Ο Νίκος Θρασυβούλου στο πλαίσιο των Συναντήσεων με συγγραφείς στο cafe του Ιανού, συνομιλεί με τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016.  Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.

Βασιλικός Βασίλης γεννήθηκε στην Καβάλα. Έγγαμος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη την Ευρυδίκη.
Σπουδές: Νομική Σχολή ΑΠΘ. Τηλεόραση στο Yale και στο School of Radio and Television Νέας Υόρκης. Σταδιοδρομία:  Συγγραφέας. Κατά περιόδους ασχολήθηκε με το γράψιμο σεναρίων. 1981-84 αναπλ. Γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, 1994-96 δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, 1996-2004 και 2014-2015, πρέσβυς επί προσωπικοτήτων της χώρας μας στην UNESCO. Mέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρείας Συγγραφέων (Πρόεδρος 2001-2005), της Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Commandeur des Arts et des Lettres της Γαλλικής Δημοκρατίας. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις έδρες της Φιλολογίας.
Στα χρόνια της αυτοεξορίας του σε Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο (1967-1974), δημοσίευσε πολλά βιβλία στο εξωτερικό από τις προσωπικές του «Εκδόσεις 8 1/2» που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε 2 τόμους, από τις Εκδόσεις Παπαζήση με τον τίτλο «8 ½», το 2012.
Έχει εκδώσει συνολικά 120 βιβλία και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη.
Ανάμεσα στα χίλια βιβλία που πρότεινε πρόσφατα στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα  TheGuardian(“1000 novels everyone must read”, 21/1/2009) περιλαμβάνονται δύο μόνο ελληνικά: ο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη και το Ζ του Βασίλη Βασιλικού.
Από το 1994 μέχρι το 2013, επιμελούνταν και παρουσίαζε την εκπομπή για το βιβλίο «Άξιον Εστί», από την κρατική τηλεόραση.
Τα αρχεία βρίσκονται στο Boston University των Η.Π.Α. και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα.   

Λίγα λόγια για τις Συναντήσεις με Συγγραφείς στο cafe του Ιανού:

Στις «Συναντήσεων με συγγραφείς» που φιλοξενούνται κάθε μήνα στο CAFÉ του ΙΑΝΟΥ, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με Έλληνες συγγραφείς για το έργο τους και τη ζωή τους και μαζί σχολιάζουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας τον άνθρωπο-συγγραφέα.
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του στον κάθε καλεσμένο, έως και την προηγούμενη μέρα από την ημέρα της εκδήλωσης,  στο email:magazine@ianos.gr και όλες θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά από το παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=BA2W4dsu5J4