Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.

Ο αινιγματικός τίτλος της έκθεσης μεταγράφει την αναστοχαστική διάθεση του εικαστικού. Τα αρχικά του τίτλου είναι η επιλεγμένη, από τον εικαστικό, συντομογραφία της αγγλικής λέξης «Yesterday». Το χθες επιλέγεται να αποδοθεί ως ακρωνύμιο, να απαλλαγεί από τις ιδιότητές του. Η μνήμη και η ανάμνηση μέσα από την εικαστική διαδικασία γίνονται τόποι. Ο Χριστόπουλος συνθέτει την προσωπική του τοπογραφία ώστε να κατασκευάσει τον εικαστικό και εννοιολογικό του χάρτη. Το έργο τέχνης μετατρέπεται σε τόπο στοχασμού.

Τα έργα είναι η απεικόνιση των αναζητήσεών του πάνω στην τέχνη και στην ιστορία της. Χωρίς να αποκαλύπτει ακριβώς τις αναφορές του ο εικαστικός διερευνά τις επιρροές του, διασκευάζει τα ερωτήματά του και ξανά ορίζει την πορεία του. Χαρακτηριστικά, τα μονόχρωμα τοπία του είναι το εικαστικό του σχόλιο και η στάση του απέναντι στην δυναστεία της πολυχρωμίας και του υπέρτατου «ελληνικού φωτός» της ελληνικής τέχνης. Τα κοντάρια και τα κεριά στις γλυπτικές εγκαταστάσεις της έκθεσης προδίδουν τις σκέψεις του για την εκκοσμίκευση της τέχνης και τον διάλογο του με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.  

Τα έργα δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα σχέσεων όπου το ειδικό διαπλέκεται με το γενικό και το επιμέρους με το καθόλου. Η εκθεσιακή σύνθεση διαμορφώνει ένα δίκτυο συσχετισμών που προκαλεί αισθητικά ερωτήματα.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε το 2002 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή το Γιάννη Ψυχοπαίδη και το 2008 από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών τεχνών της ίδιας σχολής με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος σε δράσεις και ομαδικές εκθέσεις. Το 2006 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση «bingo» και το 2010 τη δεύτερη με τίτλο «Το δωμάτιο» στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Από το 2006 αρθρογραφεί ως συνεργάτης στις «Αναγνώσεις», το ένθετο για το βιβλίο της Κυριακάτικης Αυγής. Η έκθεση «y.st.rd» αποτελεί την τρίτη του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Τη βραδιά εγκαινίων θα συνοδεύσει το κρασί Λευκός Κύκνος, από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. - www.greek-wine-cellars.com

Σχετικές ειδήσεις
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Substratum: έκθεση του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
08.09.2016 16:23
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Substratum». Πρόκειται για μια κοινή έκθεση του εικαστικού έργου του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα. Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα και θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Είναι όλα Ψέμα: έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
09.05.2016 09:59
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά με τίτλο «Είναι όλα ψέμα». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2016.
Every rigid body: έκθεση του Κώστα Σαχπάζη στη γκαλερί Bernier-Eliades
11.03.2016 14:43
Η γκαλερί Bernier-Eliades, την Πέμπτη 7 Απριλίου, 20:00-22:00, παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Σαχπάζη.