Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016 12:35
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου

Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien. Σου αρέσουν ή όχι τα βιβλία του, αγαπάς ή όχι τις ιστορίες που αφηγείται, δεν μπορείς να μην του αναγνωρίσεις πως διαθέτει μια εξαιρετική πένα αλλά και μια αστείρευτη φαντασία που του επιτρέπει να δημιουργεί και να πλάθει κόσμους μοναδικούς και αλησμόνητους. Πριν το "A Song of Ice and Fire", λοιπόν, γνωστότερο στους περισσότερους ως "Game of Thrones", ο Martin είχε συγγράψει στα τέλη της δεκαετίας του '90 τρεις νουβέλες οι οποίες, σήμερα, κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ως ένας, πραγματικά εντυπωσιακός, ενιαίος τόμος.

"Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων", λοιπόν, αποτελεί ουσιαστικά ένα προοίμιο του "A Song of Ice and Fire", με τις ιστορίες του να λαμβάνουν χώρα έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα της μεγαλειώδους σειράς του συγγραφέα, που έμελλε να στιγματίσει -με την καλή έννοια- το όνομά του. Σε αυτό το σημείο, οι φανατικοί της σειράς, ίσως να αναρωτιέστε κατά πόσο είναι απαραίτητο να διαβάσει κανείς το βιβλίο αυτό εφόσον έχει βυθιστεί στον κόσμο του "Game of Thrones". Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια επιτακτική δέσμευση επ' αυτού, ωστόσο ο συγγραφέας επικοινωνεί ορισμένα στοιχεία και μικρολεπτομέρειες που στον φανατικό αναγνώστη του θα φανούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ίσως να τον οδηγήσουν και στο σημείο να αναθεωρήσει λίγο ορισμένα πράγματα ή έστω, να τα δει με λίγο διαφορετική ματιά. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το "Χόμπιτ" του Tolkien.

Επί της ουσίας, ο Martin πετυχαίνει κάτι αρκετά δύσκολο. Να χρησιμοποιήσει έναν χαρακτήρα που δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, κάτι που θα μας κάνει να δεθούμε εξαιρετικά μαζί του, και μέσα από το προσωπικό του οδοιπορικό , να γνωρίσουμε από την αρχή έναν τόπο αγαπημένο και που στο μέλλον έχει να περάσει πολλά. Ξανασυστηνόμαστε, δηλαδή, με τη χώρα εκείνη που κατέκτησε τις καρδιές μας, σε μια εποχή πριν εκείνη κυριευτεί από το χάος που μονάχα ο πόλεμος και η δίψα για εξουσία μπορεί να φέρει. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας βρίσκεται στα γνώριμα χωράφια του, αλλά φυτεύει σε αυτά νέους σπόρους που οδηγούν σε ιστορίες που μπορεί να μην είναι εξίσου επικές με εκείνες του "A Song of Ice and Fire", έχουν όμως το δικό τους ενδιαφέρον και κυρίως, τη δική τους αλήθεια να αφηγηθούν.

Αυτό που προσωπικά θα κρατήσω από το βιβλίο αυτό, είναι η ιδέα της συντροφικότητας και το πως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την σχέση και τις περιπέτειες των Ντάνκαν κι Εγκ. Άλλωστε, νομίζω πως στο σύνολο του έργου του Martin, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο και που ουσιαστικά καθορίζουν τα πάντα, ακόμα και την ίδια την πλοκή των γεγονότων και κατ' επέκτασιν, της ιστορίας της ίδιας. Ένα απολαυστικό ταξίδι, μια πολύ ωραία και προσεγμένη έκδοση , με τις εικόνες που παρεμβάλουν στο κείμενο να μας θυμίζουν άλλες εποχές και καταστάσεις και να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην δημιουργία εικόνων από μεριάς του αναγνώστη, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο και μια ιστορία που αν και δεν είναι εντυπωσιακή, καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον ακόμα και του μη μυημένου στους μαγικούς κόσμους του Martin αναγνώστη, μέχρι τέλους.

Το βιβλίο του George R. R. Martin, Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 13:59
Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως.
Όμορφο μυστικό - Christina Lauren: Κριτική βιβλίου
26.05.2016 10:40
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς "Όμορφο Κάθαρμα" της Christina Lauren -συγγραφικό ψευδώνυμο των Christina Hobbs και Lauren Billings-, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κεστός.
Το μυστικό της πεταλούδας - Ισμήνη Μπαρακλή: Κριτική βιβλίου
16.05.2016 12:40
Η Ισμήνη Μπαρακλή, αλλάζοντας εκδοτική στέγη, μας συστήνει φέτος το τρίτο της μυθιστόρημα, "Το μυστικό της πεταλούδας". Προσωπικά, αν και γνώριζα την συγγραφέα, δεν είχα διαβάσει πρωτύτερα κάποιο άλλο έργο της, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που τελικά το έκανα, καθότι ανακάλυψα μια τρυφερή κι αισθαντική πένα που τολμάει να διεισδύει στα πιο βαθιά μέρη της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και έναν τρόπο γραφής που παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στην λογοτεχνία μιας άλλης εποχής, χωρίς ωστόσο το κείμενο να παύει να είναι φρέσκο και σύγχρονο. Με απλά λόγια, η κυρία Μπαρακλή έχει καταφέρει να παντρέψει τις τεχνικές αφήγησης δύο εποχών, δημιουργώντας ένα όμορφο κράμα που σε ταξιδεύει.