Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 13:54
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου

«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά. Πρόκειται για το τελευταίο του βιβλίο και με αυτό ολοκληρώνεται η δημοσίευση του έργου του. Ωστόσο αυτό που κάνει εμβληματικό αυτό το βιβλίο είναι η διακριτική του συνομιλία με την ποίηση του Αργύρη Χιόνη, το σκωπτικό ύφος με το οποίο είναι γραμμένα τα διηγήματα και η γλώσσα που χρησιμοποιεί, μια γλώσσα λιτή και υπαινικτική, με την οποία νοηματοδοτεί το πέρασμα από τη λογική προς το παράδοξο και το αντίστροφο. Μια γλώσσα επεξεργασμένη αισθητικά και ταυτόχρονα ευθύβολη και αιχμηρή όπου χρειάζεται.

Ο ίδιος ο δημιουργός είχε πρόθεση να συμπεριλάβει στην έκδοση αυτού του βιβλίου του δεκαπέντε διηγήματα, όμως αυτό δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει καθώς τον πρόλαβε ο θάνατος. Δεκαπέντε διηγήματα για την ύπαρξη, τον παραλογισμό που τη συνοδεύει. Αντί γι’ αυτό, η συλλογή περιέχει εννέα από τα διηγήματα αυτά, αντιπροσωπευτικά όμως για την ανάδειξη των προβληματισμών του Αργύρη Χιόνη, τα οποία συνδέονται ακριβώς από τη συναισθηματική αγωνία για τον παραλογισμό και τις επώδυνες επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υπόσταση.

Οι ήρωές των διηγημάτων του παλινωδούν ανάμεσα στη βιωματική εμπειρία του ίδιου του συγγραφέα, στο μύθο που μπορεί να τον συνοδεύει και σε μια πραγματικότητα που επανέρχεται από τον ποιητικό κόσμο του Αργύρη Χιόνη, αναγνωρίσιμο σε όποιον αναγνώστη έχει ασχοληθεί με τον δημιουργό αυτό ως ποιητή. Η αφηγηματική δεινότητα του Χιόνη είναι, επίσης, γνωστή σε όποιον έχει ασχοληθεί με το έργο του. Στη συλλογή αυτή ωστόσο θα βρεθεί μπροστά σε έναν δημιουργό με αξιοσημείωτη αφηγηματική δυναμική που άλλοτε μοιάζει να περιγράφει μια ανάλαφρη ιστορία και άλλοτε στέκεται με σεβασμό απέναντι σε πιο δυστοπικές καταστάσεις, αφού το φως εναλλάσσεται με το σκότος με την ίδια ευκολία που η λογική αντιστέκεται στην παραδοξολογία. Με έναν ανεπαίσθητο λυρισμό ο Χιόνης περιγράφει την καθημερινότητα των ηρώων, ανθρώπων που μπορεί να δείχνουν σκληροί αλλά κρύβουν μέσα τους έναν ρομαντισμό, μια τρυφερή διάθεση απέναντι στη ζωή, ένα υποβόσκων τραγικό πεπρωμένο που θα το αποδεχτούν βουτηγμένοι στη μοναξιά τους.

Οι ήρωες βλέπουν τη διαυγή αντανάκλαση της δικής τους προσωπικότητας πάνω στον καθρέφτη μιας πραγματικότητας που τους εξουθενώνει. Θα φτάσουν στη λύτρωση μέσα από την κάθαρση των παθημάτων τους και εκεί θα αντικρίσουν τον πραγματικό τους εαυτό και μαζί ένα μοντέρνο τρόπο αφηγηματικής πρακτικής.

Η Γιώτα Κριτσέλη μάς εισάγει στο έργο αυτό δίνοντας στον αναγνώστη ένα επίμετρο κατατοπιστικό και ιδιαίτερα προσεγμένο. Καθώς έχει υπάρξει σε πλήρη συνεννόηση με τον Αργύρη Χιόνη πριν από το θάνατό του βαδίζει τώρα ακριβώς επάνω στα χνάρια που ο ίδιος χάραξε και εκμεταλλεύεται κάθε στιγμή της προσωπικής τους γνωριμίας για να δώσει στο αναγνωστικό κοινό το έργο του στο ακέραιο.

Το βιβλίο του Αργύρη Χιόνη, Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.