Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

ό,τι μικρό και όμορφο: Έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στο Φουγάρο

ό,τι μικρό και όμορφο: Έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στο Φουγάρο

Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στην Αίθουσα 2 την έκθεση ό,τι μικρό και όμορφο της Βάλης Κολοτούρου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση στο Ναύπλιο του έργου μιας καταξιωμένης Ελληνίδας εικαστικού που δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και είναι επισκέψιμη από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται μικρών διαστάσεων ακουαρέλες με παραστατικά ή πιο αφαιρετικά θέματα, που αναφέρονται στον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα, στο εργασιακό του περιβάλλον , στη βία, στην αλλοτρίωση, στις σχέσεις, στην αναζήτηση ταυτότητας και τελικά στη λύση που δίνει πάντα το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από καθημερινές σκηνές, ανθρώπινες μορφές, νεκρές φύσεις και τοπία.

 

Με χαρακτηριστική ευαισθησία και γνώση των ισορροπιών του χρώματος και της υφής, τα έργα της Βάλης Κολοτούρου εξυμνούν τη λιτή ομορφιά και την αρμονία , προσκαλώντας τον θεατή να κάνει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα με την αφορμή ενός οικείου και αναζωογονητικού ερεθίσματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καλλιτέχνις για τα θέματά της χρησιμοποιεί ζωντανά μοντέλα ή φωτογραφίες που βρίσκει σε εφημερίδες και περιοδικά, όμως - σύμφωνα με τον καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες, Ηλία Ηλιάκη - «και τα δύο αποτελούν απλώς αφορμή, γιατί όταν αρχίσει να ζωγραφίζει χάνουν την πραγματική τους απεικόνιση και το έργο καταλήγει να είναι προϊόν αποκλειστικά της καλλιτεχνικής της φαντασίας».

 

Βιογραφικό

 

Η Βάλη Κολοτούρου γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Βρύγη. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός στο νομικό τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης και στη συνέχεια υπήρξε, επί σειρά ετών, ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

 

Έχει κάνει μακροχρόνιες σπουδές στη ζωγραφική, μελετώντας το σχέδιο και το χρώμα με αφετηρία τα μαθήματα στο εργαστήριο της Βάσως Τσέκα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην Academie Royale des Beaux - Arts, στην Academie de Dessin et des Arts Decoratifs de Watermael - Boitsfort και, επίσης, στην Ecole des Arts d` Ixelles (Βρυξέλλες) από όπου έλαβε και το δίπλωμά της.

 

Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, με πιο πρόσφατη την ατομική της έκθεση «παιχνίδια του χρόνου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Φαλήρου (2016), καθώς και δέκα συλλογικές στις Βρυξέλλες, το Νέο Δελχί, τη Νέα Υόρκη, τη Μπολόνια, το Λονδίνο, την Αθήνα και το Παρίσι. Έργα της έχει παρουσιάσει ο ελληνικός και αμερικανικός τύπος, και έχουν επίσης δημοσιευτεί σε ξένα βιβλία και περιοδικά στη Νέα Υόρκη, τη Μπολόνια και το Λονδίνο.

 

Έχει εκδώσει επτά καταλόγους από τις εκθέσεις της, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, το Museum of Fine Arts στις Βρυξέλλες, το Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη και το Centre Pompidou στο Παρίσι. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και αλλού.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Francesco Moretti στο Φουγάρο
27.01.2017 17:12
Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στη FOUGARO THE GALLERY, από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 6μμ έως την Κυριακή 5 Μαρτίου, την έκθεση του εικαστικού Francesco Moretti με τα πρωτότυπα έργα του για την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου της Χρύσας Σαββάκη με τίτλο «Πού πάει ο ήλιος όταν φεύγει;».
Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος ζωγραφίζει τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Αντουάν Ντε Σεντ - Εξιπερί στη γκαλερί Σκουφά
22.11.2016 13:52
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στις 12.00 μμ. εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο «Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος ζωγραφίζει τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Αντουάν Ντε Σεντ - Εξιπερί». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016.
Kiki’s Instagram Moments: Έκθεση φωτογραφίας στην Chalkos Gallery
16.11.2016 17:29
Η ατομική έκθεση της Κικής Χούρου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στον όμορφο νέο χώρο Chalkos Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Μικρό Αντιπολεμικό: έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη στη γκαλερί Έρση
01.06.2016 14:39
Η Γκαλερί Έρση τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 & ώρα 7.30 μμ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση Ζωγραφικής της Ράνιας Καπελιάρη, με τίτλο Μικρό Αντιπολεμικό.