Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση "Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)" του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν, στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2016 και σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ζακύνθου (της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιητή) και της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας πραγματοποιείται για πρώτη φορά Φεστιβάλ, με σκοπό να τιμηθεί ο Εθνικός ποιητής της Ελλάδας, Διονύσιος Σολωμός. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και ως στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και τη συνεργασία τους προκειμένου να παραχωρηθεί στην πρωτεύουσα χώρος, που θα ονομαστεί πλατεία Διονύσιου Σολωμού και στον οποίο θα στηθεί αδριάντας για τον Εθνικό Ποιητή της χώρας.

 

Το Φεστιβάλ θα έχει ως κεντρικό γεγονός την παράσταση "Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)", η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, ενώ συνεχίστηκε στο Μόναχο, στο Λόφο του Στράνη στη Ζάκυνθο, όπου ο Σολωμός έγραψε τον Εθνικό Ύμνο και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αισχυλείων. Τον Ιανουάριο του 2017 αναμένεται να παρουσιαστεί και στο Παρίσι. Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με ομιλία του ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κύριος Παύλος Κολοκοτσάς και ο Ποιητής και Καθηγητής Παγκόσμιας Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και του Σαιντ Λούις, Νίκος Παναγιωτάρας. Επίσης, στο Φεστιβάλ θα συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ζακύνθου και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Μανώλιες”.

 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

 

Ώρα Έναρξης: 20:00- 20:30

Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας, κύριο Διονύσιο Κονιτόπουλο

Ομιλία Δημάρχου Ζακύνθου, κύριου Παύλου Κολοκοτσά

Ομιλία Καθηγητή Νίκου Παναγιωτάρα

 

20:30- 21:40  Θεατρική Παράσταση: “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)”

Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό, επιθυμώντας να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής , το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους μετά την Κρητική Επανάσταση να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό μη θέλοντας να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να τη σώσει.

 

21:40- 22:15 Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ζακύνθου

                    Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μανώλιες

Σχετικές ειδήσεις
Τα βραβεία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας
10.02.2017 13:54
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF διεξήχθη από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017. Φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 30 χώρες, ενώ 60 από αυτές έκαναν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά: Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, video art, video dance, experimental, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.
7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
16.11.2016 16:29
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει την έβδομη και μεγαλύτερη έως τώρα εκδοσή του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά στον κινηματογράφο Άστορ.
5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας «Απ’ τη γραφή στο λόγο»
29.09.2016 14:56
Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης στην Αθήνα την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς», ένα χώρο για την αφήγηση και το παραμύθι.
19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας
27.06.2016 17:04
«Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι»! Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας επιστρέφει μετά τη… δικαιολογημένη περσινή απουσία του λόγω του δημοψηφίσματος. Έτσι κι αλλιώς, την εικοσαετία που πέρασε από την πρώτη του διοργάνωση, το Φεστιβάλ κατάφερε να γίνει το μεγάλο ραντεβού του αντιρατσιστικού κινήματος, μια τριήμερη γιορτή της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα.
Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA: Απολογισμός
16.06.2016 12:29
Μετά από 7 ημέρες προβολών, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA έριξε αυλαία την Τετάρτη 8 Ιουνίου.