Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι δράσεις του Caravan Project στη Θεσσαλονίκη

Οι δράσεις του Caravan Project στη Θεσσαλονίκη

Το Caravan Project έχει πλέον εγκατασταθεί με τις σκηνές του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’) και το κοινό έχει ήδη αρχίζει να περιηγείται στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών που η ομάδα έχει συλλέξει τα τελευταία 5 χρόνια, μέσα από τα οδοιπορικά της στην Ελλάδα. Η πολυμεσική έκθεση που φιλοξενείται μέσα στα yurt θα παραμείνει ανοιχτή για όλο το κοινό καθημερινά 10:30-20:30 (εκτός Δευτέρας), μέχρι και τις 27 Μαρτίου, παρουσιάζοντας ιστορίες ανθρώπων με τη μορφή ντοκιμαντέρ , φωτογραφιών, ημερολογίων, εικαστικών εγκαταστάσεων και αφηγήσεων.

 

Συγχρόνως, η ομάδα του Caravan Project έχει σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις που απευθύνονται στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, η έναρξη των οποίων θα δοθεί αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 19:00, με την παρουσίαση “Caravan Project: Μία οργανική εγκυκλοπαίδεια ανθρώπινων ιστοριών”. Τα μέλη της ομάδας Caravan Project προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης στα yurt να κουβεντιάσουν για το οδοιπορικό του Caravan στην Ελλάδα και το νόημα της καταγραφής και της μετάδοσης ανείπωτων ανθρώπινων ιστοριών. Κεντρικοί άξονες της κουβέντας θα είναι η επαναστατική πρακτική της μετάδοσης ανθρώπινων ιστοριών, η θεραπευτική δύναμη που ενέχουν οι ανθρώπινες ιστορίες, καθώς και η  αφήγηση και η διάδοση ιστοριών ως εν δυνάμει καταλύτες κοινωνικής αλλαγής.

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του Caravan Project:

 

Παρασκευή 18 Μαρτίου

Έκθεση Φωτογραφίας - «Contacts in the city»

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A', ώρα 20:00

Σε συνεργασία με το φωτογραφικό κέντρο “Stereosis”  και τον εικαστικό Νίκο Βαρυτιμιάδη. Νέοι φωτογράφοι αποτυπώνουν καθημερινές ιστορίες της πόλης χρησιμοποιώντας την τεχνική των contacts.

 

Σάββατο 19 Μαρτίου - Τρίτη 22 Μαρτίου

Κινηματογραφικό Εργαστήρι «Σεκάνς»

Εντατικό εργαστήρι με τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη για τη δημιουργία αφηγηματικών σκηνών (séquences) με γνώμονα άγνωστες πτυχές και ιστορίες της πόλης. Με εφαλτήριο την κινηματογραφική γλώσσα και τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, οι συμμετέχοντες θα ξανοιχτούν στην πόλη, προκειμένου να συλλέξουν αθέατες και ξεχωριστές όψεις της Θεσσαλονίκης. Καθένας τους θα κινηματογραφήσει μία σεκάνς και όλες μαζί στο σύνολο τους θα συνθέσουν ένα ντοκιμαντέρ, όπου διαφορετικές ματιές θα ιχνηλατήσουν το πορτραίτο της πόλης. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν δύο τετράωρες διαλέξεις, το Σάββατο & την Κυριακή, ώρες 12:00 – 16:00, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα των σεκάνς.   

* Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Δηλώσεις συμμετοχής hello@caravanproject.org

 

Σάββατο 19 Μαρτίου

Eαρινή Ισημερία στο Caravan Project

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A'

Με αφορμή την εαρινή ισημερία και σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά από την ομάδα του Caravan Project με την Χλόη Φίνν, την Λίλη Σταμπουλή, και τη Βάσω Σταθοπούλου

 

- 11.00-13.00: θα πραγματοποιηθεί η εικαστική δράση “Μωσαϊκό Ιστοριών”. Ένα εικαστικό δρώμενο, με αναπαράσταση εικόνων, στιγμών, ήχων από τις αφηγήσεις των ιστοριών και των τοπίων που επισκέφθηκε το Caravan Project.

Τεχνικές: Ζωγραφική, φωτογραφία, κολάζ, ψηφιδωτό.

 

- 13.30-15.30: θα πραγματοποιηθεί η δράση “Κατασκευάζουμε τις δικές σας ιστορίες”. ‘Ένα εικαστικό δρώμενο με σημείο αναφοράς την τρισδιάστατη κατασκευή. Τα παιδιά κατασκευάζουν τις δικές τους ιστορίες, τα δικά τους τοπία, τους δικούς τους ήρωες με τη βοήθεια ανακυκλώσιμων υλικών.

Τεχνικές: Μακέτα, σχέδιο, τρισδιάστατη απεικόνιση με ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι ηλικίες που απευθύνονται  τα εργαστήρια είναι από 7-12 ετών.


- 16.00-19.00: θα πραγματοποιηθεί η δράση “Φτερουγίσματα της Άνοιξης”. Το Σάββατο 19 Μαρτίου στο χώρο του Caravan Project τα τρία Μουσεία της Α΄ Προβλήτας, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ, σας περιμένουν σε ένα δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής παραμυθένιων πουλιών για να γιορτάσουμε την Εαρινή Ισημερία. Για παιδιά από 4 έως 104 ετών.

- 20:00-20:45: θα πραγματοποιηθεί η δράση “Της Άνοιξης τα Παραμύθια”. Aφήγηση Παραμυθιών με την Ροδάνθη Δημητρέση, την Χρυσάνθη Βουδούρη (Ομάδα Αφηγητών ΑCTION ART) και τον Philippe Ilboudo, φυσικό αφηγητή από την Αφρική (μετάφραση-συναφήγηση).

 

Τετάρτη 23 Μαρτίου

Προβολές Ντοκιμαντέρ Caravan Project

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A', ώρες 20:00 - 23:00

Ντοκιμαντέρ από το οδοιπορικό του Caravan Project στην Ελλάδα

Ταινίες:   Έλντα μία γέννα |  Παπόριας | Χρυσό Δάσος  | Τυφλός Ψαράς

 

Πέμπτη 24 Μαρτίου

Προβολές Ντοκιμαντέρ Caravan Project

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A', ώρες 20:00 - 23:00

Ντοκιμαντέρ από το οδοιπορικό του Caravan Project στην Ελλάδα

Ταινίες: Μαύρη Γη  | Κοινωνικό Ωδείο |  Μετέωροι Άνθρωποι | Άνθρωπος στο Σπίτι του

 

Παρασκευή 25 Μαρτίου

«Πες μια Ιστορία» - Ανοιχτή Δράση Αφήγησης

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A', ώρες 14:00 – 22:00

Το Caravan Project απευθύνει κάλεσμα σε ανθρώπους από την πόλης της Θεσσαλονίκης να προσέλθoυν στο μικρό yurt και να αφηγηθούν προσωπικές τους ιστορίες, ιστορίες που τους έχουν αγγίξει, αφυπνίσει και διαμορφώσει εμπλουτίζοντας το αρχείο ιστοριών του Caravan και βοηθώντας στη μετάδοση βιωματικής γνώσης μέσα από το μοίρασμα ανθρώπινων ιστοριών.

 

Σάββατο 26 Mαρτίου

Live Modified dog

Yurt, Λιμάνι, Προβλήτα A', ώρα 18:30 & 20:30

Η οπτικοακουστική κολλεκτίβα modified dog πειραματίζεται και αυτοσχεδιάζει προτείνοντας μια νέα μουσική αφήγηση εμπνεόμενη από τις ιστορίες του Caravan Project. Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Δαλέζης - τρομπέτα, κρουστά, electronics, Δημήτρης Τασούδης – τύμπανα Χρύσανθος Χριστοδούλου - electronics, πλήκτρα.

* Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων - Δηλώσεις συμμετοχής hello@caravanproject.org

 

--------------------------------------------------

Το Caravan Project θα βρίσκεται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, ως τις 27 Μαρτίου 2016, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και την υποστήριξη των Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του φωτογραφικού κέντρου Stereosis.

 

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project και μείνετε συντονισμένοι εδώ: www.caravanproject.org

  

Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

 

Ακολουθήστε το Caravan Project:

facebook.com/caravanproject.org 

twitter.com/caravanproject_

instagram.com/caravanproject 

 

Παρακολουθήστε τα video:

vimeo.com/caravanproject

youtube.com/user/AnotherWorldIsHere

 

Διαβάστε επίσης

Το Caravan Project κατασκηνώνει στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!

Caravan Project: Να υπερασπιστούμε τις ιστορίες

Σχετικές ειδήσεις
Το Caravan Project ολοκληρώνει τις δράσεις του στο Μεταξουργείο
03.11.2016 11:43
Βραδιά λήξης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, για το Caravan Project με προβολές, παρουσιάσεις, δράσεις και μουσική!
Caravan Project @ Μεταξουργείο: Το καραβάνι φτάνει στον τελικό του προορισμό
07.10.2016 10:25
Τελευταία πόλη- σταθμός του Caravan Project, ύστερα από πέντε χρόνια οδοιπορικού θα είναι η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μεταξουργείου. To Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργώνοντας την Ελλάδα - κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της- και συλλέγοντας ανείπωτες και αθέατες ιστορίες, με τη μορφή ντοκιμαντέρ και φωτογραφικών λευκωμάτων.
Caravan Project: Τελευταίος σταθμός το Μεταξουργείο
26.09.2016 14:48
Τελευταίος σταθμός του Caravan Project είναι η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.
Έλα να πεις την ιστορία σου στο Caravan Project!
23.03.2016 14:31
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 14:00 έως τις 22:00 η ομάδα του Caravan Project σε συνεργασία με το κοινωνικό εργαστήρι κύκλωμα, το φωτογραφικό κέντρο stereosis, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο Λιμάνι στην Προβλήτα Α’ και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Το Caravan Project κατασκηνώνει στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!
25.02.2016 16:29
Μετά από 1,5 χρόνο περιπλάνησης στην Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά το Caravan Project οδεύοντας σταδιακά προς την ολοκλήρωση του 2ου μεγάλου οδοιπορικού του σταθμεύει για λίγες εβδομάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τις 9 έως τις 27 Μαρτίου 2016 οι δύο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt) θα βρίσκονται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η ομάδα του Caravan Project, πάντα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζει μια σειρά από ποικίλες δράσεις ανοιχτές για το κοινό της συμπρωτεύουσας.