Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Είναι όλα Ψέμα: έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Είναι όλα Ψέμα: έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά με τίτλο «Είναι όλα ψέμα». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2016.

Η σειρά έργων που παρουσιάζεται στη γκαλερί με τίτλο «Είναι Όλα Ψέμα» αποτελείται από δύο ενότητες και από το ψηφιακό παιχνίδι-εφαρμογή-έργο "Game of Fortune".

Από το κείμενο του Γιάννη Μπόλη, ιστορικού της τέχνης, επιμελητή στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «...στην πρώτη ενότητα (Ανεπίκαιρες συναντήσεις), η εικαστικός εκκινώντας από έργα γνωστών ζωγράφων, τα ζωγραφίζει εκ νέου (ακρυλικά σε καμβά) φτιάχνοντας αντίγραφα. Στη συνέχεια, τυπώνει ψηφιακά απευθείας πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια πορτραίτα από σημαντικές προσωπικότητες –ποιητές, λογοτέχνες, φιλοσόφους–, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα. Η επικάλυψη των έργων με τις εκτυπώσεις, τα ακυρώνει, μετατρέποντάς τα σε κάτι εντελώς νέο.

Η δεύτερη ενότητα με τον συμπληρωματικό τίτλο …missing piece…, προέρχεται απευθείας από την πρώτη και αποτελείται από μοναδικές ψηφιακές εκτυπώσεις σε χαρτί.

Η δημιουργός διερευνά κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη γνώση, την επικοινωνία, τη λειτουργία της μνήμης, την πραγματικότητα και την ψηφιακή της εκδοχή, την ενδοσκοπική διαδικασία της καλλιτεχνικής παραγωγής, τις διαφορετικές εκδοχές των πραγμάτων και των καταστάσεων πέρα από τη φαινομενική τους όψη, προτείνοντας την περιήγηση σ’ έναν κόσμο εικόνων όπου τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα είναι ρευστά και διαρκώς επαναπροσδιοριζόμενα.

Το ψηφιακό παιχνίδι-εφαρμογή-έργο Game of Fortune έχει αναφορά στο τυχερό παιχνίδι  που είναι γνωστό ως «κουλοχέρης», «φρουτάκια» και απαιτεί τη συμμετοχή του θεατή.

Ο παίκτης-χρήστης της εφαρμογής πατάει το κουμπί έναρξης του παιχνιδιού και οι εικόνες αρχίζουν να «ρολάρουν» ώσπου καταλήγουν σε έναν τυχαίο συνδυασμό εικόνων. Όταν ο «παίκτης» μείνει ικανοποιημένος από τον τυχαίο συνδυασμό εικόνων, που προκύπτει στην οθόνη του υπολογιστή, προχωράει στην εκτύπωση ενός μοναδικού έργου υπογεγραμμένου από τη δημιουργό».

Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός της εφαρμογής, έγινε από τον Μηνά Ν. Μηλιαρά και υποστηρίχθηκε από την Dell Greece.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Νατάσσα Πουλαντζά γεννήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας (1965). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Βερολίνο. Το 1992 αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. στον τομέα της ζωγραφικής, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε το τμήμα χαρακτικής και διδάχθηκε τις τεχνικές της ξυλογραφίας, της χαλκογραφίας και της λιθογραφίας. Συνέχισε (1992-96) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία του Μονάχου στον τομέα της ζωγραφικής, απ’ όπου αποφοίτησε με τον τίτλο “Meisterschuele” με καθηγητή τον Jurgen Reipka. Υποτροφία του Ιδρύματος Σπύρου Βικάτου για τρία χρόνια. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Provo Principles. Η έκθεση «Είναι Όλα Ψέμα» είναι η πρώτη της στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Παράλληλη Έκθεση:

«Λωτοφάγοι»

Ταυτόχρονα θα παρουσιάζεται η έκθεση της Σοφίας Παπακώστα «Λωτοφάγοι». Η έκθεση θα παρουσιάζει τα 4 σχέδια με τον τίτλο “Lotus Eaters” που παρουσιάστηκαν στη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών, στην έκθεση Mediterranea 17 "No Food's Land" - Young Artists Biennale και νέα έργα της.

Τα σχέδια της Σοφίας Παπακώστα αποτελούν ένα άρτιο και συμπαγές νοηματικό σύνολο, θέτοντας με λεπτό χιουμοριστικό τρόπο διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με την αγωνία της ύπαρξης.

Μέσα από τα έργα της επιχειρεί να θέσει τον θεατή αντιμέτωπο με το μη ελκυστικό, υπνωτισμένο πρόσωπο αυτής της νόμιμης μα και καταστροφικής μορφής κατάχρηση.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Σοφία Παπακώστα γεννήθηκε το 1985 στην Λευκωσία. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από όπου αποφοίτησε το 2008. Το 2010 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές σε Sequential Design & Illustration (ΜΑ), στο University of Brighton. Η δουλειά της έχει εκτεθεί σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Between the lines” παρουσιάστηκε στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

Τη βραδιά εγκαινίων θα συνοδεύσει το κρασί Λευκός Κύκνος, από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων - www.greek-wine-cellars.com 

Σχετικές ειδήσεις
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Substratum: έκθεση του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
08.09.2016 16:23
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Substratum». Πρόκειται για μια κοινή έκθεση του εικαστικού έργου του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα. Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα και θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Ομαδική καλοκαιρινή έκθεση 2016 στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
25.07.2016 09:59
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση του καλοκαιριού με τα έργα των συνεργατών της. Θα μπορείτε να την επισκεφθείτε έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016.
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.