Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Distant Utopias: έκθεση στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” στη Διπλάρειο Σχολή

Distant Utopias: έκθεση στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” στη Διπλάρειο Σχολή

Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μεταφέρεται για άλλη μία φορά φέτος στη Διπλάρειο Σχολή και, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει την έκθεση Distant Utopias, στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και στη Στέγη το Μάιο του 2016.

Μισή χιλιετία μετά την πρώτη δημοσίευση της Ουτοπίας, η ελληνογενής ονομασία που επινόησε ο Τόμας Μορ για το άγνωστο νησί με την ιδεώδη κοινωνικοπολιτική οργάνωση, χάρη σε συνεχείς σημασιολογικές διευρύνσεις έφτασε να σημαίνει κάθε σχέδιο και κάθε φαντασίωση για τη δημιουργία ή την επικείμενη έλευση μιας πραγματικότητας τελειότερης από την υπαρκτή. Ωστόσο, αν παραμείνουμε στην πιο στενή έννοια του όρου, η Ουτοπία, ως έλλογο σχέδιο επινοημένο από κάποιον κοινωνικό στοχαστή, έχει θεωρηθεί συχνά ως έκφανση ολοκληρωτικού πνεύματος. Στον τομέα της τέχνης, είναι κυρίως η μοντέρνα αρχιτεκτονική που, λόγω της πίστης στον ορθολογικό σχεδιασμό και την έμφαση στο συλλογικό εις βάρος του ατομικού, θα θεωρηθεί αντίθετη με την ουσία της ανθρώπινης φύσης και, επομένως, ουτοπική. Στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, αντίστοιχα, ο έντονος φορμαλισμός που χαρακτηρίζει τα έργα των καλλιτεχνών του Μοντερνισμού θα αμφισβητηθεί έντονα ήδη από τη δεκαετία του 1970.
 
Σήμερα, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, έχουν λάβει χώρα διάφορες μετατοπίσεις: από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, από το βάθος στην επιφάνεια, από το χρόνο στο χώρο και από την ιστορία στη γεωγραφία. Ενώ όμως τα ουτοπικά οράματα εκλείπουν, η ουτοπία εισβάλλει στη ζωή μας και συγχέεται με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας την αγγλική σειρά Utopia, μνημονεύουμε διαλόγους από τη Φρουτοπία του Τριβιζά, γράφουμε τα κείμενά μας στη γραμματοσειρά Utopia, ακούμε στο ραδιόφωνο το “Utopian Land”.

Η έκθεση Distant Utopias αποτελεί μέρος και συνέχεια του συμποσίου “Utopia 500” που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών μαζί με τον Γιάννη Σταυρακάκη. Ο Χρίστος Μιχαηλίδης και οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Βάλια Παπαστάμου και Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, χρησιμοποιούν τη μηχανή του Google Map αναζητώντας ουτοπίες «σε απόσταση», προκειμένου να πραγματευτούν με εικαστικό τρόπο ένα από τα ερωτήματα του συνεδρίου: Είναι άραγε δυνατή η ύπαρξη ουτοπιών σε συνθήκες ύστερου καπιταλισμού;

Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Συμμετέχουν οι: Χρίστος Μιχαηλίδης, Βάλια Παπαστάμου, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου

Επιμέλεια: Γιάννης Κονταράτος
Συντονισμός: Πάσκουα Βοργιά

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού: περφόρμανς της Ευγενίας Τσανανά στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
04.11.2016 12:29
Ένα διαφορετικό γραφείο θα στηθεί τις επόμενες μέσες στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για το κοινό, με κύριο θέμα την αποφόρτισή του! Πρόκειται για την περφόρμανς διαρκείας της Ευγενίας Τσανανά, με τίτλο «Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού», η οποία θα φιλοξενηθεί στο ΚΣΤΘ από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016. Η συμμετοχή για το κοινό είναι ανοιχτή.
Έκθεση αποφοίτων και μεταπτυχιακών φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
30.05.2016 15:59
Το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών εγκαινιάζουν την τριετή συνεργασία τους με την έκθεση πτυχιακών εργασιών των φοιτητών της σχολής.
Απόφοιτοι 2012-2013: Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
14.04.2016 14:13
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Απόφοιτοι 2012-2013» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Relics/ Distant Νature: έκθεση των Mary Cox και Παναγιώτη Βούλγαρη στη Fo Kia Nou 24/7 Gallery
22.02.2016 12:15
Η Fo Kia Nou 24/7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση της Mary Cox και του Παναγιώτη Βούλγαρη με τίτλο Relics/ Distant Nature.