Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Caravan Project: Ένας άλλος κόσμος ξεδιπλώνεται σε 7 πόλεις της Ελλάδας με 1ο σταθμό τη Μυτιλήνη

Caravan Project: Ένας άλλος κόσμος ξεδιπλώνεται σε 7 πόλεις της Ελλάδας με 1ο σταθμό τη Μυτιλήνη

Το Caravan Project, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιπλανάται, με το αυτοκινούμενο όχημά του, εδώ και 3 χρόνια, ανάμεσα στους κόσμους των ανείπωτων ιστοριών του τόπου μας και με όχημα το ντοκιμαντέρ , τη φωτογραφία και την αφήγηση , φέρνει στο φως τις μνήμες, τα συναισθήματα και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που συναντά στο πέρασμά του.


Φέτος, η νομαδική του δράση αποκτά ένα ριζωματικό χαρακτήρα με το χάρτη του νέου οδοιπορικού του να περιλαμβάνει 7 ελληνικές πόλεις, στις οποίες θα εγκατασταθεί για 1 μήνα, ξεκινώντας στις 15 Οκτωβρίου από τη Μυτιλήνη.


Ταξιδεύοντας από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, η ομάδα του Caravan Project, που την απαρτίζουν νέοι δημιουργοί και ερευνητές, έχει ήδη δημιουργήσει 12 ντοκιμαντέρ, που έχουν βραβευθεί και διακριθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και μια σειρά φωτογραφιών από τους απομακρυσμένους τόπους που επισκέφθηκε, ενώ έχει συλλέξει αφηγήσεις ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε πάνω από 20 πολυμεσικές μικρο-ιστορίες. Οι ιστορίες του θα αναρτώνται στο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών που θα λειτουργήσει σύντομα στην ιστοσελίδα του (caravanproject.org), μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα που θα ανανεώνεται διαρκώς με νέες ιστορίες και θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Κατασκηνώνοντας με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές “Yurt”, 100 τ.μ συνολικά, για 4 συνεχείς εβδομάδες σε κάθε πόλη-σταθμό, το Caravan Project σχεδιάζει μια σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καλώντας τις τοπικές κοινότητες να συμμετάσχουν, να συν-δημιουργήσουν και τελικά να αφουγκραστούν τις ανθρώπινες ιστορίες που ελλοχεύουν στους κόλπους τους. Στήνοντας μια πολυμεσική έκθεση, με άξονα τις ιστορίες που έχει συλλέξει από το μέχρι τώρα οδοιπορικό του, αλλά και εκπονώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, καθώς και εργαστήρια ιστοριών για ενήλικες, το Caravan Project επιχειρεί να μεταγγίσει το όραμά του για τη διάσωση και το μοίρασμα των ανθρώπινων ιστοριών. Εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το ζωντανό αρχείο ιστοριών, οι κάτοικοι των περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν τις δικές τους ιστορίες και να τις δουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα από την κινηματογράφηση, τη φωτογραφία και τη δημιουργική αφήγηση, που προάγονται μέσα από τις δραστηριότητες του project. Παράλληλα, τη δράση του θα πλαισιώσουν κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικά δρώμενα και εργαστήρια, αλλά και συνεργατικές δράσεις με τους τοπικούς φορείς.


«Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τόπο συνάντησης, απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουμε περάσματα σε περιοχές που κατοικεί η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα και να καταλύσουμε την απομόνωση μέσα από ιστορίες, που εμπλουτίζουν τον πολιτισμικό μας πλούτο και την ανθρώπινη έκφραση.», δηλώνουν τα μέλη του Caravan Project, πρεσβεύοντας τη βαθειά πεποίθηση ότι η διάχυση και η ανάδειξη των ανθρώπινων ιστοριών έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συγκινήσουν και τελικώς να παρακινήσουν τον άνθρωπο και την κοινωνία.


Στην κοινωνία της Μυτιλήνης απευθύνει το πρώτο του ανοιχτό κάλεσμα το Caravan Project, έχοντας ήδη προγραμματίσει την άφιξή του στη δημοτική πλαζ «Ακτή Τσαμάκια», στις 15 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνει για 4 εβδομάδες, με την υποστήριξη του Δήμου Λέσβου και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις που θα εμπλέξουν ενεργά φοιτητές και ακαδημαϊκούς στην αναζήτηση της βιωματικής γνώσης και στην εμβάθυνση των ντόπιων πολιτισμικών κοιτίδων. Τέλος, η πρόσκληση του Caravan Project σε μαθητές σχολείων της Λέσβου, για να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων e-yliko, ως πρόταση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.


Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές προς το κοινό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Σχετικές ειδήσεις
Το Caravan Project ολοκληρώνει τις δράσεις του στο Μεταξουργείο
03.11.2016 11:43
Βραδιά λήξης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, για το Caravan Project με προβολές, παρουσιάσεις, δράσεις και μουσική!
Caravan Project @ Μεταξουργείο: Το καραβάνι φτάνει στον τελικό του προορισμό
07.10.2016 10:25
Τελευταία πόλη- σταθμός του Caravan Project, ύστερα από πέντε χρόνια οδοιπορικού θα είναι η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μεταξουργείου. To Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργώνοντας την Ελλάδα - κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της- και συλλέγοντας ανείπωτες και αθέατες ιστορίες, με τη μορφή ντοκιμαντέρ και φωτογραφικών λευκωμάτων.
Έλα να πεις την ιστορία σου στο Caravan Project!
23.03.2016 14:31
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 14:00 έως τις 22:00 η ομάδα του Caravan Project σε συνεργασία με το κοινωνικό εργαστήρι κύκλωμα, το φωτογραφικό κέντρο stereosis, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο Λιμάνι στην Προβλήτα Α’ και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Οι δράσεις του Caravan Project στη Θεσσαλονίκη
17.03.2016 10:08
Το Caravan Project έχει πλέον εγκατασταθεί με τις σκηνές του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’) και το κοινό έχει ήδη αρχίζει να περιηγείται στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών που η ομάδα έχει συλλέξει τα τελευταία 5 χρόνια, μέσα από τα οδοιπορικά της στην Ελλάδα. Η πολυμεσική έκθεση που φιλοξενείται μέσα στα yurt θα παραμείνει ανοιχτή για όλο το κοινό καθημερινά 10:30-20:30 (εκτός Δευτέρας), μέχρι και τις 27 Μαρτίου, παρουσιάζοντας ιστορίες ανθρώπων με τη μορφή ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών, ημερολογίων, εικαστικών εγκαταστάσεων και αφηγήσεων.
Το Caravan Project κατασκηνώνει στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!
25.02.2016 16:29
Μετά από 1,5 χρόνο περιπλάνησης στην Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά το Caravan Project οδεύοντας σταδιακά προς την ολοκλήρωση του 2ου μεγάλου οδοιπορικού του σταθμεύει για λίγες εβδομάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τις 9 έως τις 27 Μαρτίου 2016 οι δύο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt) θα βρίσκονται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η ομάδα του Caravan Project, πάντα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζει μια σειρά από ποικίλες δράσεις ανοιχτές για το κοινό της συμπρωτεύουσας.