Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque, σκάκι και άλλα παιχνίδια, φιλοξενεί το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, ο Οργανισμός πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι: «Ομάδα και Τέχνες»  (“l’esprit d’équipe et les arts”).

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου 2016,  στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης  και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Πρόκειται για μια  πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυ-φεστιβάλ: Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

Tο μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ  το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture») και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche  στο μεταπολεμικό  Παρίσι.

Το θέμα του “Petit Paris d’ Athenes 2016” έχει τον τίτλο «ομάδα και τέχνες» (“l’esprit d’équipe et les arts”).

Πόσο αναγκαία είναι η ομαδική δημιουργία στην σύγχρονη εποχή;  

Είναι το ομαδικό πνεύμα απάντηση  στην κρίση που βιώνουμε;

Η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης καθώς και  η «ομάδα» ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;

Aυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν ποικιλοτρόπως στο «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016».

Οι συμμετέχοντες μεμονωμένοι καλλιτέχνες-δημιουργοί θα πρέπει να παρουσιάσουν έργα εμπνευσμένα από ομαδικές δράσεις,  καθώς και από το ομαδικό πνεύμα που διαχέεται σε κάθε κοινωνική πτυχή.  

Οι καλλιτεχνικές-δημιουργικές ομάδες θα πρέπει να αναδείξουν το αίσθημα συνεργασίας που επιφέρει την ομαδική αποτελεσματικότητα.

Το αλατοπίπερο  του φεστιβάλ θα είναι οι ιδιαίτερες καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Προσκαλούνται οι καλλιτέχνες-δημιουργοί και οι καλλιτεχνικές ομάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ να στείλουν τις προτάσεις τους μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο athensartnetwork@gmail.com.

Οι προτάσεις θα κριθούν από την επιτροπή συμμετοχών του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και θα γίνονται δεκτές μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν εθελοντικά στις ομάδες διαχείρισης και οργάνωσης του φεστιβάλ παρακαλούνται να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο athensartnetwork@gmail.com.

Οι εθελοντές διαχειριστές καθ’ όλη την προετοιμασία παρακολουθούν τα απαιτούμενα σεμινάρια και μετά την λήξη του φεστιβάλ παραλαμβάνουν την σχετική βεβαίωση εκπαίδευσης και συμμετοχής.