Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ελάσσονα- Γιώργος Παλιογιώργος: Κριτική βιβλίου

Ελάσσονα-  Γιώργος Παλιογιώργος: Κριτική βιβλίου

Ο Γιώργος Παλιογιώργος επιλέγει να εγκαινιάσει την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία του με ένα στίχο ο οποίος μεταθέτει την αρχή των πάντων σε μια αδήλωτη προϊστορία.

 

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη


Αυτή η εμμονή του να προτάσσει τον συμπλεκτικό σύνδεσμο [και] διατρέχει λίγο πολύ την ποιητική συλλογή του σαν σχέδιο επί χάρτου. "Κι αγαπούσε τις γέφυρες ..."  "Κι όλα θα είχαν κυλήσει ομαλά..."  "Και δεν ήταν λίγες οι φορές". Κάτι προϋπήρξε στην φαντασία του κι ίσως από αυτό αντλεί την ανεπίληπτη έμπνευσή του. 

 

Κατά τα άλλα ο Παλιογιώργος ομολογεί όσα αρμόζουν σε ένα ποιητή: Τον θάνατο της νεότητας, τα δάκρυα που είναι ο πλούτος των καταφρονεμένων, τη γυναίκα ωσάν ένα ρολόι που μετρά ώρες απώλειας. Ταυτόχρονα μιλά για ένα ύπνο από αλάτι, αφηγείται τη φυγή των χελιδονιών, συλλέγει νυχτερινά επεισόδια και τη σπασμένη στάμνα. 


Σεμνός χρήστης της γλώσσας, στοχαστικός κτίστης ιδεών, αθόρυβος και διακριτικός σκιάζει ευχάριστα την αντιποιητική έρημο πάνω στην οποία βαδίζουμε όλοι μας σήμερα. Κάπου-κάπου στεκόμαστε κι αφουγκραζόμαστε την πλούσια σιωπή του καθώς ανασαίνουμε τον αέρα της τέχνης του. Εντέλει το μεγάλο θαύμα της ποίησης συνεχίζεται σε αυτό τον κόσμο...

 

 

Η ποιητική συλλογή Ελάσσονα του Γιώργου Παλιογιώργου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον 

Σχετικές ειδήσεις
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Αντίο, Σικάγο - William Riley Burnett: Κριτική βιβλίου
15.06.2016 09:58
«Είναι ο πιο σημαντικός συγγραφέας στην ανάδειξη του εγκληματία ως εμβλήματος μίας εποχής» θα μας πει η George Grella στα πλαίσια τόμου αφιερωμένου στους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο θα βρούμε στο τέλος του βιβλίου. Και προσθέτει: «Έδωσε μερικές από τις πιο δυναμικές και ταιριαστές μεταφορές για τη ζωή στην Αμερική του 20ου αιώνα».
Γκουανό - Γιώργος Γκόζης: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 09:57
Σπαρμένη σοδειά ελληνικής γης σημαδεμένη από πολέμους και αδικίες, μυρωδιές και εύρετρα λησμονιάς, άνθρωποι χαμένοι στην ιστορία και την μνήμη τους. Αναμνήσεις βαμμένες με το πιοτό της αγάπης για τον τόπο που μεγάλωσαν, πρωταγωνιστές της ζωής που είδαν τον χρόνο να σκληραίνει τα χέρια τους, τις στιγμές τους.
Αρλεκίνος - Γιώργος Λίλλης: Κριτική βιβλίου
29.03.2016 13:29
Ο Γιώργος Λίλλης στην ποιητική συλλογή Αρλεκίνος καταθέτει ένστιχες σκέψεις, κυρίως μέσω εικόνων, που σε ορισμένα σημεία εκφράζουν τις διάφορες πρωτεϊκές μορφές, που ο ίδιος αναγκαστικά διασχίζει ως υποκριτής του προσωπικού του θεάτρου (και, συνεπαγωγικά, όλοι εμείς).
Τριλοβίτες - Breece D'J Pancake: Κριτική βιβλίου
11.03.2016 09:50
Το χρονολόγιο του συγγραφέα που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου αποτελεί διαφωτιστικό οδηγό ερμηνείας των γραπτών του ιδιόρρυθμου Pancake, αν λάβουμε υπόψη μας την στριφνή και περίεργη γραφή του, την οποία δυσκολευόμαστε πολλές φορές να παρακολουθήσουμε.