβει την ανθρώπινη ύπαρξη. Το πνεύμα του Brecht για τους φυγάδες ξεδιπλώνεται στη φράση «…Ένα καλό διαβατήριο είναι πάντα αναγνωρισμένο, ενώ ένας άνθρωπος, όσο καλός και αν είναι μπορεί να μην αναγνωριστεί ποτέ…» Όσο έγραφε το «Συνομιλίες Φυγάδων» γελούσε μέχρις δακρύων περιμένοντας την άδεια μετακίνησης.

Μια παράσταση μοναδική που δεν πρέπει να χάσετε. Ένα μουσικό γεγονός, μια θεατρική πράξη που τιμά την επέτειο των εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Μπρεχτ. Μια πνευματική σύζευξη, ένας συνδυασμός δημιουργών και ερμηνευτών μας προκαλεί να εστιάσουμε στο σήμερα που έρχεται από το χθες με αφορμή τη μουσική, την ποίηση, το θέατρο του Brecht.

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ θα καταφύγουμε τελικά όταν όλα γίνουν ανυπόφορα και ασφυκτικά; ΠΟΛΕΜΟΙ, καταστροφές, μόλυνση…; Όταν κάποτε ΟΛΟΙ σε αυτόν τον κόσμο, θα είμαστε φυγάδες από αυτόν τον μοναχικό και εύθραυστο πλανήτη; Εμείς οι αχάριστοι, γκρινιάρηδες νάνοι, γεμάτοι θανατηφόρα ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΥΠΟΜΟΝΗ;

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ;

Σε αυτό το σχέδιο της “ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ” θα μας οδηγήσουν, εμάς, τους ανεξήγητα υπομονετικούς, αν δεν προσέξουμε.

Σκέψεις του σκηνοθέτη και εικαστικού Andreas R. Bartsch.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Andreas R. Bartsch
Μουσική διεύθυνση – Πιάνο: Jörg Mischke
Ηθοποιοί: Rüdiger Klink και Aloysius Itoka
Μουσικοί: Susanne Filep, Βιολί
Marie Luise Gunst, Τραγούδι
Barbara Klaus-Cosca, Ακορντεόν

Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα»

Με ελληνικούς Υπέρτιτλους.

Διαβάστε επίσης:

Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα