Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
Χορτασμένη Γενιά
Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016 10:34
Χορτασμένη Γενιά

Η είδηση εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Yahoo Music. Τουλάχιστον εκεί το είδα πρώτη φορά. Αναφέρθηκε σε CBS news, New York Times και αναπαράχθηκε τόσο ώστε να μην μπορώ να εντοπίσω από πού ξεκίνησε.

O Paul Simon βρίσκεται σε περιοδεία για το πρόσφατο άλμπουμ του “Stranger To Stranger” και σκέφτεται σοβαρά να αποσυρθεί μετά το τέλος της περιοδείας. «Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για την  showbiz πια. Κανένα.» είπε ο Simon και συνέχισε: «Είναι πια πράξη θάρρους το να σταματήσω. Με ενδιαφέρει να δω τι θα συμβεί αν σταματήσω. Τότε είναι που θα διαπιστώσω ποιος πραγματικά είμαι. Είμαι άραγε ο εαυτός μου ή είμαι απλώς ο άνθρωπος που καθορίζεται από το τι έχω κάνει στη ζωή μου; (σημ.: ως μουσικός εννοεί). Κι αν αυτό που κάνεις στη ζωή σου πάψει να συμβαίνει, αν αναγκαστείς να ανασυνθέσεις τον εαυτό σου τότε ποιος πραγματικά είσαι;»

74 χρονών ο Paul Simon. Εκπρόσωπος μιας γενιάς αγγλοσαξόνων μουσικών που φεύγουν ή αποσύρονται χορτασμένοι. Μιας γενιάς μουσικών που βρέθηκαν στις κατάλληλες συνθήκες, την κατάλληλη εποχή. Όταν η μουσική βιομηχανία άρχισε σταδιακά να γιγαντώνεται εκείνοι ήταν νεαροί (ορισμένοι υπερβολικά νεαροί) και στα πρώτα τους βήματα. Και ναι μεν συχνά – για ορισμένους από αυτούς – η σχέση τους με την μουσική βιομηχανία και την βιομηχανία του θεάματος ήταν προβληματική (για μια σειρά λόγων) αλλά από την άλλη μέσα στο περιβάλλον αυτό βρήκαν το πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν. Και να αφήσουν παρακαταθήκη το έργο τους και να είναι ενεργοί και δημιουργικοί μέχρι και τις μέρες μας. Όντας στην «τρίτη ηλικία» πια.

Τα τελευταία λίγα χρόνια την παρακολουθώ συστηματικά αυτή τη γενιά. Περισσότερο από ότι έκανα στο παρελθόν. Την μελετάω. Κυρίως γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει άλλη ανάλογη για αρκετές δεκαετίες. Και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα άξιοι και ταλαντούχοι νεαροί στις μέρες μας. Κάθε άλλο. Απλώς γιατί οι συνθήκες που γέννησαν καλλιτέχνες όπως ο Paul Simon, o Bob Dylan, o Neil Young, ο Bruce Springsteen, o Leonard Cohen, o Τom Waits (για να αναφερθώ  σε ορισμένους μόνο  από όσους είναι ακόμη ενεργοί και να αποφύγω να αναφερθώ στους εκλιπόντες) δεν υφίστανται πια.

 

Ίσως βέβαια μας είναι πιο βολικό και οπωσδήποτε λιγότερο επίπονο να πιστεύουμε ότι ήταν μεγάλα και σπάνια ταλέντα που «έτυχε» να γεννηθούν λίγο πολύ την ίδια περίοδο.

Κατά τη γνώμη μου δεν «έτυχε». Πέτυχε.

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνθρωποι
23.02.2017 13:30
Μμμ… Οι άνθρωποι. Πολλά κάνουμε οι άνθρωποι. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουμε είναι για παράδειγμα το ότι όταν ζούμε μέσα σε μία συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων (καλή ή κακή) τείνουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων δεν θα αλλάξει ποτέ. Δεν το πιστεύουμε απαραίτητα συνειδητά αυτό. Αλλά δρούμε σαν να το πιστεύουμε.
Μικρόκοσμοι
08.02.2017 12:52
Με το που ανακοινώθηκε, πριν από μια εβδομάδα περίπου, άρχισε αμέσως η γκρίνια. Είχαν ακουστεί και νωρίτερα γκρίνιες βέβαια. Όταν ανακοινώθηκε το line-up του Rockwave με Placebo, Sivert Hoyem, Evanescence και λοιπά. Αλλά με την ανακοίνωση της εμφάνισης του Nick Cave στο Eject …ξεσπάθωσαν.
Τα 100 πιο σημαντικά τραγούδια του Dylan εμείς τα ακούσαμε μεγάλοι
30.01.2017 14:54
Έρχονται στο Ωδείο. Είναι 18-19-20 χρονών. Έρχονται είτε στο δικά μου θεωρητικά μαθήματα, είτε στα μαθήματα συναδέλφων (συνήθως κάποιο μουσικό όργανο). Όλο και πιο συχνά διαπιστώνω ότι οι μουσικές αναφορές τους, τα πράγματα που αναφέρουν ως «αγαπημένα» όταν τους ρωτήσεις ή όταν το φέρει η κουβέντα, είναι μουσικές περασμένων δεκαετιών.
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.