Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το "Ένα αλπούμ ιστορίες"

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.

Η επιτροπή που επιλέγει τους συγγραφείς προέρχεται από τις χώρες που συμμετέχουν κάθε χρόνο. Το 2014 συμμετείχε η Ελλάδα, το 2016 η Κύπρος και εμείς εδώ στις εκδόσεις Το Ροδακιό έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε εκδώσει το βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου "Ένα αλπούμ ιστορίες" που φέτος λαβαίνει αυτή τη διάκριση. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη Μαΐου θα παραλάβουμε το βραβείο στις Βρυξέλλες και από κει και πέρα πεδίο δόξης λαμπρό θα ανοιχτεί για τον άξιο αυτό και τρυφερό συγγραφέα.

Τους νικητές ανακοίνωσε ο Ούγγρος Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Τίμπορ Νάβρατσιτς. Οι υπόλοιποι νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας 2016 είναι οι Κριστόφ Φαν Γκερεβέι (Βέλγιο), Γιάσμιν Μπ. Φρέλιχ (Σλοβενία), Τάνια Στούπαρ- Τριφούνοβιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Μπένεντικτ Βελς (Γερμανία), Κλαούντιου Μ. Φλόριαν (Ρουμανία), Χεσούς Καράσκο (Ισπανία), Σέλια Αχάβα (Φιλανδία), Πάαβο Μάτσιν (Εσθονία), Νέναντ Γιολντέσκι (ΠΓΔΜ), Μπιορν Ρασμούσεν (Δανία) και Γκαστ Γκρούμπερ (Λουξεμβούργο). Τα βραβεία , που περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο €5000, δυνατότητα χρηματοδότησης μεταφράσεων του βραβευμένου έργου σε άλλες γλώσσες, αλλά και προώθηση των συγγραφέων σε μεγάλες εκθέσεις βιβλίου όπως της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού, θα απονεμηθούν στις 31 Μαΐου σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Άνευ. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια των θεατρικών ημερολογίων (2001-2013) με θέμα την ιστορία του κυπριακού θεάτρου της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει εκδώσει:
"Πανσέληνος παρά μία" (ποιήματα), εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα 2006.
"Γλυκιά Bloody Life" (διηγήματα), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2006 - Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.
"Ένα αλπούμ ιστορίες" (μια ιστορία), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2014 - Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων και ποίησης.
Έχoυν ανεβεί τα θεατρικά του έργα:
"Αγαπημένο μου πλυντήριο" (2005, ΘΟΚ), Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ.
"Η νόσος" (2009, Ανεξάρτητη παραγωγή).
"Ο κήπος μας" (2011, στο πλαίσιο του δρώμενου "Σκηνικές Υποθέσεις / Scenic Affairs", Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσία).
"La Belote" (2014, Παραπλεύρως Παραγωγές).
"Ήμουν η Λυσιστράτη" (2016, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος).

Το "Ένα αλπούμ ιστορίες", σε διασκευή Βαλεντίνου Κόκκινου και Μαρίνας Βρόντη, ανεβαίνει τον Μάιο του 2016 στην σκηνή από την θεατρική ομάδα του Μάριου Κακουλή.

Το μονόπρακτό του "Στο φυλάκιο" παρουσιάστηκε στην τουρκική γλώσσα, στη μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου, (2014, Walls Separate Worlds του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου). Μέλος της δραματουργικής ομάδα της παραγωγής ON/OFF (Life Cuts), (2007, ΘΟΚ) Δεκέμβριο του 2007. Με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του "Γλυκιά Bloody Life" η Ομάδα One/Off ανέβασε το 2010 το "(forget-me-not)" με κείμενο που διαμορφώθηκε από την Ομάδα και περιλάμβανε και μικρά αποσπάσματα από το, υπό έκδοση τότε, βιβλίο του "Ένα αλπούμ ιστορίες". Η παράσταση επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Φεστιβάλ off στην Αβινιόν το 2011.

ΕΝΑ ΑΛΠΟΥΜ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Εκδόσεις το Ροδακιό, Αθήνα 2014.

Ένα πολυφωνικό αφήγημα, ένα ψηφιδωτό μετα-μυθιστόρημα για έναν ολόκληρο τόπο και για τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Και από τη γιαγιά στην οικογένεια αλλά και στο μικρό χωριό και στον τόπο όλο —ο τόπος εδώ η Κύπρος—, ιστορίες που θυμίζουν ιστορίες του καθενός μας, για ζωή, έρωτα, θάνατο, για πολέμους και προσφυγιά και επιστροφή. Παλιές και καινούριες ιστορίες, στην κοινή ελληνική αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Μαζί με αυτές παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, σχέδια παιδικά, δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια, ποιητάρικα, άλλα ποιήματα και πολλές, πολλές φωτογραφίες από οικογενειακά αλπούμ. Μπλεγμένοι οι άνθρωποι, οι ηλικίες, οι εποχές και οι τοποθεσίες, ένα κουβάρι που ξετυλίχτηκε και ξετυλίγεται ακόμα, κάποτε μπερδεύονται, μπερδεύεσαι και εσύ, ποια είναι η δική σου ιστορία, ποια του άλλου, ποια η συνέχεια, ποιο το τέλος, έχει καμιά σημασία άραγε; Η ζωή μας τελικά μήπως δεν είναι άλλο από ένα τέτοιο κουβάρι ιστορίες; που κάποτε τις θυμόμαστε, τις διηγούμαστε, τις γράφουμε, τους βάζουμε κι ένα τίτλο, Ένα αλπούμ ιστορίες, και γίνονται σαν μια ιστορία, ιστορία του καθενός μας ή ιστορία όλων μας· η ζωή μας όλη μήπως δεν είναι άλλο από ένα άλμπουμ με ιστορίες;

Φωτογραφία Αντώνη Γεωργίου: Ελένη Παπαδοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Η Άννα Χατζησοφιά παρουσιάζει το βιβλίο της
23.11.2016 10:32
To βιβλίο της Άννας Χατζησοφιά «Η UfA FILM ΚΑΙ άλλες ιστορίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου Cafe Θέατρο.
Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016
13.10.2016 16:30
Το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Bob Dylan "για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων μέσα από τη μέγαλη αμερικανική παράδοση του τραγουδιού", όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.
Φάκελος Σνόουντεν - Luke Harding
29.09.2016 10:53
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο "Φάκελος Σνόουντεν - Η ιστορία του Νο. 1 καταζητούμενου στον κόσμο" του Luke Harding σε μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη στον Ηλία Μαγκλίνη
15.06.2016 10:34
Η «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
Στον Ηλία Μαγκλίνη το Βραβείο Πεζογραφίας 2015
16.05.2016 09:37
Το Περιοδικό Κλεψύδρα απονέμει το Βραβείο Πεζογραφίας για το έτος 2015 στον Ηλία Μαγκλίνη μιλάει για την «Πρωινή γαλήνη» - εκδόσεις Μεταίχμιο.