Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Πάνος Καρκανεβάτος: Για τις «Όχθες», και πέρα

Πάνος Καρκανεβάτος: Για τις «Όχθες», και πέρα

Από την πραγματικότητα εκκινούμε και σε αυτήν γυρίζουμε. Αυτή υπερισχύει. Μια ανάσα ανάμεσα, μήπως πάρει σχήμα ο καιρός μας όπως τον νιώθουμε. Και έχει ένα ίχνος να αφήσει, ίσως. Σε καιρούς αδυσώπητους.

Εκεί που δεν φτάνει ήλιος, κι ο φόβος δεν αφήνει χώρο σε τίποτα. Ο καθένας, αυτός μόνος, απέναντι στους άλλους. Ομάδες ανθρώπων απέναντι σε άλλες. Η ηχώ όσων κρίθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, όταν η απληστία, ο κυνισμός, συναντούσε την τύφλωση, τον φανατισμό, και το ανθρώπινο μέτρο θόλωνε στον ορίζοντα και μέσα. Ύβρις. Έρημος. Για τα πρόσωπα χωρίς φωνή . Λήθη.

Για ότι ήταν ελευθερία, αυτοδιάθεση, αξιοπρέπεια, αμοιβαίος σεβασμός, θα χρειαστεί να χαραχτεί ξανά ο δρόμος απο την αρχή. Επώδυνα. Αλλά πριν κινηθεί κανείς στο σκοτάδι, πρέπει να συνηθίσουν τα μάτια του σε αυτό.

Οι «Όχθες» μπορεί να είναι η ιστορία μιας υιοθεσίας. Του παιδιού μιας ατίθασης ψυχής, της Χρύσας, που χάθηκε. Για το μέλλον που καιροφυλακτεί ήρεμα στη σιωπή.

Περάσματα, από έναν κόσμο στα όρια. Σε ένα ποτάμι, αρχαίο σύνορο δύο κόσμων, όπου ξεβράζονται ανθρώπινες ψυχές. Σε ένα σημείο στο χάρτη, όπου σκάνε τα κύματα της ιστορίας.

Η κατάβαση του Ορφέα στον Άδη με όπλο την αγάπη. Οι «Όχθες» είναι μια εκδοχή των παράξενων δρόμων της αγάπης.

 Info: O Πάνος Καρκανεβάτος, είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Τα έργα του είναι μυθοπλασίες: "Fragile", “Μεταίχμιο’’, “Χώμα & νερό’’, “Ρουλεμάν”, “Αθανασία’’, “Όχθες’’, και ντοκιμαντέρ: “Τραγούδι για την Ήπειρο”, “Πνοή της γης”, “Πύργος-Παρθενών”, “Μεσόγειος”, “Τάματα”. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν διακριθεί, έχουν παρουσιαστεί στο ΜΟΜΑ - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, New York, στο Harvard, στο Musée de l'Homme, Paris, σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ΕΡΤ, ARTE, ZDF, NDR, RTBF, NPS. http://vergilab.gr

Οι “Όχθες’’ είναι αυτή την περίοδο σε διανομή στις αίθουσες, σε τριάντα έξι πόλεις στη Γερμανία. http://riverbanksmovie.gr

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τευχος 34

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Αθανίτης: Invisible: Ταξιδεύοντας στην Καρδιά του Σκοταδιού
12.10.2016 16:56
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης γράφει τις σκέψεις του για την τελευταία ταινία του «Invisible» (Αόρατος), η οποία μετά από μία μεγάλη φεστιβαλική πορεία και αρκετές διακρίσεις στις αποσκευές της κυκλοφορεί στις αίθουσες στις 3 Νοεμβρίου.
Βαγγέλης Καλαμπάκας: Παρατηρώντας την καθημερινότητα σε ένα ορφανοτροφείο της Αιθιοπίας
28.01.2016 10:04
Ζώντας μέσα στη μικρή, απομονωμένη κοινωνία του ορφανοτροφείου, με συνεπήρε η αποκαλυπτική γεωγραφία των προσώπων. Βλέμματα, εκφράσεις, χειρονομίες που φανέρωναν τόσο έκδηλα τη συνθήκη των μικρών τροφίμων και το δύσκολο ρόλο των βρεφοκόμων, νοσοκόμων και εργατριών στις απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Θεώρησα ότι, αν μπορούσα να αποτυπώσω αυτή την σύνθετη εικόνα στις διάφορες εκφάνσεις της, θα καταλάβαινα περισσότερα για αυτό τον τόσο ιδιαίτερο χώρο. Έτσι αυθόρμητα και αναπάντεχα, με την παρότρυνση και του διευθυντή του ιδρύματος, γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία. Χωρίς προσχεδιασμό, χωρίς οργάνωση παραγωγής, χωρίς συνεργείο και σχεδόν χωρίς εξοπλισμό.