Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας

Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας

H τέχνη του κινηματογράφου απαιτεί τη θέαση. Τη θέαση τη μοναδική, τη μυστηριακή, αυτή που βιώνεις μόνος στη σκοτεινή αίθουσα. Μόνος και μοναδικός αποκρυπτογράφος της οθόνης. Αυτήν, την ανεπανάληπτη, «εγωιστική»  διαδικασία, επικοινωνίας.

 

Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής  είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής . Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.

 

Προβολές 225 ταινιών, masterclass για τη still photography, Drama Pitching Lab, Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια με παρουσιάσεις συγγραφέων και των βιβλίων τους. Ορίστε η εβδομάδα του 39ου Εθνικού και 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

 

Έχω την τιμή να υποδέχομαι φέτος τη σημαντικότερη παραγωγή ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Φαίνεται ότι τα φαινόμενα κρίσης της ελληνικής κοινωνίας ενθαρρύνουν, κινητοποιούν συνειδήσεις και πυροδοτούν καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η ίδια η θεματολογία της κρίσης εισέρχεται ορμητικά στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

 

Με την επανάκαμψη της κρατικής παραγωγής (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Μικροφίλμ της ΕΡΤ) αναμένουμε τα επίπεδα αριθμού και ποιότητας να σταθεροποιηθούν για τα επόμενα χρόνια στα φετινά επίπεδα ρεκόρ.

 

Αγαπητοί φίλοι, με περισσή αισιοδοξία και ωριμότητα σας υποδεχόμαστε σ’ αυτή τη μεγάλη μυσταγωγία τέχνης και γιορτής του κινηματογράφου.

 

Info: Ο Αντώνης Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία  κινηματογράφου στη Σοβιετική Ένωση. Σκηνοθέτης μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών και ταινιών ντοκιμαντέρ . Μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας από το 1999.Το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2016. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Κινηματογράφου: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον
11.11.2016 14:58
Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης και αναζήτησης του εαυτού που εκτυλίσσεται σε ενα μικρό χωριό της Ισλανδίας είδαμε στην ταινία «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
39ο Φεστιβάλ Δράμας: Οι ταινίες που ξεχωρίσαμε από το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα!
23.09.2016 13:45
Η πόλη της Δράμας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το σημαντικότερο ραντεβού των Ελλήνων μικρομηκάδων. Κάθε Σεπτέμβρη σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί συναντώνται στην βορειοελλαδίτικη πόλη, με αφορμή την μεγάλη γιορτή των ταινιών μικρού μήκους. Φέτος ήταν έτος ρεκόρ, αφού προκρίθηκαν 65 ταινίες από τις 209 που είχαν κατατεθεί και τελικά για διάφορους λόγους προβλήθηκαν οι 62.
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»: Το όραμά μας
24.08.2016 11:25
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45,000 φίλους / μέλη - από όλη την Ελλάδα.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Delphine & Muriel Coulin: Μέσα από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συμμετέχουμε στην ενίσχυση του διαλόγου
04.04.2016 11:42
Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε να προεδρεύσουμε στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Έχουμε έναν ιδιαίτερο, σχεδόν συναισθηματικό δεσμό με την Ελλάδα. Ερχόμαστε εδώ από τότε που ήμασταν παιδιά, κρατάμε πολύ προσωπικές αναμνήσεις από αυτούς που έγιναν η ελληνική μας οικογένεια και που με πολλή χαρά ξαναβρίσκουμε κάθε καλοκαίρι –μερικές φορές και σε άλλες στιγμές του χρόνου…