Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

7α Αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ: Η τελετή απονομής στο Μουσείο Μπενάκη

7α Αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ: Η τελετή απονομής στο Μουσείο Μπενάκη

Για έβδομη συνεχή χρονιά το περιοδικό ΔΟΜΕΣ διοργανώνει τα ομότιτλα αρχιτεκτονικά βραβεία , τιμώντας τους Έλληνες αρχιτέκτονες.

Η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο. Στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν 152 έργα από περισσότερους των 400 αρχιτεκτόνων. Κριτές της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, όπως κάθε χρόνο, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, στην έβδομη διοργάνωση, τους νικητές επιλέγουν ο Alberto Campo Baeza, διευθυντής του πολυβραβευμένου γραφείου Estudio de Arquitectura Campo Baeza (Μαδρίτη), ο David Chipperfield, διευθυντής του παγκοσμίου φήμης γραφείου David Chipperfield Architects (Λονδίνο, Βερολίνο, Μιλάνο, Σαγκάη), και ο Enrique Walker, διευθυντής του δημοφιλέστατου MA’s αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Columbia (Νέα Υόρκη).

Κατηγορίες Βραβείων:

- Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο
- Καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη
- Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα

Τα τρία βραβευθέντα έργα και μελέτες, μαζί με ακόμη οκτώ διακριθέντες συμμετοχές καθώς και 12 συμμετοχές που ξεχώρισαν, θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο επόμενο τεύχος των ΔΟΜΩΝ, "Bραβεία ΔΟΜΕΣ 2016", που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της απονομής. Στην ειδική αυτή έκδοση , θα παρουσιαστούν, σε πρώτη δημοσίευση, οι κορυφαίες αρχιτεκτονικές δημιουργίες της τελευταίας διετίας, όπως αυτές προέκυψαν από την κρίση της επιτροπής.

Τα “ Βραβεία ΔΟΜΕΣ” είναι ένα ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε το περιοδικό ΔΟΜΕΣ το 2010, στο πλαίσιο της συνεχόμενης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μέσα στα επτά χρόνια του θεσμού, πάνω από 1000 προτάσεις έχουν κατατεθεί, ενώ μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως έχουν υπάρξει επικεφαλής στην κριτική επιτροπή, όπως οι:

Inaki Abalos, πρόεδρος της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard της Μασαχουσέτης,
Kenneth Frampton, ο πολυγραφότερος εν ζωή θεωρητικός αρχιτεκτονικής,
Steven Holl, ο πιο σημαντικός αρχιτέκτονας του 2003 σύμφωνα με το περιοδικό Time,
Richard Meier, κάτοχος του βραβείου Pritzker, αντίστοιχου του Νόμπελ για την αρχιτεκτονική
Bernard Tschumi, πρώην πρόεδρος της αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και γνωστός στο Ελληνικό κοινό για τον σχεδιασμό του ‘Νέου Μουσείου Ακροπόλεως’,
Mirko Zardini, διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Καναδά, ενός εκ των σημαντικότερων αρχείων αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
25.11.2016 14:59
Tα Αμερικανικά βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι τα μεγαλύτερα βραβεία στις ΗΠΑ, βραβεύοντας ουρανοξύστες, εμπορικά, κτίρια, πολεοδομικά σχέδια που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
13.09.2016 14:42
Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.
7α αρχιτεκτονικά βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016: Με μεγάλη επιτυχία η απονομή
23.02.2016 13:37
Κτήριο στο Παρίσι από έλληνα αρχιτέκτονα κέρδισε το μεγάλο βραβείο για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο! Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποιήθηκαν τα 7α αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του αρχιτεκτονικού χώρου.