Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.

Ο αινιγματικός τίτλος της έκθεσης μεταγράφει την αναστοχαστική διάθεση του εικαστικού. Τα αρχικά του τίτλου είναι η επιλεγμένη, από τον εικαστικό, συντομογραφία της αγγλικής λέξης «Yesterday». Το χθες επιλέγεται να αποδοθεί ως ακρωνύμιο, να απαλλαγεί από τις ιδιότητές του. Η μνήμη και η ανάμνηση μέσα από την εικαστική διαδικασία γίνονται τόποι. Ο Χριστόπουλος συνθέτει την προσωπική του τοπογραφία ώστε να κατασκευάσει τον εικαστικό και εννοιολογικό του χάρτη. Το έργο τέχνης μετατρέπεται σε τόπο στοχασμού.

Τα έργα είναι η απεικόνιση των αναζητήσεών του πάνω στην τέχνη και στην ιστορία της. Χωρίς να αποκαλύπτει ακριβώς τις αναφορές του ο εικαστικός διερευνά τις επιρροές του, διασκευάζει τα ερωτήματά του και ξανά ορίζει την πορεία του. Χαρακτηριστικά, τα μονόχρωμα τοπία του είναι το εικαστικό του σχόλιο και η στάση του απέναντι στην δυναστεία της πολυχρωμίας και του υπέρτατου «ελληνικού φωτός» της ελληνικής τέχνης. Τα κοντάρια και τα κεριά στις γλυπτικές εγκαταστάσεις της έκθεσης προδίδουν τις σκέψεις του για την εκκοσμίκευση της τέχνης και τον διάλογο του με τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Τα έργα δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα σχέσεων όπου το ειδικό διαπλέκεται με το γενικό και το επιμέρους με το καθόλου. Η εκθεσιακή σύνθεση διαμορφώνει ένα δίκτυο συσχετισμών που προκαλεί αισθητικά ερωτήματα.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε το 2002 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή το Γιάννη Ψυχοπαίδη και το 2008 από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών τεχνών της ίδιας σχολής με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος σε δράσεις και ομαδικές εκθέσεις. Το 2006 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση «bingo» και το 2010 τη δεύτερη με τίτλο «Το δωμάτιο» στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Από το 2006 αρθρογραφεί ως συνεργάτης στις «Αναγνώσεις», το ένθετο για το βιβλίο της Κυριακάτικης Αυγής. Η έκθεση «y.st.rd» αποτελεί την τρίτη του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Τη βραδιά εγκαινίων θα συνοδεύσει το κρασί Λευκός Κύκνος, από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. – www.greek-wine-cellars.com