Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το 22ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά με το Links του Αντώνη Φωνιαδάκη

Το 22ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά με το Links του Αντώνη Φωνιαδάκη

Με την εντυπωσιακή παραγωγή Links του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υπογράφει ο σπουδαίος έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης, ανοίγει το φετινό 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το έργο θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις 15 και 16 Ιουλίου 2016 (ώρα έναρξης 10:00 μ.μ.).

 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, αφιερώνει τη νέα του χορογραφία στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, τους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, οι οποίοι, παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά −το 1685− σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία, ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» συνάντησης των δύο μουσουργών.

 

Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη, το Selon Désir το οποίο ο Φωνιαδάκης πρωτοπαρουσίασε στο Μπαλέτο της Γενεύης, και τα Air και Links τα οποία χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.

 

Στην υψηλής αισθητικής παραγωγή συμβάλλουν η λιτή σκηνική εγκατάσταση που συνυπογράφει ο Φωνιαδάκης με τον Σάκη Μπιρμπίλη, ο οποίος επιμελήθηκε και τους φωτισμούς, τα κοστούμια του Τάσου Σοφρονίου και το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Ζυλιέν Ταρρίντ.

 

ΜΠΑΛΕΤΟ ΕΛΣ

Αντώνης Φωνιαδάκης

 

Links σε τρία μέρη / Μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Ζυλιέν Ταρρίντ

 

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA

Επιμέλεια σκηνικών: Αντώνης Φωνιαδάκης - APOTOSOMA & Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Τάσος Σοφρονίου / Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιαστής ήχου: Ζυλιέν Ταρρίντ

 

Πρόγραμμα

 

Selon Désir

 

Γυναίκες

Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου

Άννα Φράγκου, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αριάδνη Φιλιππάκη

 

Άνδρες

Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μιχάλης Παππάς , Μάικλ Ντούλαν, Νίκος Μοσχής, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας

 

Διάλλειμα 20΄

 

Air

 

Γυναίκες

Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου,

Άννα Φράγκου, Όλγα Ζουρμπινά, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Αριάδνη Φιλιππάκη

 

Άνδρες

Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός

 

Διάλειμμα 15΄

 

Links

 

Γυναίκες

Μαρία Κουσουνή, Ελεάνα Ανδρεούδη, Βανέσα Κούρκουλου, Δήμητρα Λαούδη, Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Άννα Φράγκου, Όλγα Ζουρμπινά, Κόμη Κλουκίνα, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μάγδα Λαγογιάννη, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Βίκυ Τσιρογιάννη, Αριάδνη Φιλιππάκη, Αγγελική Βραχλιώτη, Παρασκευή Οικονόμου , Αναστασία Παττελάκη, Μαρία-Ελένη Τσόνη

 

Άνδρες

Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αγάπιος Αγαπιάδης, Αντώνης Κορούτης, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Μπενέτος, Μάικλ Ντούλαν, Μιχάλης Παππάς, Νίκος Μοσχής, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας, Γιάννης Λάβνερ, Παύλος Μαράτος

 

Διάρκεια:

Selon Désir 22΄

Air 18΄

Links 30΄

 

Αντώνης Φωνιαδάκης

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Άρχισε την εκπαίδευσή του με τη Νίκη Παπαδάκη. Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (1990-1992) και πριν από την αποφοίτησή του έλαβε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να συνεχίσει σπουδές στη Σχολή Ρούντρα-Μπεζάρ της Λωζάννης έως το 1994. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με το Μπαλέτο Μπεζάρ Λωζάννης (1994-96) υπό τη διεύθυνση του Μωρίς Μπεζάρ, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν (1996-2002) υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου, το Saburo Teshigawara / Karas Co. (2004) υπό τη διεύθυνση του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004), καθώς και με τη δική του ομάδα χορού Apotosoma. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με διάσημες ομάδες χορού ανά τον κόσμο: Βασιλικό Μπαλέτο Νέας Ζηλανδίας, Aterballetto (Εθνικό Ίδρυμα Χορού, Ρέτζο Εμίλια Ιταλίας), Μπαλέτο Λουκέρνης, Ομάδα Χορού Μάρθας Γκράχαμ, Μπαλέτο Γενεύης, Μπαλέτο Όπερας Λυόν, Τζαζ Μπαλέτα Μοντρεάλ, Μπαλέτο Βέρνης, Μπαλέτο Εθνικής Όπερας στον Ρήνο, Μπαλέτο Ουάσινγκτον, Μπαλέτο Μπεζάρ Λωζάννης, Διεθνή Ακαδημία Χορού Κοπεγχάγης κ.ά. Έχει χορογραφήσει παραγωγές όπερας: Κάστωρ και Πολυδεύκης του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (Θέατρο Ηλυσίων Πεδίων, Παρίσι), Οι Βορεάδες του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (Εθνική Όπερα στον Ρήνο) και Το τραγούδι του δέρματος του Κλάουντιο Αμπροζίνι (GRAME, Εθνικό Κέντρο Μουσικής Δημιουργίας Λυόν). Το 2012 έλαβε το βραβείο Danza and Danza ως «Kαλύτερος χορογράφος του 2012» στην Ιταλία για τη χορογραφία Οι γάμοι στο Maggio Danza (Μουσικός Φλωρεντινός Μάης). Το 2003, δημιούργησε την ομάδα χορού Apotosoma στη Λυόν. Η ομάδα έχει παρουσιάσει επτά παραγωγές: Sensitive Screens Skins Intervals, USE, Rite of Spring, All Things Are Quite Silent, Romeo and Juliet, Wisteria Maiden, Priority. Από 1η Σεπτεμβρίου 2016 ο Αντώνης Φωνιαδάκης ανέλαβε διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Διαβάστε επίσης:

22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 22oυ Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Προπώληση εισιτηρίων και συμμετοχές στα σεμινάρια


22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι πρώτες παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις


Σχετικές ειδήσεις
«Europium» – RootlessRoot: Μια σχεδία για το ασταθές μέλλον της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
22.07.2016 11:35
Το πρόγραμμα του 22ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζεται την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 με το Europium των Λίντας Καπετανέα & Jozef Fruček / RootlessRoot, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι πρώτες παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις
08.07.2016 10:38
Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 σηκώνει την αυλαία του το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, και καλεί τον κόσμο του χορού και το φιλότεχνο κοινό να παρακολουθήσουν τις 11 παραστάσεις του με τις 8 διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού και τις 18 παράλληλες διοργανώσεις του.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
06.06.2016 14:07
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα σεμινάρια και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 22oυ Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
02.06.2016 17:14
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και όπως πάντα έχει προγραμματίσει ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση.
Links: από τους Αντώνη Φωνιαδάκη και APOTOSOMA στο Θέατρο Ολύμπια
10.03.2016 12:50
Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, που έχει την υπογραφή του σπουδαίου χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και είναι αφιερωμένη στους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, τον Γ. Σ. Μπαχ και τον Γ. Φ. Χαίντελ, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια.