Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Bjork debut: 23 χρόνια μετά
Δημοσίευση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 11:07
Bjork debut: 23 χρόνια μετά

Άκουγα αυτές τις μέρες μετά από πάρα πολύ καιρό το Debut της Bjork από το μακρινό (;) Ιούλιο του 1993. Συμπληρώθηκαν φέτος 23 χρόνια από την κυκλοφορία του.

 

Δισκάρα ναι, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό.

 

Θα σταθώ στο ότι όταν κυκλοφόρησε είχε επιτυχώς προμοταριστεί ως mainstream εμπορικό άλμπουμ παρότι το συγκρότημα που ως τότε συμμετείχε η Bjork (οι Sugarcubes ντε!) που είχαν προηγηθεί δεν είχαν απολαύσει ποτέ τέτοιο status. ΟΚ ίσως είχαν φτάσει στις παρυφές αυτού με το single "Hit" από το κύκνειο άσμα τους. Όλοι (μα όλοι όμως - τόσο μουσικόφιλοι που παρακολουθούσαν τις μουσικές εξελίξεις όσο και ο υπόλοιπος κόσμος, αυτός  που απλά ακούει μουσική στο περιθώριο των δραστηριοτήτων του) είχαν πειστεί ότι το ντεμπούτο άλμπουμ της Bjork - εκτός από εξαίρετο - ήταν και … πιασάρικο. Ότι περιείχε "εμπορική" μουσική. Το έπαιζαν τα ραδιόφωνα, το έβλεπες στην τηλεόραση . Το χόρευες στα club. Smash Hit. 

 

Υπαρκτός σουρεαλισμός... 

 

Γιατί το άλμπουμ περιείχε πυκνούς ισοκράτες (πολύ πυκνούς για το "μέσο αυτί") πάνω στους οποίους η κύρια μελωδική γραμμή αναπτύσσονταν με συχνές αιφνίδιες διαφωνίες, Τροπική γραφή αφαιρετική που περισσότερο υπονοούσε παρά εγκαθιστούσε το είδος και το πνεύμα του εκάστοτε Τρόπου (πράγμα που ποτέ δεν βοηθάει το "μέσο αυτί"). Το παραπάνω γίνονταν συχνά με εργαλείο μια συνθετική γραφή που εν τέλει ήταν περισσότερο αντιστικτική παρά Αρμονική (ούτε λόγος!) ή έστω Τροπική. (Αυτό κι αν δεν βοηθάει το μέσο αυτί...)
Και άλλα ανάλογα που μόνο "εμπορικά" δεν τα λες. Επιπλέον το άλμπουμ δεν ξεκινούσε καν με το "Big Time Sensuality" που ως και βατό κομμάτι το λες (παρά τη βάρυνση της 5ης στο θέμα του μπάσου) αλλά με τις "κουλαμάρες" "Human Behaviour" και "Crying". 

 

Περίτρανη απόδειξη του ότι η μουσική βιομηχανία, όταν θέλει, μπορεί περίφημα να πλασάρει εξαιρετική αντι-εμπορική μουσική ως τάχα μου δήθεν εμπορική. Και να στήσει ακόμη και ολόκληρη διεθνή καριέρα πάνω σε αυτό.
Αλλά προφανώς δεν θέλει...

 

 

Photo Credit: Jean-Baptiste Mondino 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.
Σκέψεις για την (χαμένη) μαζική απήχηση της μουσικής
01.09.2016 14:35
Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για την παρούσα στήλη με θέμα τα οικογενειακά hits του καλοκαιριού. Με μια καταγραφή δηλαδή των τραγουδιών που μας έμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε επειδή τα ακούγαμε συχνά στο αυτοκίνητο, είτε μας έμειναν όταν τα ακούσαμε σε κάποιο καφέ, σε κάποια παραλία, είτε απλώς τα ακούσαμε από κάποιο σπίτι όπως περνούσαμε έξω από αυτό περαστικοί.
Όλα όσα άκουσα περισσότερο
15.07.2016 10:51
Μπήκε ο Ιούλιος και όπως κάθε χρόνο άρχισαν να δημοσιεύονται οι «mid-year lists». Οι λίστες δηλαδή με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για το πρώτο εξάμηνο. Τελευταία όμως προβληματίζομαι για το αν τα άλμπουμ που θεωρούμε «καλύτερα» είναι ταυτόχρονα και αυτά που ακούμε περισσότερο. Το πόσο σπουδαίο είναι ή θεωρώ ότι είναι ένα άλμπουμ σημαίνει απαραίτητα ότι το άκουσα πιο πολλές φορές από άλλα άλμπουμ που θεωρώ λιγότερα καλά;
Χορτασμένη Γενιά
04.07.2016 10:34
Η είδηση εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Yahoo Music. Τουλάχιστον εκεί το είδα πρώτη φορά. Αναφέρθηκε σε CBS news, New York Times και αναπαράχθηκε τόσο ώστε να μην μπορώ να εντοπίσω από πού ξεκίνησε.
Click και κλικ
13.06.2016 10:46
Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό site “Digital Music News” άρθρο της μόνιμης συνεργάτιδας του site, Charlotte Hassan η οποία αναλύει τα ευρήματα έρευνας της PwC σε σχέση με την ψηφιακή πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2015.
Καμιά φορά χιονίζει τον Απρίλη...
26.04.2016 11:17
“We all have our problems Some big, some are small Soon all of our problems Will be taken by the cross”
Κόμπλεξ κατωτερότητας, ανακριβή κλισέ και ένα … θαύμα!
18.04.2016 11:39
Έχω αναφερθεί στο παρελθόν, τόσο από αυτή τη στήλη όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις, για το πολύ υψηλό επίπεδο των μουσικών στην Ελλάδα. Και δεν είμαι ο μόνος που αναφέρομαι σε αυτό. Βρίθουν αναφορών τα κείμενα μουσικών συντακτών. Είναι κοινός τόπος πλέον.