Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016 12:35
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου

Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien. Σου αρέσουν ή όχι τα βιβλία του, αγαπάς ή όχι τις ιστορίες που αφηγείται, δεν μπορείς να μην του αναγνωρίσεις πως διαθέτει μια εξαιρετική πένα αλλά και μια αστείρευτη φαντασία που του επιτρέπει να δημιουργεί και να πλάθει κόσμους μοναδικούς και αλησμόνητους. Πριν το "A Song of Ice and Fire", λοιπόν, γνωστότερο στους περισσότερους ως "Game of Thrones", ο Martin είχε συγγράψει στα τέλη της δεκαετίας του '90 τρεις νουβέλες οι οποίες, σήμερα, κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ως ένας, πραγματικά εντυπωσιακός, ενιαίος τόμος.

"Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων", λοιπόν, αποτελεί ουσιαστικά ένα προοίμιο του "A Song of Ice and Fire", με τις ιστορίες του να λαμβάνουν χώρα έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα της μεγαλειώδους σειράς του συγγραφέα, που έμελλε να στιγματίσει -με την καλή έννοια- το όνομά του. Σε αυτό το σημείο, οι φανατικοί της σειράς, ίσως να αναρωτιέστε κατά πόσο είναι απαραίτητο να διαβάσει κανείς το βιβλίο αυτό εφόσον έχει βυθιστεί στον κόσμο του "Game of Thrones". Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια επιτακτική δέσμευση επ' αυτού, ωστόσο ο συγγραφέας επικοινωνεί ορισμένα στοιχεία και μικρολεπτομέρειες που στον φανατικό αναγνώστη του θα φανούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ίσως να τον οδηγήσουν και στο σημείο να αναθεωρήσει λίγο ορισμένα πράγματα ή έστω, να τα δει με λίγο διαφορετική ματιά. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το "Χόμπιτ" του Tolkien.

Επί της ουσίας, ο Martin πετυχαίνει κάτι αρκετά δύσκολο. Να χρησιμοποιήσει έναν χαρακτήρα που δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, κάτι που θα μας κάνει να δεθούμε εξαιρετικά μαζί του, και μέσα από το προσωπικό του οδοιπορικό , να γνωρίσουμε από την αρχή έναν τόπο αγαπημένο και που στο μέλλον έχει να περάσει πολλά. Ξανασυστηνόμαστε, δηλαδή, με τη χώρα εκείνη που κατέκτησε τις καρδιές μας, σε μια εποχή πριν εκείνη κυριευτεί από το χάος που μονάχα ο πόλεμος και η δίψα για εξουσία μπορεί να φέρει. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας βρίσκεται στα γνώριμα χωράφια του, αλλά φυτεύει σε αυτά νέους σπόρους που οδηγούν σε ιστορίες που μπορεί να μην είναι εξίσου επικές με εκείνες του "A Song of Ice and Fire", έχουν όμως το δικό τους ενδιαφέρον και κυρίως, τη δική τους αλήθεια να αφηγηθούν.

Αυτό που προσωπικά θα κρατήσω από το βιβλίο αυτό, είναι η ιδέα της συντροφικότητας και το πως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την σχέση και τις περιπέτειες των Ντάνκαν κι Εγκ. Άλλωστε, νομίζω πως στο σύνολο του έργου του Martin, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο και που ουσιαστικά καθορίζουν τα πάντα, ακόμα και την ίδια την πλοκή των γεγονότων και κατ' επέκτασιν, της ιστορίας της ίδιας. Ένα απολαυστικό ταξίδι, μια πολύ ωραία και προσεγμένη έκδοση , με τις εικόνες που παρεμβάλουν στο κείμενο να μας θυμίζουν άλλες εποχές και καταστάσεις και να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην δημιουργία εικόνων από μεριάς του αναγνώστη, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο και μια ιστορία που αν και δεν είναι εντυπωσιακή, καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον ακόμα και του μη μυημένου στους μαγικούς κόσμους του Martin αναγνώστη, μέχρι τέλους.

Το βιβλίο του George R. R. Martin, Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.