Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
Το βιβλίο της βροχής - Αλέξης Σταμάτης: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 10:02
Το βιβλίο της βροχής - Αλέξης Σταμάτης: Κριτική βιβλίου

Μια ξαφνική καταιγίδα και ο αιφνιδιασμός που φέρει το ξέσπασμά της μέσα στον περιορισμένο χρόνο των τριών ωρών και δεκατεσσάρων λεπτών είναι το πρόδηλο θέμα του νέου βιβλίου του Αλέξη Σταμάτη, «Το βιβλίο της βροχής».

Στην πραγματικότητα όμως, αληθινός πρωταγωνιστής αυτού του βιβλίου είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο αιφνιδιασμός σηματοδοτεί την ανατροπή του ψυχισμού των ανθρώπων, τη βίαιη εκτροπή των συναισθημάτων τους, την προσωπική καταβύθιση των ηρώων στον εσώτερο εαυτό τους. Και ο χρόνος. Η σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο και τις δυνατότητες του να αλλάζει τα πάντα. Ο περιοριστικός του χαρακτήρας που προκαλεί ένα είδος εγκλεισμού των ηρώων αυτών στην πορεία για την αυτογνωσία.

Ο χρόνος τρέχει σε τρεις ώρες και δεκατέσσερα λεπτά και πρέπει, μέσα σ’ αυτό το διάστημα, τόσο ο αναγνώστης όσο και οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου να βιώσουν ένα προσωπικό ταξίδι. Η αγωνία κορυφώνεται στο ρυθμό της νεροποντής. Ο Σταμάτης παρόλο που αγαπά τους ήρωές του δεν τους χαρίζεται. Ανελέητα αναποδογυρίζει την κλεψύδρα και στέκεται να τους κοιτάζει. Δεν επεμβαίνει. Αποστασιοποιείται και παρατηρεί. Χωρίς να τους λυπηθεί τους αναγκάζει να κοιτάξουν πέρα από το καθημερινό κοινωνικό προσωπείο, το οποίο έχουν υιοθετήσει, για να δουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Οι ιστορίες αυτών των ηρώων μοιάζουν να είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και οι ήρωες, ακόμα και όταν γνωρίζονται, κινούνται σε διαφορετικά μονοπάτια. Η βροχή είναι ο εξαγνιστικός εκείνος παράγοντας, η καθαρτήρια δύναμη που θα πυροδοτήσει τη συνωμοτική τους συνύπαρξη σε ένα παιχνίδι γνωριμίας και διασταυρωμένων συνειδήσεων με απώτερο στόχο την αναμέτρηση με τα πάθη, τα λάθη, τον έρωτα και τη μοναξιά. Κι όλα αυτά επειδή η βροχή λειτουργεί καταλυτικά. Φέρνει στο φως τις βαθύτερες σκέψεις τους και το νόημα των συμπεριφορών τους ή απλώς επειδή λειτουργεί ως ανάσα μέσα στον καταιγιστικό ρυθμό της ζωής , που τους επιτρέπει να σταθούν λίγο και να αφουγκραστούν την ψυχή τους.

Με την πρώτη σταγόνα αυτής της μπόρας οι ήρωες, χωρίς να το αντιληφθούν, ξεκινούν ένα προσωπικό ταξίδι αναθεώρησης της συνειδησιακής τους κατάστασης. Και είναι συμβολική η χρήση της κάθε σταγόνας που πέφτει. Μοιάζει να είναι ο καθρέφτης των κρυμμένων τους δακρύων ή καλύτερα είναι η αντανάκλασή τους στον ορίζοντα της ζωής. Ο Σταμάτης προκαλεί μια καταιγίδα και απολαμβάνει να κοιτάζει τη διαύγεια κάθε μεμονωμένης σταγόνας, να ακούει τον τρυφερό της ήχο μέσα στο κονσέρτο της βροχής. Επειδή εκεί μέσα αναγνωρίζει την πραγματικότητα και την αυθεντική της διάσταση. Στα υγρά, περιχαρακωμένα της όρια βλέπει την αληθινή μορφή της ατομικής συνείδησης.

Και όταν σταματά η βροχή; Τι αφήνει πίσω της η ασίγαστη ορμή του νερού; Η χειμαρρώδης ροή της πόσο επηρεάζει τη συνειδησιακή ροή των ανθρώπων; Πόσο διαφορετικός είναι – και είναι άραγε αναγνωρίσιμος;-- ο ξεπλυμένος τους εαυτός; Θα καταφέρουν να περπατήσουν μαζί του μέσα στα λασπόνερα που σχημάτισε η βροχή στο δρόμο τους ή θα τον φοβηθούν μόλις τον κοιτάξουν κατάματα; Θα αντέξουν τους κραδασμούς από τη μετατόπιση του ψυχικού τους φορτίου;

Γράφει ο Αλέξης Σταμάτης: «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις πώς μέσα σε λίγες ώρες κάτι ριζικό μέσα σου έχει μετακινηθεί. Κι ακόμη πιο δύσκολο όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι εκείνο που μετακινήθηκε. Συνειδητοποιείς πως υπάρχει κάτι του οποίου η θερμοκρασία, η υγρασία, ακόμη και ο όγκος που καταλάμβανε εντός σου έχει αλλάξει. Και νιώθεις ένα φόβο, έναν ακαθόριστο φόβο, ότι ένα ζωτικό σου κομμάτι έχει διαφοροποιηθεί οριστικά. Μπορεί να 'ναι προς το καλύτερο βέβαια, αλλά τα πράγματα δύσκολα θα ξαναείναι όπως πριν. Οπότε χαίρεσαι, ανατριχιάζεις και φοβάσαι ταυτόχρονα. Γιατί δεν είναι εύκολο να καταλάβεις, δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς οτι ακόμη κι η ψυχή αλλάζει. Αργά, αλλά αλλάζει».

Κινηματογραφικά σκηνοθετεί τις εικόνες του ο Σταμάτης. Όλα εκτυλίσσονται σε μια αισθησιακή ατμόσφαιρα ερωτισμού, αυτή που υπαγορεύεται από τον ήχο της βροχής και την παράλληλη σε αληθινό χρόνο, γραμμένη με όμορφα Ελληνικά, αφήγηση του Αλέξη Σταμάτη. Η βροχή τελειώνει και μαζί της κλείνει ένας αφηγηματικός κόσμος γεμάτος σάρκινους ήρωες, απόλυτα αναγνωρίσιμους από τον αναγνώστη. Μόνο που τότε αρχίζει γι αυτόν ο προβληματισμός του καθώς τα ερωτήματα μέσα του όλο και πληθαίνουν.

Το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη, Το βιβλίο της βροχής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.