Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, έχει καθιερώσει τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), ημέρα κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται διεθνώς με ομιλίες , εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

 

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου 2016, το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις στους δύο χώρους (Μονή λαζαριστών & Αποθήκη Β1, λιμάνι), ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από κοινού με τους φορείς του λιμανιού, -το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης- καθώς και μια παράσταση-θεατρικό αναλόγιο με κείμενα και ποίηση του Δανιήλ Χαρμς, από τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα

 

Τρίτη 17 Μαΐου

 

12:00 Ξεναγήσεις από τους επιμελητές του μουσείου στις τρέχουσες εκθέσεις, στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)

_Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

_BLACK & WHITE STORIES. 44 ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΛΑΝΑ

 

12:00 Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές στην έκθεση ENIGAMI, στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1)

 

Bazaar εκδόσεων από τα πωλητήρια των δύο χώρων του μουσείου

 

Τετάρτη 18 Μαΐου

 

12:00 Ξεναγήσεις από τους επιμελητές του μουσείου στις τρέχουσες εκθέσεις, στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)

_Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

_BLACK & WHITE STORIES. 44 ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΛΑΝΑ

 

12:00 Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές στην έκθεση ENIGAMI, στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1)

 

17.00-19.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

'LOST IN PORT-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ'.

Εργαστήριο για οικογένειες - καθοδηγούμενη περιπλάνηση με στάσεις και δράσεις στο πολιτιστικό τοπίο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού, σε εξωτερικούς χώρους καθώς και στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας, του Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η δράση τελεί στο πλαίσιο του προγράμματος 'Λιμάνι: Πύλη Πολιτισμού', που πραγματοποιούν οι τρεις φορείς με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Προϋπόθεση συμμετοχής: μια φωτογραφική μηχανή ή κινητό με φωτογραφική μηχανή,  ανά οικογένεια. Σημείο συνάντησης: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ηλικίες: 6-10 ετών. Δωρεάν συμμετοχή

 

Bazaar εκδόσεων από τα πωλητήρια των δύο χώρων του μουσείου

Δωρεάν είσοδος στους χώρους

 

Πέμπτη 19 Μαΐου

 

20:00-21:00 «Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ», ποίηση και κείμενα του Δανιήλ Χάρμς σε μορφή θεατρικού αναλογίου.

ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)

Συνεργαζόμενοι φορείς: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Συμμετέχουν: Μιχάλης Σιώνας, Μαρία Καραμήτρη, ένας κοκκινομαλης, Δημήτρης Καρτόκης, Τίμος Παπαδόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Λίλα Βλαχψοπούλου.

Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικές ειδήσεις
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης : Ανοιxτή Πρόσκληση για την έκθεση «Φαντασιακές Εστίες»
28.11.2016 14:55
Μετά από δέκα χρόνια και πέντε επιτυχημένες Μπιενάλε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εικαστικών καλλιτεχνών και επιμελητών από όλο τον κόσμο, συνεργασίες με διάφορους φορείς, παρεμβάσεις στον αστικό χώρο και χιλιάδες επισκέπτες, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο 2017 μέχρι τον Ιανουάριο 2018.
Lost in Port – Πολιτιστικά Τοπία στο Λιμάνι: εργαστήριο για οικογένειες
17.05.2016 17:16
Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζουν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δηλαδή οι τρεις πολιτιστικοί φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α’ στο Λιμάνι, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τις εκθέσεις τους και διοργανώνοντας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ξεχωριστό εργαστήριο ειδικά σχεδιασμένο για οικογένειες με τίτλο «Lost in Port – Πολιτιστικά Τοπία στο Λιμάνι», στο πλαίσιο των δράσεων «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού».
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Εκδηλώσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
16.05.2016 11:37
Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος γιορτάζει εφέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με προγραμματισμένες ξεναγήσεις και διευρυμένο ωράριο, ενώ παίρνει μέρος και στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ειδικές εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα στα περισσότερα μουσεία της χώρας.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»
13.05.2016 11:53
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη
Έλα να πεις την ιστορία σου στο Caravan Project!
23.03.2016 14:31
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 14:00 έως τις 22:00 η ομάδα του Caravan Project σε συνεργασία με το κοινωνικό εργαστήρι κύκλωμα, το φωτογραφικό κέντρο stereosis, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο Λιμάνι στην Προβλήτα Α’ και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.