Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 12:58
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου

Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία. Το "Καρδιά από πέτρα" είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παράδειγμα και πρέπει να ομολογήσω πως αν και ως είδος δεν είναι και πολύ του γούστου μου, κατάφερε να με συγκινήσει. Και όχι μόνο αυτό! Κατάφερε να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μου, από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά και να με κάνει να παραδεχτώ πως ο συγγραφέας, σε αντίθεση με άλλους κατά καιρούς, δεν εκμεταλλεύτηκε την Ιστορία του τόπου μου κακοποιώντας την, αλλά την αντιμετώπισε με τον πρέποντα σεβασμό.

Η ιστορία μας ξεκινάει στη Λευκάδα του 1938, όπου ο Πέτερ, ο Αντρέας και η Ελένη, αναπτύσσουν μεταξύ τους μια βαθιά, δυνατή φιλία. Ο πρώτος συνοδεύει τον πατέρα του που είναι αρχαιολόγος, ενώ οι άλλοι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πέτερ αναγκάζεται να φύγει, αλλά οι τρεις νέοι δίνουν την υπόσχεση πως οι δρόμοι τους θ' ανταμώσουν και πάλι. Και πράγματι, πέντε χρόνια αργότερα, το 1943, ο Αντρέας και η Ελένη θα συναντήσουν και πάλι τον Πέτερ, ο οποίος επιστρέφει στο νησί, μόνο που το χάσμα που τους χωρίζει πλέον είναι τεράστιο. Εκείνοι έχουν ταχτεί στο πλευρό των ανταρτών, ενώ ο εκείνος είναι πλέον αξιωματικός τον μυστικών υπηρεσιών των Γερμανών, κάτι που δεν τον καθιστά άξιο εμπιστοσύνης, αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο για εκείνους. Στο σήμερα, η Άννα, εγγονή της Ελένης, συναντά έναν απόγονο του Πέτερ που θέλει να έρθει σε επαφή με την γιαγιά της, κάτι που η ίδια δεν επιθυμείς, αλλά που θα την οδηγήσει στο ν' αφηγηθεί στην Άννα μια ιστορία τρομακτικά αληθινή, και βαθιά σπαρακτική, που σημάδεψε και άλλαξε τη ζωή της για πάντα.

Αυτό που πρέπει να προσέξει ένας συγγραφέας σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα , είναι το να παντρέψει την Ιστορία με την μυθοπλασία με τέτοιο τρόπο όπου το αποτέλεσμα να φαντάζει ρεαλιστικό και κατά συνέπεια, η ιστορία που αφηγείται, να γίνεται πιστευτή από τους αναγνώστες. Ο Scarrow το πετυχαίνει αυτό, στον απόλυτο θα λέγαμε βαθμό, ζωντανεύοντας την φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνδυάζοντάς την με την ευαισθησία μιας προσωπικής αφήγησης που αποδεικνύει πόσο δυνατή είναι η έννοια της φιλίας, αλλά και σε τι τέλμα μπορεί αυτή να βρεθεί φτάνοντας στο κομβικό εκείνο σημείο όπου δεν έχεις επιλογές και όμως, πρέπει να τις κάνεις. Όσον αφορά το ιστορικό σκέλος της ιστορίας, ο συγγραφέας κάνει κάτι ακόμα που ξεχωρίζει το βιβλίο του από άλλα. Όχι, δεν είναι το ότι την τοποθετεί σε ένα ελληνικό νησί, αλλά ότι κάνει αναφορές σε γεγονότα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, ή έστω, δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Αυτό προσφέρει στον αναγνώστη επιπλέον γνώσεις, αλλά και του ανακινεί το ενδιαφέρον γύρω από ένα κομμάτι της Ιστορίας για το οποίο πίστευε πως γνώριζε σχεδόν τα πάντα.

Η αφήγηση μοιράζεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, με το πρώτο να έχει σαφέστατα μεγαλύτερη δυναμική, ενώ το δεύτερο μπορεί να μπερδέψει λιγάκι τον αναγνώστη, αφού ναι μεν η Ελένη εξιστορείται τι έχει συμβεί, ωστόσο, δεν μιλάει για την δική της ιστορία, αλλά για του Ανδρέα. Δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά στο τέλος, να ξέρετε πως όποια απορία έχετε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, θα σας λυθεί στο τέλος. Το παρελθόν καταλαμβάνει δύο διαφορετικές περιόδους, τις οποίες χωρίζει μία πενταετία αλλά και δεκάδες συμβάντα που σημαδεύουν τις ζωές των ηρώων μας για πάντα. Στιγμές μικρές και μεγάλες, στιγμές ευτυχισμένες παρά τη δίνη του πολέμου που ισοπεδώνει τα πάντα γύρω του, μα ακόμα περισσότερες εκείνες της δυστυχίας και του πόνου, από εκείνες που σε αλλάζουν και σε κάνουν να μην είσαι πια ο ίδιος. Σκηνές που αποδίδονται από τον συγγραφέα με μια παραστατικότητα που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, τόπους, ανθρώπους και καταστάσεις.

Ένα βιβλίο η ιστορία του οποίου αναγκάζει ανθρώπους που αγαπιούνται βαθιά, να διχαστούν ανάμεσα στο καθήκον και την πίστη τους στην πατρίδα τους, με την αγάπη και την αφοσίωση που νιώθουν για τους φίλους τους. Μια μυθιστορηματική αφήγηση, μιας απ' τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, μέσα στα χρόνια εξέλιξης της οποίας, ζωές καταστράφηκαν, ιδανικά ποδοπατήθηκαν, ευθύνες μοιράστηκαν με τον πιο άδικο τρόπο και τελικά, κανείς δεν έμεινε ίδιος μετά απ' όλα όσα βίωσε, ούτε έζησε τη ζωή που ονειρευόταν ή που του άξιζε στην πραγματικότητα να ζήσει. Με πένα περιγραφική και γλαφυρή, που ξέρει όμως ν' αποφύγει τις περιττές περιγραφές πραγμάτων ή καταστάσεων που δεν εξυπηρετούν τη ροή ή την απόδοση της πλοκής, ο Scarrow εστιάζει περισσότερο στην απεικόνιση της ιστορικής αλήθειας, που την κεντάει με βελονιές αληθινών συναισθημάτων και ευαισθησίας που μονάχα οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να προσφέρουν, αλλά και να χαράξουν βαθιά μέσα μας.

9/10

Το βιβλίο του Simon Scarrow, Καρδιά από πέτρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.