Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Ελάσσονα- Γιώργος Παλιογιώργος: Κριτική βιβλίου

Ελάσσονα-  Γιώργος Παλιογιώργος: Κριτική βιβλίου

Ο Γιώργος Παλιογιώργος επιλέγει να εγκαινιάσει την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία του με ένα στίχο ο οποίος μεταθέτει την αρχή των πάντων σε μια αδήλωτη προϊστορία.

 

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη


Αυτή η εμμονή του να προτάσσει τον συμπλεκτικό σύνδεσμο [και] διατρέχει λίγο πολύ την ποιητική συλλογή του σαν σχέδιο επί χάρτου. "Κι αγαπούσε τις γέφυρες ..."  "Κι όλα θα είχαν κυλήσει ομαλά..."  "Και δεν ήταν λίγες οι φορές". Κάτι προϋπήρξε στην φαντασία του κι ίσως από αυτό αντλεί την ανεπίληπτη έμπνευσή του. 

 

Κατά τα άλλα ο Παλιογιώργος ομολογεί όσα αρμόζουν σε ένα ποιητή: Τον θάνατο της νεότητας, τα δάκρυα που είναι ο πλούτος των καταφρονεμένων, τη γυναίκα ωσάν ένα ρολόι που μετρά ώρες απώλειας. Ταυτόχρονα μιλά για ένα ύπνο από αλάτι, αφηγείται τη φυγή των χελιδονιών, συλλέγει νυχτερινά επεισόδια και τη σπασμένη στάμνα. 


Σεμνός χρήστης της γλώσσας, στοχαστικός κτίστης ιδεών, αθόρυβος και διακριτικός σκιάζει ευχάριστα την αντιποιητική έρημο πάνω στην οποία βαδίζουμε όλοι μας σήμερα. Κάπου-κάπου στεκόμαστε κι αφουγκραζόμαστε την πλούσια σιωπή του καθώς ανασαίνουμε τον αέρα της τέχνης του. Εντέλει το μεγάλο θαύμα της ποίησης συνεχίζεται σε αυτό τον κόσμο...

 

 

Η ποιητική συλλογή Ελάσσονα του Γιώργου Παλιογιώργου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον 

Σχετικές ειδήσεις
Γκουανό - Γιώργος Γκόζης: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 09:57
Σπαρμένη σοδειά ελληνικής γης σημαδεμένη από πολέμους και αδικίες, μυρωδιές και εύρετρα λησμονιάς, άνθρωποι χαμένοι στην ιστορία και την μνήμη τους. Αναμνήσεις βαμμένες με το πιοτό της αγάπης για τον τόπο που μεγάλωσαν, πρωταγωνιστές της ζωής που είδαν τον χρόνο να σκληραίνει τα χέρια τους, τις στιγμές τους.
Αρλεκίνος - Γιώργος Λίλλης: Κριτική βιβλίου
29.03.2016 13:29
Ο Γιώργος Λίλλης στην ποιητική συλλογή Αρλεκίνος καταθέτει ένστιχες σκέψεις, κυρίως μέσω εικόνων, που σε ορισμένα σημεία εκφράζουν τις διάφορες πρωτεϊκές μορφές, που ο ίδιος αναγκαστικά διασχίζει ως υποκριτής του προσωπικού του θεάτρου (και, συνεπαγωγικά, όλοι εμείς).
Τριλοβίτες - Breece D'J Pancake: Κριτική βιβλίου
11.03.2016 09:50
Το χρονολόγιο του συγγραφέα που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου αποτελεί διαφωτιστικό οδηγό ερμηνείας των γραπτών του ιδιόρρυθμου Pancake, αν λάβουμε υπόψη μας την στριφνή και περίεργη γραφή του, την οποία δυσκολευόμαστε πολλές φορές να παρακολουθήσουμε.
Αρλεκίνος - Γιώργος Λίλλης: Κριτική βιβλίου
07.01.2016 12:00
«Όταν ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει», έγραψε πριν από χρόνια ο Οδυσσέας Ελύτης. Και ο Γιώργος Λίλλης συναισθανόμενος την ιδιαίτερη δυσκολία της σημερινής εποχής, τον αβάσταχτο σκοταδισμό που πνίγει το μέλλον μιας ολόκληρης ανθρωπότητας στρέφεται στο μοναδικό του καταφύγιο, την ποίηση, για να απομονώσει την οδύνη και τη μοναξιά και να ορθώσει το δικό του ανάστημα, την ύστατη κραυγή αγωνίας του, σε μια εξαιρετική λυρική διαμαρτυρία, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περισπωμένη.
Η επιστροφή [Οι κόρες της Ελλάδας 1] - Φιλομήλα Λαπατά: Κριτική βιβλίου
11.12.2015 10:41
Μέσα σε ένα γοητευτικό μυθιστορηματικό πλαίσιο η Φιλομήλα Λαπατά καταγράφει την Ιστορίας της Αθήνας και των κατοίκων της στις αρχές του 1800, παρουσιάζοντας παράλληλα τον ψυχολογικό καμβά πάνω στον οποίο η ζωή καταγράφει τις ανθρώπινες επιλογές, τις αντιδράσεις, τις συμπεριφορές, το πάθος και τα πάθη, την εκδίκηση, τον προσωπικό δρόμο που επιλέγει ο καθένας για τη λύτρωση του, όλα όσα σηματοδοτούν την εξελικτική του πορεία μέσα στο χρόνο, τον τρόπο με τον οποίο η ζωή γράφει τελικά τα δικά της σενάρια.