Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Bjork debut: 23 χρόνια μετά
Δημοσίευση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 11:07
Bjork debut: 23 χρόνια μετά

Άκουγα αυτές τις μέρες μετά από πάρα πολύ καιρό το Debut της Bjork από το μακρινό (;) Ιούλιο του 1993. Συμπληρώθηκαν φέτος 23 χρόνια από την κυκλοφορία του.

 

Δισκάρα ναι, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό.

 

Θα σταθώ στο ότι όταν κυκλοφόρησε είχε επιτυχώς προμοταριστεί ως mainstream εμπορικό άλμπουμ παρότι το συγκρότημα που ως τότε συμμετείχε η Bjork (οι Sugarcubes ντε!) που είχαν προηγηθεί δεν είχαν απολαύσει ποτέ τέτοιο status. ΟΚ ίσως είχαν φτάσει στις παρυφές αυτού με το single "Hit" από το κύκνειο άσμα τους. Όλοι (μα όλοι όμως - τόσο μουσικόφιλοι που παρακολουθούσαν τις μουσικές εξελίξεις όσο και ο υπόλοιπος κόσμος, αυτός  που απλά ακούει μουσική στο περιθώριο των δραστηριοτήτων του) είχαν πειστεί ότι το ντεμπούτο άλμπουμ της Bjork - εκτός από εξαίρετο - ήταν και … πιασάρικο. Ότι περιείχε "εμπορική" μουσική. Το έπαιζαν τα ραδιόφωνα, το έβλεπες στην τηλεόραση . Το χόρευες στα club. Smash Hit. 

 

Υπαρκτός σουρεαλισμός... 

 

Γιατί το άλμπουμ περιείχε πυκνούς ισοκράτες (πολύ πυκνούς για το "μέσο αυτί") πάνω στους οποίους η κύρια μελωδική γραμμή αναπτύσσονταν με συχνές αιφνίδιες διαφωνίες, Τροπική γραφή αφαιρετική που περισσότερο υπονοούσε παρά εγκαθιστούσε το είδος και το πνεύμα του εκάστοτε Τρόπου (πράγμα που ποτέ δεν βοηθάει το "μέσο αυτί"). Το παραπάνω γίνονταν συχνά με εργαλείο μια συνθετική γραφή που εν τέλει ήταν περισσότερο αντιστικτική παρά Αρμονική (ούτε λόγος!) ή έστω Τροπική. (Αυτό κι αν δεν βοηθάει το μέσο αυτί...)
Και άλλα ανάλογα που μόνο "εμπορικά" δεν τα λες. Επιπλέον το άλμπουμ δεν ξεκινούσε καν με το "Big Time Sensuality" που ως και βατό κομμάτι το λες (παρά τη βάρυνση της 5ης στο θέμα του μπάσου) αλλά με τις "κουλαμάρες" "Human Behaviour" και "Crying". 

 

Περίτρανη απόδειξη του ότι η μουσική βιομηχανία, όταν θέλει, μπορεί περίφημα να πλασάρει εξαιρετική αντι-εμπορική μουσική ως τάχα μου δήθεν εμπορική. Και να στήσει ακόμη και ολόκληρη διεθνή καριέρα πάνω σε αυτό.
Αλλά προφανώς δεν θέλει...

 

 

Photo Credit: Jean-Baptiste Mondino 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνθρωποι
23.02.2017 13:30
Μμμ… Οι άνθρωποι. Πολλά κάνουμε οι άνθρωποι. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουμε είναι για παράδειγμα το ότι όταν ζούμε μέσα σε μία συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων (καλή ή κακή) τείνουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων δεν θα αλλάξει ποτέ. Δεν το πιστεύουμε απαραίτητα συνειδητά αυτό. Αλλά δρούμε σαν να το πιστεύουμε.
Μικρόκοσμοι
08.02.2017 12:52
Με το που ανακοινώθηκε, πριν από μια εβδομάδα περίπου, άρχισε αμέσως η γκρίνια. Είχαν ακουστεί και νωρίτερα γκρίνιες βέβαια. Όταν ανακοινώθηκε το line-up του Rockwave με Placebo, Sivert Hoyem, Evanescence και λοιπά. Αλλά με την ανακοίνωση της εμφάνισης του Nick Cave στο Eject …ξεσπάθωσαν.
Τα 100 πιο σημαντικά τραγούδια του Dylan εμείς τα ακούσαμε μεγάλοι
30.01.2017 14:54
Έρχονται στο Ωδείο. Είναι 18-19-20 χρονών. Έρχονται είτε στο δικά μου θεωρητικά μαθήματα, είτε στα μαθήματα συναδέλφων (συνήθως κάποιο μουσικό όργανο). Όλο και πιο συχνά διαπιστώνω ότι οι μουσικές αναφορές τους, τα πράγματα που αναφέρουν ως «αγαπημένα» όταν τους ρωτήσεις ή όταν το φέρει η κουβέντα, είναι μουσικές περασμένων δεκαετιών.
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.