Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017
Το μυθιστόρημα του Δον Σανδάλιο, σκακιστή - Miguel de Unamuno: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 15:12
Το μυθιστόρημα του Δον Σανδάλιο, σκακιστή - Miguel de Unamuno: Κριτική βιβλίου

Αυτό το ιδιότυπο μυθιστόρημα χτίζεται με μία παράλογη λογική. Αμφίβολη η προέλευση του, ακαθόριστη η σύλληψή του, αβέβαιος ο προορισμός του. Όλο το βιβλίο μοιάζει με μία παρτίδα σκάκι, αυτό το παιχνίδι που κινητοποιεί τον εγκέφαλο και απαιτεί εξαιρετική συγκέντρωση και αποστασιοποίηση από πρόσωπα και πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν πρόκειται για ένα αμιγές μυθιστόρημα ή αν είναι το μυθιστόρημα ενός μυθιστορήματος που βρέθηκε στα χέρια του συγγραφέα ή αν πάλι όλο αυτό το παιχνίδι, μιας και το βιβλίο αναφέρει στο σκάκι, είναι μία καθαρή και ευφυής επινόηση του ίδιου του γράφοντος. Ο Rolland Jacard, στον διαφωτιστικό αν και σύντομο πρόλογο της παρούσας έκδοσης, αναφέρει μία ρήση που αποδίδεται στον Όσκαρ Ουάιλντ: «Αν θέλετε να χάσετε έναν άνθρωπο, μάθετέ του να παίζει σκάκι». Υπάρχει κερδισμένος ή χαμένος σε αυτή την αέναη και συνεχόμενη παρτίδα με την ίδια την ζωή? Αυτός ο σκακιστής μήπως είναι η αντανάκλαση και ο καθρέφτης του Δον Κιχώτη, του ολοκληρωμένου μοναχικού καβαλάρη που κουβαλάει πάνω του όλη την αμαρτία και την βλακεία του κόσμου αυτού? Ή μήπως αναζητάμε μάταια τον «ένοχο» γραφιά αυτής της ιστορίας καθώς και τα μηνύματα που επιθυμεί η δεν επιθυμεί να μεταδώσει και κάπου εκεί παραδινόμαστε στην ευφυΐα του?

 

Θαυμαστής του Δον Κιχώτη και του Φλωμπέρ, τους οποίους ξαναζωντανεύει στα πρόσωπα του Δον Σανδάλιο και του συμπαίκτη-αφηγητή, ο Ουναμούνο συγκεντρώνει επιστολές ενός φίλου του και τις παραθέτει στον αναγνώστη καταφέρνοντας του ένα ισχυρό χτύπημα στην αποδοχή των γεγονότων και των παραδοχών που φτάνουν σαν χείμαρρος. Οι επιστολές είναι ένα σύνολο από φιλοσοφικές αναζητήσεις, μία σειρά από εσωτερικές παλινωδίες που διενεργούνται μέσα στο σώμα του αφηγητή σαν να προσπαθεί να ξεφύγει από την συντριπτική μοναξιά που του προκαλεί ο ανόητος κόσμος και τα συν αυτώ. Αυτή η απολογία αδυναμίας να επιβιώσει δίχως το σκάκι είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό του συμβαίνει και το καταθέτει σαν ο αγώνας αυτός να είναι δίχως αύριο και η ανάγκη να συμμαχήσει, να συμπράξει με τον Δον Σανδάλιο και τελικά να επικοινωνήσει μαζί του μέσω του παιχνιδιού είναι η τροφή του. Ομολογεί φωναχτά πως να συνυπάρξει μέσα στον παρόντα κοινωνικό περίγυρο είναι κάτι αδιανόητο για αυτόν και προσπαθεί εναγωνίως να απεμπλακεί με έναν και μοναδικό τρόπο, την αφοσίωσή του στον άνθρωπο που έχει απέναντί του, τον αποζητά σαν το σωτήρα του, σαν το σωσίβιό του σε μία απέραντη θάλασσα χωρίς φάρο. Και όταν λείψει αυτός και τον αφήσει μόνο απέναντι στο θηρίο που λέγονται κοινοί άνθρωποι χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βρήκα και εγώ, σαν τον Ροβινσώνα, το αποτύπωμα του γυμνού ποδιού μίας ανθρώπινης ψυχής στην αμμουδιά της μοναξιάς μου». Οπότε διερωτάται: «Από δω και μπρος, με ποιον θα παίζω σκάκι για να φυλάγομαι από την ανίατη βλακεία των ανθρώπων?».

 

Σε ενδελεχή συνομιλία με τον θεωρητικό μέντορά του Κίρκεγκωρ, όπως αποκαλύπτεται στον πρόλογο του βιβλίου, ο οποίος διερωτάται: «είμαστε, γίνεται να είμαστε, κάτι περισσότερο από παίκτες σκακιού?». Με διάθεση να επανατοποθετήσει την θέση του ανθρώπου εις το όλον μήπως και καταφέρει να κατανοήσει γιατί «οι στρατιώτες, οι πύργοι, τ’άλογα, οι βασίλισσες και οι βασιλιάδες του σκακιού έχουν πιο πολύ ψυχή απ’τα πρόσωπα που τα κινούν». Και σε μία αποστροφή του λόγου του σε κάποιο άλλο σημείο του ακατάπαυστου αλλά δικαιολογημένου παραληρήματος που του προκαλεί η διαμάχη με την συνείδησή του που είναι σε εκτεταμένη αναταραχή, δηλώνει ευθαρσώς και ευθέως μέσα στην πλήρη απόγνωση: «Για ν’αποφύγω την Λέσχη, ν’αποφύγω την πόλη, ν’αποφύγω την ανθρώπινη κοινωνία που επινοεί φυλακές, πήγα στο βουνό, όσο πιο μακριά γινόταν απ’τη δημοσιά». Ο Ουναμούνο ανοίγει διάλογο με τον ίδιο του τον εαυτό σαν ο αφηγητής να είναι δύο πρόσωπα σε ένα και να αντιπαλεύεται την ίδια του την υπόσταση. Στον Δον Σανδάλιο, τον πιστό σύντροφο που δεν επιθυμεί νέα προβλήματα γιατί αρκετά έχει να τον απασχολούν, θα εναποθέσει όλες του τις ελπίδες για αναγέννηση. Και θα θέσει την ερώτηση στον εαυτό του: «Και τι θα κάνω εγώ σ’αυτήν την άκρη του βουνού, την άκρη της θάλασσας, αν μου πάρουν τον Δον Σανδάλιο, τον μοναδικό μου σύνδεσμο μ’αυτήν την ανθρωπότητα που όσο με έλκει άλλο τόσο μ’απωθεί?». Και σαν οδηγηθεί στην ομολογία πως: «μοναχικός ήταν ο Ροβινσώνας Κρούσος, μοναχικός ο Γκυστάβ Φλωμπέρ που δεν μπορούσε ν'ανεχθεί την ανθρώπινη βλακεία, μοναχικός ο Δον Σανδάλιο, μοναχικός και εγώ» τελικά αναρωτιέται κανείς πόσο απέχει η απόσταση από την απομόνωση και την εσωτερική φυλακή, στην οποία θα οδηγηθεί ο πρωταγωνιστής. Εκεί και με ανάμνηση τον Οξαποδώ του Μωπασάν, Ουνανούμο και Δον Σανδάλιο ταυτίζονται εύλογα. Γιατί η τρέλα δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι παραπάνω, ένας σταθμός πιο πέρα, όταν τίποτα γύρω μας δεν αφήνει περιθώρια να αναπνεύσουμε, όταν όλα καταρρέουν, όταν όλα μοιάζουν να είναι σε άμμο κινούμενα και πνιγόμαστε από ωσεί παρόντες συνανθρώπους που είναι πιόνια και στρατιωτάκια κοιμισμένα και από καιρό στην απραξία και την ανοησία παραδομένα. 

 

Ο Δον Σανδάλιο και ο εταίρος του που ξεγυμνώνονται στα βλέμματά μας είναι άνθρωποι παντός καιρού, σημερινοί, επίκαιροι, διαχρονικοί, απροσπέλαστοι γιατί οι εποχές είναι ανέκαθεν φτωχές και ανούσιες με κάποιες αναλαμπές και περίλαμπρα διαλείμματα μικρής διάρκειας που είναι ανεπαρκή. Η βλακεία όμως ποτέ δεν έπαψε να κυριαρχεί και να επικρατεί, αυτή που και ο Αϊνστάιν έχει σημειώσει πως δεν έχει όρια. Συμπερασματικά, αυτή η φυλακή που είναι το τελικό στάδιο για τον λιγομίλητο και βασανισμένο Δον Σανδάλιο δεν είναι άλλο από το καταφύγιο της ψυχής του από τον διακαή πόθο του να υπερκεράσει τον πόνο του που σιγοβράζει στην φυγή του για να αποκτήσει την αιώνια ελευθερία του υπερασπίζοντας την δική του προσωπική αλήθεια.

                                                         

«Είμαι σίγουρος πως ό,τι μπορεί να επινοήσει ένας άνθρωπος έχει συμβεί, συμβαίνει ή θα συμβεί κάποτε»

«Κάθε άνθρωπος μοναχικός, είναι φυλακισμένος και ας ζει ελεύθερος»

 

 

Tο βιβλίο του Miguel de Unamuno, με τίτλο "Το μυθιστόρημα του Δον Σανδάλιο, σκακιστή ", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα .

Εκτύπωση
Περισσότερα
Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν - Mahi Binebine: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 12:08
Η Κόλαση ίσως να απέχει μόλις λίγο από τον επικαλούμενο Παράδεισο, έναν όροφο, ένα τετράγωνο, λίγα χιλιόμετρα, ποιος μπορεί να ξέρει! Μπορεί πάλι ο Παράδεισος για κάποιον να είναι η Κόλαση που εύχεται για τον διπλανό του και τότε γεμίζει με χαρά από το μίσος που νιώθει, ανθρώπινο και αυτό αν και δυστυχώς ακραίο.
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.
Μια ματιά στον κόσμο της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ - Αλέξανδρος Κεφαλάς: Κριτική βιβλίου
07.11.2016 10:31
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιου είδους βιβλία, τα οποία εντρυφούν συνοπτικά μεν, ουσιωδώς δε σε προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αυτό εδώ το μικρό εγχειρίδιο είναι αφιερωμένο στη ζωή της Βρετανίδας Ελίζαμπεθ Γκάσκελ, την οποία λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν διαβάσει.