Η εταιρεία θεάτρου Dum spiro spero και το De Profundis, το κορυφαίο έργο του Oscar Wilde, μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη επιστρέφoυν από τις 11 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα και στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις που φέτος υπογράφει μόνο επιτυχίες. Ένας μονόλογος υπό τη μορφή επιστολής την οποία έγραψε έγκλειστος στις φυλακές του Ρέντινγκ ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός, απευθυνόμενος στο νέο που εξαιτίας του καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για δύο χρόνια.

Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος «παντρεύει»την επιστολή του Wilde με το τελευταίο του έργο, την Mπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ, την οποία συνέγραψε όταν αποφυλακίστηκε και αφιέρωσε σ’ ένα συγκρατούμενό του στρατιώτη, καταδικασμένο σε θάνατο για το φόνο της γυναίκας του. Πρόκειται για την πορεία της ψυχής του εκτελεσθέντος στρατιώτη μέχρι την τελική Κρίση. Η ψυχή σοκαρισμένη από το κρέμασμα, μη αποδεχόμενη τη φοβερή της  πράξη  και τον εαυτό της  ταυτίζεται με το τελευταίο πρόσωπο που είδε στη φυλακή, το μεγάλο Ιρλανδό συγγραφέα.  Μέσα από την ιστορία και τον πόνο του Oscar Wilde απαντά στο πιο βαθύ κι οδυνηρό ερώτημα του έρωτα: καθένας σκοτώνει αυτό που αγαπά; Έτσι εξιλεώνεται, αποδέχεται τον εαυτό της και συνεχίζει το ταξίδι της.

Για την παράσταση: (…)Υποδυόμενος διαφορετικές φωνές που προκύπτουν εντός του μονολόγου του, μεταμφιεζόμενος σε «άλλα» πρόσωπα που ενσκήπτουν στην ανάγκη διαλογικής ανέλιξης, ο αυτοσκηνοθετούμενος ηθοποιός επιδεικνύει αναντίρρητο ταλέντο. Με άψογη εκφορά λόγου και εντυπωσιακή κινησιολογία που δίδαξε η Σεσίλ Μικρούτσικου εντός ενός επιβλητικού φωτιστικού σύμπαντος που συνέλαβε ο Σάκης Μπιρμπίλης, ο νεαρός καλλιτέχνης εναλλάσσει πειστικά περσόνες με τη βοήθεια και των εντυπωσιακών κοστουμιών που συνέλαβε ο ίδιος. Πλήρης σωματικός έλεγχος, ποιητικές χειρονομίες και στάσεις του κορμιού, εναλλαγές φωνητικών τόνων δημιουργούν ευχάριστη έκπληξη που συγκρατούν την προσοχή.-Δημήτρης Τσατσούλης, Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Προηγούμενη εκδοχή τoυ De Profundis παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το Μάρτιο του 2015, εξελίχθηκε και παρουσιάζεται τώρα στο Άνεσις στην τελική του μορφή. Περιόδευσε ανα την Ελλάδα με sold out παραστάσεις σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Ηράκλειο και Πάτρα. Έμεινε στη Θεσσαλονίκη με παράταση παραστάσεων  για όλον τον Δεκέμβριο 2015 στο θέατρο Αθήναιον.

Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου. Συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου με σκηνοθέτες τον Σταμάτη Φασουλή το Νίκο Μαστοράκη και το Βασίλη Μαυρογεωργίου καθώς και στο ελεύθερο θέατρο.

Πες  μου για τον σκοτεινό κόσμο των σκιών, που αγάπησα τόσο… Πες  μου για τη ζωή του και  τη ψυχή του. Είμαι περίεργος γι αυτόν που με δηλητηρίασε  και  μου δωσε τέτοιον πόνο που κανείς δε δείχνει έλεος …

Η ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή-σκηνοθεσία-κοστουμια: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Επιμέλεια κίνησης : Σεσιλ Μικρούτσικου

Σχεδιασμός Φωτισμών : Σάκης Μπιρμπίλης

Πρωτότυπη Μουσική: Άλκης Λιβαθινός

Σχεδιασμός Μαριονέτας: Δήμητρα Γιoβάννη

Διάρκεια 65΄