Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζει το πρόγραμμα εκδηλώσεών του και ο Νοέμβριος υπόσχεται πολλές και διαφορετικές εμπειρίες για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα με τις προτεινόμενες δραστηριότητες, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για καθημερινή επίσκεψη κατά τις πρωινές ώρες. Φιλοδοξώντας να προσελκύσει ένα συνεχώς ευρύτερο κοινό και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει υπηρεσίες και προγράμματα που ενισχύουν το πλαίσιο μιας δημιουργικής και αναζωογονητικής επίσκεψης.

Από την 1η Νοεμβρίου το ΚΠΙΣΝ ακολουθεί το χειμερινό ωράριο λειτουργίας (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 06.00 – 20.00 | Φάρος, Αγορά, Στίβος 06.00 – 00.00 | Κέντρο Επισκεπτών 09.00 – 22.00).

Αθλητισμός στο ΚΠΙΣΝ

Ο αθλητισμός και η προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής αποτελούν κύριο πυλώνα του ΚΠΙΣΝ, και οι αθλητικές του εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους καθημερινά. Συγκεκριμένα, ο Στίβος του ΚΠΙΣΝ με τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής είναι ανοιχτός από τις 06.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο για όλους. Παράλληλα, από Δευτέρα έως Παρασκευή καθηγητές φυσικής αγωγής βρίσκονται στον χώρο (06.30-09.30 και 18.30-21.30) προσφέροντας συμβουλές άσκησης. Ο ευρύτερος εξωτερικός χώρος του έργου και ο ποδηλατόδρομος που αναπτύσσεται περιμετρικά του, προσκαλούν άτομα όλων των ηλικιών να επισκεφθούν το ΚΠΙΣΝ στον ελεύθερο χρόνο τους ακολουθώντας το προσωπικό τους πρόγραμμα εκγύμνασης ή συμμετέχοντας σε κάποιο από τα καθημερινά προγράμματα άθλησης.

Ψηφιακές Υπηρεσίες  

Για την ενημέρωση των επισκεπτών το ΚΠΙΣΝ προσφέρει δωρεάν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με δυνατότητα πρόσβασης στο internet, οι οποίοι βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Μέσω της πλατφόρμας www.pressreader.com οι επισκέπτες, χρησιμοποιώντας είτε τους σταθερούς υπολογιστές είτε τις κινητές συσκευές τους, έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 5.000 περιοδικά και εφημερίδες σε ψηφιακή μορφή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει περιεχόμενο από 100 διαφορετικές χώρες σε 60 διαφορετικές γλώσσες. Η υπηρεσία αποσκοπεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα καθημερινής ενημέρωσης, διασκέδασης και έμπνευσης για τους επισκέπτες. Παράλληλα, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης για τα ψηφιακά μέσα, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi. Tο όνομα του δικτύου είναι SNFCC-FREE-WIFI.

Ξεναγήσεις

Οι καθημερινές ξεναγήσεις στα νέα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) συνεχίζονται με επιτυχία, ενώ στο πρόγραμμα έχουν ήδη συμπεριληφθεί ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα πρότυπο σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου το οποίο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο. Παράλληλα, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται καθημερινά σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Διάλειμμα στο ΚΠΙΣΝ

Πάνω από όλα το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί με την ελπίδα να αποτελέσει ένα καθημερινό σημείο συνάντησης, έναν δημόσιο τόπο ανάπαυλας και ανταλλαγής ιδεών. Ελεύθερη περιήγηση στο Πάρκο, διάβασμα στη φύση, μεσημεριανό διάλειμμα στο Κανάλι, πικ νικ και ομαδικό παιχνίδι στο Ξέφωτο, είναι λίγες μόνο από τις δραστηριότητες που μπορεί ο καθένας να απολαύσει κάθε μέρα στο ΚΠΙΣΝ.

Παράλληλα, έως τις 18 Δεκεμβρίου συνεχίζεται η επιτυχημένη έκθεση ‘Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μία φιλία ζωής και τέχνης’ (στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ) που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, η οποία περιλαμβάνει τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ 50 αριστουργημάτων του Μόραλη και 18 χάλκινων έργων του Καπράλου, ενώ το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, εκτίθεται μόνιμα στην Υποδοχή του ΚΠΙΣΝ.

Εκδηλώσεις Νοεμβρίου

Ξεναγήσεις, Μουσική, Προβολές, Προγράμματα για παιδιά, Αθλητικές δράσεις, Δραστηριότητες για ενήλικες. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Νοεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ έχει να προτείνει κάτι καλό για κάθε μέρα!

Συναυλία Gadjo Dilo: Οι Gadjo Dilo κατόρθωσαν να συνδυάσουν τη μουσική ιδιοφυία του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt με την ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και του ’60, δημιουργώντας το δικός τους μουσικό στυλ, το ‘Manouche De Grec’. Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου θα δώσουν μια μοναδική συναυλία στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ, ταξιδεύοντας μας στη μαγεία της τσιγγάνικης τζαζ παράδοσης.

Jazz Διαχρονίες: Οι Jazz Διαχρονίες μας συστήθηκαν τον περασμένο μήνα και με τις ρυθμικές τζαζ μελωδίες τους, μας συνεπήραν σε πολύχρωμους και ‘πολύηχους’ κόσμους. Τον Νοέμβριο, το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται κάθε Παρασκευή, με οδηγό Ελληνικά τζαζ σχήματα στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες γυναικείες φωνές του χώρου: Eva & the Apples (4/11), Swing Shoes ft. Sugaspank! (11/11), Sera Bellos Quintet (18/11) και Penny Baltatzi (25/11).

Music Escapades: Οι ονειρικές μουσικές εξορμήσεις των Music Escapades συνεχίζονται, με ένα αφιέρωμα στις γυναικείες σύγχρονες φωνές της Ελληνικής indie σκηνής. Με αφετηρία τα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ και προορισμό άγνωστα ηχοτοπία θα μας ταξιδέψουν οι Angelika Dusk (5/11), Σtella (19/11) και Daphne and the Fuzz (26/11).

Park Your Cinema: Το αγαπημένο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών αυτήν τη φορά ‘παρκάρει’ για τα καλά την οθόνη του στο Κέντρο Επισκεπτών. Τα χειμερινά Σάββατα του Νοεμβρίου μας υποδέχονται ‘Τα Τέρατα της Universal’ σε μια ενότητα αφιερωμένη σε κλασικές ταινίες τρόμου (Δράκουλας 5/11, Φρανκενστάιν 12/11, Η Μούμια 19/11 και Ο Αόρατος Άνθρωπος 26/11), ενώ οι Κυριακές είναι και πάλι αφοσιωμένες στο διάβασμα με τον δεύτερο κύκλο της ενότητας ‘Τεύχος: Βιβλιοθήκη’ (Πιο Παράξενο κι από Παράξενο 6/11, Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης 13/11, Φαρενάιτ 20/11 και Τέλος Διαδρομής 27/11). Επίσης, τον Νοέμβριο συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές για παιδιά (αναλυτικές πληροφορίες στην ενότητα Δραστηριότητες για παιδιά).

Δραστηριότητες για παιδιά: Θεατρικό εργαστήριο, Παρκολυμπιάδα, Μαθήματα ποδηλάτου, Εργαστήριο χορού στη Φύση και πολλές ακόμα καλλιτεχνικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαθαίνουν στους μικρότερους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ τη χαρά της συνεργασίας και τους φέρνουν σε επαφή με τη φύση αλλά και τη σύγχρονη αστική κουλτούρα. Οι μικροί σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία κάθε Κυριακή να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων (Εγώ, Ο Απαισιότατος 6/11, Εγώ, Ο Απαισιότατος 2 13/11, Λόραξ 20/11 και Minions 27/11). Επιπλέον, τον Νοέμβριο ξεκινάει το πρόγραμμα ‘Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί Τέχνη’, το οποίο προτείνει πρωτότυπες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά με ή χωρίς αναπηρία, ενισχύοντας την ομαδικότητά τους και μαθαίνοντάς τους έμπρακτα να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Αθλητισμός και Ευεξία: Οι υπέροχοι εξωτερικοί χώροι του ΚΠΙΣΝ αποτελούν ιδανική τοποθεσία για κάθε είδους ατομική ή ομαδική αθλητική δραστηριότητα. Καθημερινά, στο ΚΠΙΣΝ προσφέρονται μαθήματα yoga, pilates, αερόβιας άσκησης και είναι προσβάσιμα στο κοινό τα υπαίθρια όργανα που βρίσκονται στο χώρο του Στίβου, όπου υπό την καθοδήγηση προπονητών, κάθε επισκέπτης μπορεί να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης. Επίσης, τον Νοέμβριο, διεξάγεται για δεύτερη φορά το Backwards Run (6/11) προκαλώντας τους δεινούς δρομείς να τρέξουν προς τα πίσω, ένας αγώνας δρόμου 5χλμ αποκλειστικά για άντρες (27/11), ενώ όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους μπορούν να συμμετάσχουν στο Hot Triathlon II (12/11), το οποίο συνδυάζει τρέξιμο, κωπηλατική άσκηση εδάφους και επαναλαμβανόμενο τρέξιμο σε σκάλες.

Δραστηριότητες για ενήλικες: Ο Νοέμβριος περιλαμβάνει μια πληθώρα δημιουργικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για ενήλικες με στόχο να εμπνεύσουν τους επισκέπτες να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους. Οι θεματικές των εκδηλώσεων διαμορφώνονται γύρω από καίρια ζητήματα της σύγχρονης καθημερινότητας, όπως το περιβάλλον,  η εύρεση εργασίας και ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η απώλεια της μνήμης, αλλά και γύρω από σταθερά ζητήματα όπως η υγεία και τα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών. Παράλληλα, το ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί δύο συναντήσεις αφιερωμένες στην διεθνή διοργάνωση του Μαραθωνίου, όπου κορυφαίοι Έλληνες δρομείς θα μας μιλήσουν για την εμπειρία της συμμετοχής τους. Επιπλέον, η εκδήλωση ‘Τα ελληνικά Πανεπιστήμια συναντώνται με Έλληνες Ακαδημαϊκούς του εξωτερικού’ (7/11) προσκαλεί Έλληνες εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για το πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς που προάγει την ανάπτυξη των συνεργατικών σχέσεων Ελλήνων του εξωτερικού με Ελληνικά Πανεπιστήμια.