Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή

Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή

Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80. Παρουσιάζονται χαρακτικές συνθέσεις –κατά κύριο λόγο χαλκογραφίες– των δεκαετιών του 1970 και του 1980, σημαντικών Ιταλών δημιουργών από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή, το οποίο συνεχίζει την προσπάθειά του για τη στήριξη, την προβολή και τη διάχυση της χαρακτικής έκφρασης στον κοινωνικό ιστό καθώς και στην περιφέρεια. Τα έργα της έκθεσης βρίσκουν τον φυσικό τους χώρο, σε ένα Μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη της χαρακτικής, σε άμεση επαφή με τα έργα μιας από τις μεγαλύτερες δημιουργούς της Ελληνικής τέχνης, της Βάσως Κατράκη. Το Μουσείο της Βάσως Κατράκη με τη συγκεκριμένη έκθεση φιλοδοξεί και επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδρομή στον χώρο των εικαστικών τεχνών με μια μεγάλη σειρά καλλιτεχνικών δράσεων: εκθέσεων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων, διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Όπως αναφέρει ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης: «Πρόκειται για έργα Ιταλών καλλιτεχνών, τα οποία, πέρα από τις εξαιρετικές τους ποιότητες –από τη σχεδίαση μέχρι και την εκτύπωσή τους–, καταδεικνύουν τις δυνατότητες της χαρακτικής,,, Σε συνθέσεις δραματικές, δυνατές και φορτισμένες, και άλλοτε ευαίσθητες και λυρικές, σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις, οι Ιταλοί δημιουργοί έρχονται να αποτυπώσουν τη ζωτική τους σχέση με τον κόσμο και την εποχή τους, να επικαλεσθούν την επικοινωνία, να μεταδώσουν τη συγκίνηση και την αλήθειά τους, να εκφραστούν με τη διαχρονική και καθολική γλώσσα των συμβόλων, την ένταση των χαράξεων,,, Ένα κρίσιμο σημείο, καίριο για την προσέγγιση και την ανάγνωση των έργων, είναι ότι οι συγκεκριμένοι Ιταλοί καλλιτέχνες υπεραμύνονται της κοινωνικής λειτουργίας της χαρακτικής και γενικότερα της τέχνης, σε μια εποχή ανακατατάξεων και ραγδαίων αλλαγών, μια εποχή συλλογικών διεκδικήσεων, έντονα πολιτικοποιημένη και «στρατευμένη», όπως αυτή της δεκαετίας του 1970. Οι εικόνες τους εξακολουθούν και σήμερα να είναι επίκαιρες, όχι μόνο για την αδιαμφισβήτητη αισθητική τους αξία, αλλά και για την αντοχή των μηνυμάτων τους»

 

Παρουσιάζονται έργα των: GIAN FRANCESCO ARTIBANI, STEFANO BECCARI, MARIO BERTOZZI, MAURO BOSCHINI, ENNIO CALABRIA, PIETRO CAMPUS, MANUELA CANDINI, GIORGIO CHECCHI, DELIO CORBARA, SANDRO DI MARCO, GIORGIO DI STEFANO, NICOLA DI STEFANO, LUIGI FERRANTI. FRANCO FERRARI, ILLARIO FIORAVANTI, DONATELLA FRANCHI, GIANCARLO FRANCHI, PAOLO GANNA, NICOLA GRASSITELLI, DON GREEN, DOMENICO GUERRA, CARLO LEONI, MARIO LEONI, AGOSTINO MILANESE, VIRGILIO MORI, VITTORIO ORIOLI, PINO PANDOLFINI, FRANCESCO PERNICE, GIOVANNI POGGESCHI, MASSIMO PULINI, LUIGI QUINTILI, MAURO REGGIANI, PIERO SBANO, CESARE SCARABELLI, CATALDO SERAFINI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΑΤΕΡΛΗ, NUNZIO SOLENDO, ALBERTO SUGHI, ALFIERO TAVANTI, NINO TERZIARI, EDDA VERGHERIO, RENZO VESPIGNANI.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

 

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος.

 

Η ασφάλιση των έργων είναι χορηγία του ασφαλιστικού πρακτορείου ΚΑΡΑΒΙΑΣ εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου των Lloyds.

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Έκθεση της Ζιζέλ Ντενεμουστιέ στο Μουσείο Xαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη
11.08.2016 10:25
Έκθεση της σημαντικής χαράκτριας Ζιζέλ Ντενεμουστιέ (Gisèle Deneumoustier), παρουσιάζεται στο Μουσείο χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην πόλη της Μεσσήνης, έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Έκθεση Χαρακτικής & Εικαστικών των μαθητών του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας
24.05.2016 12:15
O Δήμος Πεντέλης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης και ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας σας προσκαλούν στην Έκθεση Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Παιδικού Βιωματικού Εικαστικού Εργαστηρίου που διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού πeripatos στο Κώνειο.
ΣΥΣΤΡΑΤΑ: έκθεση της Βέρας και της Δήμητρας Σιατερλή στη γκαλερί Παπατζίκου
01.04.2016 11:25
Η γκαλερί Παπατζίκου εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, στις 8 το βράδυ, την έκθεση της Βέρας και Δήμητρας Σιατερλή με έργα χαρακτικής, κεραμικής και ζωγραφικής, με τίτλο «ΣΥΣΤΡΑΤΑ».
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».