Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η Ενάτη του Μπετόβεν για την Ημέρα της Ευρώπης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Ενάτη του Μπετόβεν για την Ημέρα της Ευρώπης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζουν μαζί την ‘Ημέρα της Ευρώπης’ στις 9 Μαΐου 2016, με την κολοσσιαία Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν , με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

 

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργών εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν κάλεσε την Γαλλία, την Γερμανία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους σε άνθρακα και χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Ημέρα της Ευρώπης και γιορτάζεται σε όλες τις χώρες με ποικίλες εκδηλώσεις. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια για να εορταστεί αυτή η επέτειος είναι με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, που το φινάλε της, η περίφημη ‘Ωδή στη Χαρά’, καθιερώθηκε το 1985 ως ο επίσημος Ύμνος της Ευρώπης.

 

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν αποτελεί το σημαντικότερο ίσως έργο της συμφωνικής φιλολογίας, ενώ πρόκειται για την πρώτη συμφωνία , όπου η ανθρώπινη φωνή κλήθηκε να ενισχύσει την ορχήστρα με το λόγο και το χρώμα της, με σκοπό να εκφραστεί στο μέγιστο η δύναμη των ανθρώπινων συναισθημάτων. Αυτό συμβαίνει στο πασίγνωστο  φινάλε της, που είναι βασισμένο στην ‘Ωδή στη Χαρά’ του Φρήντριχ Σίλερ, έναν ύμνο της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης όλων των λαών.

 

Ο Μπετόβεν έχτιζε επί επτά ολόκληρα χρόνια το εντυπωσιακότερο μουσικό οικοδόμημα όλων των εποχών, βρισκόμενος στην πιο δυστυχισμένη φάση της ζωής του, με την κώφωση να είναι πλέον πλήρης και μη αναστρέψιμη. Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να τον εμποδίσει να μεταδώσει ένα μεγαλειώδες μήνυμα αλληλεγγύης και αδερφοσύνης, αυτός ο υποτίθεται μισάνθρωπος. Στην πρεμιέρα του έργου στη Βιέννη, στις 7 Μαΐου 1824, ο Μπετόβεν παρακολουθούσε τη συναυλία από την παρτιτούρα, καθισμένος κάπου ανάμεσα στην ορχήστρα και τη χορωδία , με πλάτη στο κοινό. Όντας πλέον εντελώς κουφός, δεν άκουσε  ποτέ ούτε μία νότα από το δημιούργημά του. Το παραλήρημα του κόσμου που είδε όταν η κοντράλτο Καρολίν Ούνγκερ τον έστρεψε προς το κοινό ήταν και η τελευταία χαρά της ζωής του.

 

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της ΕΡΤ3.

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος

 

Σοπράνο: Katharina Leitgeb

Μέτζο σοπράνο: Άννα Αγάθωνος

Τενόρος: Γιάννης Χριστόπουλος

Μπάσος: Τάσος Αποστόλου

 

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου

 

Πρόγραμμα:

Λούντβιχ φαν Μπετόβεν (1770-1827): Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα, έργο 125

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μπετόβεν στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια
22.02.2017 11:45
Η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί στο Θέατρο Ολύμπια σε μία συναυλία όπου θα ακούσουν τη Συμφωνία αρ. 6 σε Φα μείζονα, έργο 68 (Ποιμενική) του Μπετόβεν σε μεταγραφή για σεξτέτο εγχόρδων.
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
Μπετόβεν κοινός παρονομαστής: Το Koυαρτέτο εγχόρδων L’Anima στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.11.2016 16:28
Με τη συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων L’Anima, του μοναδικού ίσως εν ενεργεία κουαρτέτου στην Ελλάδα, συνεχίζεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τo Koυαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής του Μονάχου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.10.2016 10:41
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται για μια ακόμη χρονιά τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου, που φέτος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη από τις οποίες τιτλοφορείται «Μπετόβεν κοινός παρονομαστής».
Μακάβριες Ιστορίες από την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
20.04.2016 13:18
Την αριστουργηματική 1η Συμφωνία (Τιτάνας) του Gustav Mahler καθώς και το έργο Mysteries of the Macabre του Görgy Ligeti παρουσιάζει η Ορχήστρα Δωματίου Contra Tempo, υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη , τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.