Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση της Ζιζέλ Ντενεμουστιέ στο Μουσείο Xαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη

Έκθεση της Ζιζέλ Ντενεμουστιέ στο Μουσείο Xαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη

Έκθεση της σημαντικής χαράκτριας Ζιζέλ Ντενεμουστιέ (Gisèle Deneumoustier), παρουσιάζεται στο Μουσείο χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην πόλη της Μεσσήνης, έως τις 28 Αυγούστου 2016.

Ο Δήμαρχος της Μεσσήνης τονίζει ότι «Με την πρωτοβουλία αυτή καθώς και με άλλες που έχουμε προγραμματίσει σκοπός μας είναι να εγγράψουμε την Μεσσήνη στον χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων της Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πολλοί μιλούν για πολιτιστική αποκέντρωση. Εμείς το κάνουμε πράξη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η γειτονική Καλαμάτα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πάρει το χρίσμα της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Μεσσήνη, το Νησί μας, ως τόπος δημιουργίας και έμπνευσης που πάντα υπήρξε, δεν θα ήταν δυνατό να λείψει από αυτή την προσπάθεια. Οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης και οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας».

Επίσης, σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης στον κατάλογο: «Η μορφοπλαστική επιδεξιότητα της  Ντενεμουστιέ σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική της προσδίδει στα έργα της μια ιδιαίτερη εκφραστικότητα και μια μοναδική ονειρική ατμόσφαιρα πέρα από αυτά καθαυτά τα εικονιζόμενα. Oι συνθέσεις της, παρά τη ρεαλιστική τους απόδοση, παραπέμπουν συχνά σε φαντασιακούς τόπους, τοπία και χώρους, οικείους όσο και ανοίκειους, φυσικούς όσο και υπερφυσικούς. Άλλωστε, η υπερρεαλιστική διάθεση της καλλιτέχνιδας δηλώνεται ενίοτε από περιγραφικές λεπτομέρειες, κυρίαρχες στη συνολική εικόνα, εικόνες-κλειδιά, που παραπέμπουν σε επιλεγμένους εννοιολογικούς συνειρμούς…Τα χαρακτικά έργα της Gisèle Deneumoustier με τους περίτεχνους και ποιητικούς τίτλους, «το πάζλ του ωκεανού», «το πεπρωμένο ενός φτερού»…  χαρακτηρίζονται από την κλασσική αισθητική ενός μαγευτικού ρεαλισμού, μιας τέχνης ακαθόριστου χρόνου αλλά διαχρονικής αξίας, που προσκαλεί τον θεατή σε μια εκ βαθέων ανάγνωση, αφού τον έχει ήδη κερδίσει με την εξπρεσιονιστική αφηγηματικότητά και τη σημασιολογική βαρύτητά της».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στη Λουΐζα και τον Τάκη Αναστόπουλο, η καθοριστική συμβολή των οποίων τόσο στη σύλληψη της ιδέας όσο και στην υλοποίηση της επέτρεψε την πραγματοποίηση της έκθεσης καθώς και στο «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη» για τη φιλοξενία.

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Βελγίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Σχετικές ειδήσεις
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Ατίθασα νιάτα: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ευριπίδη
02.06.2016 10:48
Ο εικαστικός διάλογος τεσσάρων καλλιτεχνών της γενιάς του ‘90 -Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μαριάννα Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ, Κωνσταντίνος Πάτσιος- παρουσιάζεται στη νέα έκθεση με τίτλο «Ατίθασα νιάτα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.