Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το Caravan Project κατασκηνώνει στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!

Το Caravan Project κατασκηνώνει στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!

Μετά από 1,5 χρόνο περιπλάνησης στην Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά (κεντρικοί σταθμοί ήταν η Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης και η Αλεξανδρούπολη) το Caravan Project οδεύοντας σταδιακά προς την ολοκλήρωση του 2ου μεγάλου οδοιπορικού του σταθμεύει για λίγες εβδομάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Από τις 9 έως τις 27 Μαρτίου 2016 οι δύο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt) θα βρίσκονται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η ομάδα του Caravan Project, πάντα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζει μια σειρά από ποικίλες δράσεις ανοιχτές για το κοινό της συμπρωτεύουσας, αυτή τη φορά με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και την υποστήριξη των Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του φωτογραφικού κέντρου Stereosis.

 

Το Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών με στόχο να οργώσουν την Ελλάδα και να φέρουν στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν, αναδεικνύοντας έτσι μια εμψυχωτική πλευρά της χώρας. Ολοκληρώνοντας το 1ο  αυτό οδοιπορικό της, με ένα αυτοκινούμενο όχημα, η ομάδα είχε στις αποσκευές της 12 ντοκιμαντέρ και πολλές μικρο-ιστορίες υπό τη μορφή video, φωτογραφιών και αφηγήσεων. Η συνέχεια ήρθε με το 2ο οδοιπορικό που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014, με δύο πλέον αυτοκινούμενα οχήματα και δύο μογγολικές (yurt). Το Caravan Project στη δεύτερη φάση του επικέντρωσε την προσοχή του στις εκπαιδευτικές, θεραπευτικές και ενοποιητικές ιδιότητες που έχει η αφήγηση ιστοριών, καθώς και στη συνδιαλλαγή με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω ειδικών δράσεων που στον πυρήνα τους πάντα υπήρξε η αγάπη για τις ιστορίες.

 

Τώρα, το Caravan Project φτάνει στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρει, μέσα από την πολυμεσική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στις σκηνές (yurt) στο Λιμάνι, όλο το υλικό με τις ανθρώπινες ιστορίες που έχει συλλέξει τόσο από το 1ο όσο και από το 2ο οδοιπορικό του. Προβολές ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και ημερολόγια, φωτογραφίες, καταθέσεις και βιώματα ανθρώπων που βρέθηκαν στο διάβα του Caravan Project θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στην έκθεση που θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή 10:30 με 14:30 και 17:30 με 20:30.

 

 

Ωστόσο, η ομάδα του Caravan Project ετοιμάζει, όπως και στις προηγούμενες πόλεις-σταθμούς του ταξιδιού της, ειδικές δράσεις που θα εμπλέξουν ενεργά τους ενδιαφερόμενους κατοίκους Θεσσαλονίκης:

 

~ Tετραήμερη φωτογραφική δράση  με τίτλο "Contacts", σε συνεργασία με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis στις 14-17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα «κυνήγι» ιστοριών από τη Θεσσαλονίκη.

 

~ Τριήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη, που θα εστιάσει σε μια πρισματική αφήγηση της πόλης μέσα από τη δημιουργία σκηνών-σεκάνς, στις 19-22 Μαρτίου.

 

~ Πενθήμερο σεμινάριο γύρω από τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ σε μια ομάδα παιδιών Ρομά από τον Οικισμό Ρομά στον Δενδροπόταμο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-27 Μαρτίου.

 

~ Κοινοτική δράση για τις εθνότητες της πόλης με επίκεντρο την ανάδειξη της αξίας της πολυπολιτισμικότητας. Η δράση θα περιλαμβάνει γεύμα και μουσική από τις παραδόσεις των συμμετεχόντων.

 

~ Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχολείων της περιοχής.

 

~ O μουσικός Χρύσανθος Χριστοδούλου με το σχήμα του θα επιχειρήσει μια "μουσική παράλληλη ιστόρηση" στις 26 Μαρτίου, ενώ συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις-δράσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του project στη Θεσσαλονίκη.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την έναρξη του Caravan Project στη Θεσσαλονίκη, τις επιμέρους δράσεις και τον τρόπο συμμετοχής των ενδιαφερόμενων θα δημοσιευθούν σύντομα με σχετικές ανακοινώσεις.

 

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project και μείνετε συντονισμένοι εδώ: www.caravanproject.org

  

Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

 

Ακολουθήστε το Caravan Project:

facebook.com/caravanproject.org 

twitter.com/caravanproject_

instagram.com/caravanproject 

 

Παρακολουθήστε τα video:

vimeo.com/caravanproject

youtube.com/user/AnotherWorldIsHere

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές . Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

 

 

Διαβάστε επίσης: Caravan Project: Να υπερασπιστούμε τις ιστορίες

Σχετικές ειδήσεις
Το Caravan Project ολοκληρώνει τις δράσεις του στο Μεταξουργείο
03.11.2016 11:43
Βραδιά λήξης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, για το Caravan Project με προβολές, παρουσιάσεις, δράσεις και μουσική!
Caravan Project @ Μεταξουργείο: Το καραβάνι φτάνει στον τελικό του προορισμό
07.10.2016 10:25
Τελευταία πόλη- σταθμός του Caravan Project, ύστερα από πέντε χρόνια οδοιπορικού θα είναι η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μεταξουργείου. To Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργώνοντας την Ελλάδα - κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της- και συλλέγοντας ανείπωτες και αθέατες ιστορίες, με τη μορφή ντοκιμαντέρ και φωτογραφικών λευκωμάτων.
Caravan Project: Τελευταίος σταθμός το Μεταξουργείο
26.09.2016 14:48
Τελευταίος σταθμός του Caravan Project είναι η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.
Έλα να πεις την ιστορία σου στο Caravan Project!
23.03.2016 14:31
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 14:00 έως τις 22:00 η ομάδα του Caravan Project σε συνεργασία με το κοινωνικό εργαστήρι κύκλωμα, το φωτογραφικό κέντρο stereosis, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο Λιμάνι στην Προβλήτα Α’ και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Οι δράσεις του Caravan Project στη Θεσσαλονίκη
17.03.2016 10:08
Το Caravan Project έχει πλέον εγκατασταθεί με τις σκηνές του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’) και το κοινό έχει ήδη αρχίζει να περιηγείται στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών που η ομάδα έχει συλλέξει τα τελευταία 5 χρόνια, μέσα από τα οδοιπορικά της στην Ελλάδα. Η πολυμεσική έκθεση που φιλοξενείται μέσα στα yurt θα παραμείνει ανοιχτή για όλο το κοινό καθημερινά 10:30-20:30 (εκτός Δευτέρας), μέχρι και τις 27 Μαρτίου, παρουσιάζοντας ιστορίες ανθρώπων με τη μορφή ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών, ημερολογίων, εικαστικών εγκαταστάσεων και αφηγήσεων.