Η Myrό Gallery εγκαινιάζει την λειτουργία διακριτής αίθουσας “Greek Marble Initiative Showroom” στους χώρους της και έχει την τιμή να παρουσιάζει σε  αυτήν την ατομική έκθεση του Ρουμάνου γλύπτη Ciprian Hopirtean  με τίτλο “Spinning Infinity” την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις 20.00.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νέα γλυπτά του γνωστού στην πόλη γλύπτη και ενός από τα ιδρυτικά μέλη της Greek Marble Initiative. Πρόκειται για γλυπτά εσωτερικού χώρου, σε μάρμαρο, με συμπαντικές και υπαρξιακές αναφορές.

Σε statement για την σειρά ο γλύπτης σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η δημιουργία ενός έργου ξεκινάει από μια εσωτερική ιστορία, η οποία είναι και η ψύχη του. Οι δυαδικότητες που γεννούν τους προσωπικούς μύθους είναι σε αντίθεση και ισορροπία ταυτόχρονα – ο χρόνος και ο χώρος, ο άνδρας και η γυναικά, το φως και το σκοτάδι, το αρνητικό και το θετικό, το πλήρες και το κενό. Η σύλληψη των οραμάτων αναζητάει την ολοκλήρωση της σε ένα σύνολο που εμπεριέχει τη ζωτική δύναμη της τέχνης και προσφέρει την απελευθέρωση από τα γήινα δεσμά. Το μάρμαρο είναι ένα υλικό φορτισμένο με μνήμες και συνδεδεμένο με την έννοια της εξέλιξης του χρόνου-χώρου-όγκου. Τα βασικά γεωμετρικά σχήματα έχουν μια παραδοσιακή σημασιολογία. Σε αυτόν τον καινούργιο κύκλο δουλειάς συνεχίζω να ερευνώ τη δυναμικότητα του τρίγωνου και ταυτόχρονα εισάγω ένα καινούργιο σχήμα, ένα αρχαίο και παγκόσμιο σύμβολο που αντιπροσωπεύει την ενότητα, την πληρότητα, το άπειρο, ολόκληρο το σύμπαν, τη σφαίρα. Από αυτήν εμφανίζονται σχήματα με διαφορετικές προσωπικότητες. Συνδεδεμένα με το στοιχείο του νερού, είναι μια υπενθύμιση των ζωτικών υγρών στοιχείων, της ελαφρότητας του αγγίγματος και της απόλυτης ομορφιάς. Αναζητάω την εσωτερική αλήθεια της φόρμας, την ισορροπία και την κίνησή της, ως μέρος ενός συνόλου βασικού για την μορφοποίηση της ιδέας. Η αρμονική συνύπαρξη όλων των στοιχείων του γλυπτού με το φως που το περιβάλει είναι αναγκαία για να αναδιπλωθεί η γεωμετρία του στο χώρο. Απέναντι στο Χρόνο, προσπαθώ να προσφέρω στις συνθέσεις μου μια σαφήνεια και μια υπερβατική δυναμική που να απευθύνονται στο συνολικό υποσυνείδητο, μιλώντας για τις έννοιες της δημιουργίας της ζωής και του άπειρου.”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ciprian Hopirtean γεννήθηκε το 1977 στο Aiud , Ρουμανία. Το 2008 απέκτησε δύο πτυχία του Εικαστικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Οράδεας, Ρουμανία, στην κατεύθυνση συντήρηση / αναστήλωση έργων ζωγραφικής και στην κατεύθυνση ζωγραφική. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην Γλυπτική σε μάρμαρο. Συγκαταλέγεται στους πρώτους γλύπτες που εργάστηκαν για το ιδρυτικό συμπόσιο της Greek Marble Initiative, και συνδέεται με την Πρωτοβουλία. Γλυπτά του έχουν εκτεθεί στην Myrό Gallery στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης των γλυπτών που συνδέονται με την Ελληνική πρωτοβουλία Μαρμάρου το 2014, ενώ το ίδιο έτος η γκαλερί φιλοξένησε εικαστική εγκατάσταση του στον χώρο της Βιτρίνας της, υπό τον τίτλο “Από την Ιδέα στην φόρμα” η οποία διερευνούσε την πορεία του γλυπτού από την στιγμή της σύλληψης μέχρι την γέννηση του στα χέρια του γλύπτη. Ο γλύπτης έχει λάβει μέρος σε Συμπόσια Γλυπτικής στην Ελλάδα και την Ρουμανία και Διεθνή Συμπόσια Εικαστικών. Zεί και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την  Greek Marble Initiative

Η Greek Marble Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου) είναι μία πλατφόρμα διασύνδεσης γλυπτών που έχει στόχο την προαγωγή της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, την προβολή σύγχρονων Ελλήνων γλυπτών στο εξωτερικό και την διεύρυνση της απεύθυνσης τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η πλατφόρμα διοργανώνει όλο τον χρόνο εκθέσεις, συμπόσια, και events, ενώ συνδέεται με Έλληνες και ξένους γλύπτες το έργο των οποίων διαχειρίζεται και προβάλλει συστηματικά. Η Greek Marble Initiative ιδρύθηκε το 2013 ως μία δραστηριότητα του Myrό Group of Culture κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας του ιδρυτή του Myrό Antiques House και ιδιοκτήτη του Group Σταύρου Μυρωνίδη το 2013. Αυτή την στιγμή η πλατφόρμα συνδέει 36 Έλληνες και ξένους γλύπτες και έχει περισσότερους από 100 ενδιαφερόμενους (affiliates) καλλιτέχνες για τα projects της. Παραλληλα, το κτήμα του Myrό Antiques House όπου στεγάζονται εκατοντάδες γλυπτά σύγχρονης τέχνης σε Ελληνικό μάρμαρο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα πάρκα γλυπτικής στην Ευρώπη, και είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Μάθετε πρώτοι τα νέα της Greek Marble Initiative στο blog http://greekmarbleinitiative.blogspot.gr/.

Σχετικά με την  Myrό Gallery

Η  Myrό Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών ( Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Καλλιτεχνικά διευθύνεται από τον Πάρη Καπράλο, Εικαστικό Επιμελητή. Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν την Myrό Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative.