Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017
Bjork debut: 23 χρόνια μετά
Δημοσίευση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 11:07
Bjork debut: 23 χρόνια μετά

Άκουγα αυτές τις μέρες μετά από πάρα πολύ καιρό το Debut της Bjork από το μακρινό (;) Ιούλιο του 1993. Συμπληρώθηκαν φέτος 23 χρόνια από την κυκλοφορία του.

 

Δισκάρα ναι, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό.

 

Θα σταθώ στο ότι όταν κυκλοφόρησε είχε επιτυχώς προμοταριστεί ως mainstream εμπορικό άλμπουμ παρότι το συγκρότημα που ως τότε συμμετείχε η Bjork (οι Sugarcubes ντε!) που είχαν προηγηθεί δεν είχαν απολαύσει ποτέ τέτοιο status. ΟΚ ίσως είχαν φτάσει στις παρυφές αυτού με το single "Hit" από το κύκνειο άσμα τους. Όλοι (μα όλοι όμως - τόσο μουσικόφιλοι που παρακολουθούσαν τις μουσικές εξελίξεις όσο και ο υπόλοιπος κόσμος, αυτός  που απλά ακούει μουσική στο περιθώριο των δραστηριοτήτων του) είχαν πειστεί ότι το ντεμπούτο άλμπουμ της Bjork - εκτός από εξαίρετο - ήταν και … πιασάρικο. Ότι περιείχε "εμπορική" μουσική. Το έπαιζαν τα ραδιόφωνα, το έβλεπες στην τηλεόραση . Το χόρευες στα club. Smash Hit. 

 

Υπαρκτός σουρεαλισμός... 

 

Γιατί το άλμπουμ περιείχε πυκνούς ισοκράτες (πολύ πυκνούς για το "μέσο αυτί") πάνω στους οποίους η κύρια μελωδική γραμμή αναπτύσσονταν με συχνές αιφνίδιες διαφωνίες, Τροπική γραφή αφαιρετική που περισσότερο υπονοούσε παρά εγκαθιστούσε το είδος και το πνεύμα του εκάστοτε Τρόπου (πράγμα που ποτέ δεν βοηθάει το "μέσο αυτί"). Το παραπάνω γίνονταν συχνά με εργαλείο μια συνθετική γραφή που εν τέλει ήταν περισσότερο αντιστικτική παρά Αρμονική (ούτε λόγος!) ή έστω Τροπική. (Αυτό κι αν δεν βοηθάει το μέσο αυτί...)
Και άλλα ανάλογα που μόνο "εμπορικά" δεν τα λες. Επιπλέον το άλμπουμ δεν ξεκινούσε καν με το "Big Time Sensuality" που ως και βατό κομμάτι το λες (παρά τη βάρυνση της 5ης στο θέμα του μπάσου) αλλά με τις "κουλαμάρες" "Human Behaviour" και "Crying". 

 

Περίτρανη απόδειξη του ότι η μουσική βιομηχανία, όταν θέλει, μπορεί περίφημα να πλασάρει εξαιρετική αντι-εμπορική μουσική ως τάχα μου δήθεν εμπορική. Και να στήσει ακόμη και ολόκληρη διεθνή καριέρα πάνω σε αυτό.
Αλλά προφανώς δεν θέλει...

 

 

Photo Credit: Jean-Baptiste Mondino 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.
Σκέψεις για την (χαμένη) μαζική απήχηση της μουσικής
01.09.2016 14:35
Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για την παρούσα στήλη με θέμα τα οικογενειακά hits του καλοκαιριού. Με μια καταγραφή δηλαδή των τραγουδιών που μας έμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε επειδή τα ακούγαμε συχνά στο αυτοκίνητο, είτε μας έμειναν όταν τα ακούσαμε σε κάποιο καφέ, σε κάποια παραλία, είτε απλώς τα ακούσαμε από κάποιο σπίτι όπως περνούσαμε έξω από αυτό περαστικοί.
Όλα όσα άκουσα περισσότερο
15.07.2016 10:51
Μπήκε ο Ιούλιος και όπως κάθε χρόνο άρχισαν να δημοσιεύονται οι «mid-year lists». Οι λίστες δηλαδή με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για το πρώτο εξάμηνο. Τελευταία όμως προβληματίζομαι για το αν τα άλμπουμ που θεωρούμε «καλύτερα» είναι ταυτόχρονα και αυτά που ακούμε περισσότερο. Το πόσο σπουδαίο είναι ή θεωρώ ότι είναι ένα άλμπουμ σημαίνει απαραίτητα ότι το άκουσα πιο πολλές φορές από άλλα άλμπουμ που θεωρώ λιγότερα καλά;
Χορτασμένη Γενιά
04.07.2016 10:34
Η είδηση εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Yahoo Music. Τουλάχιστον εκεί το είδα πρώτη φορά. Αναφέρθηκε σε CBS news, New York Times και αναπαράχθηκε τόσο ώστε να μην μπορώ να εντοπίσω από πού ξεκίνησε.