Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Έκθεση από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη

Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Έκθεση από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη

Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή τους, οργανώνουν στο κτήριο της οδού Πειραιώς έκθεση με τίτλο «Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.

 

Μέσα στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας τους τα ΑΝΑ, μέλος των Διεθνών Αρχείων Αρχιτεκτονικής, έχουν συγκεντρώσει πάνω από 100 αρχιτεκτονικά αρχεία που χρονολογούνται από την εποχή του Καποδίστρια έως σήμερα.

 

Από το σχέδιο πόλης της Αθήνας των Σταμάτη Κλεάνθη και Edouard Schaubert και τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου, μέχρι τους Enst  Ziller και Αναστάση Μεταξά, από τους εκλεκτικιστές, Αλέξανδρο Νικολούδη και Εμμανουήλ Λαζαρίδη, στο χρυσό μεσοπόλεμο με τους Δημήτρη Πικιώνη, Αριστοτέλη Ζάχο και Νικόλαο Μητσάκη,  από τους αρχιτέκτονες του ΄50: Εμμανουήλ Βουρέκα  και Κωσταντίνο Καψαμπέλη, στους  Άρη Κωνσταντινίδη, Κωσταντίνο Δεκαβάλλα, Νίκο Βαλσαμάκη, Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη και Κυριάκο Κρόκο. Όλη η ιστορία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

 

Ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά τους αρχεία εντοπίστηκαν εκατοντάδες τεκμήρια που εικονογραφούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τα εργαλεία της δουλειάς τους.

 

Τρίγωνα και καμπυλόγραμμα. Πολύτιμες κασετίνες οργάνων από ξύλο και βελούδο, που περιέχουν διαβήτες, διαστημόμετρα και γραμμοσύρτες, με λαβές από ελεφαντόδοντο και έβενο, κλιμακόμετρα από ελεφαντόδοντο και ξύλο βελανιδιάς.

 

Μολυβδοκόνδυλα και κρετοκόνδυλα του 19ου  αιώνα, κονδυλοφόρους και πλάκες σινικής μελάνης σε στερεά μορφή με χρυσά κινέζικα ιδεογράμματα.

 

Εκατοντάδες μικρά και μεγάλα όργανα σχεδιάσεως, κομψοτεχνήματα εξαιρετικής ποιότητας, ακριβά χειροποίητα κοσμήματα από ατσάλι και χαλκό, πολυτελή και ποιοτικά εργαλεία κατασκευασμένα από τεχνίτες με μεράκι.

 

Και από τον 19ο αιώνα περνάμε στα άψυχα βιομηχανικά όργανα σχεδιάσεως του σήμερα.

 

Μια σειρά από όργανα που πολλά από αυτά ήταν άγνωστα ακόμα κι στους επιμελητές των ΑΝΑ.

 

Ανάμεσα τους πρωταγωνιστεί το μολύβι. Από τον πρώτο ακιδογράφο στο ξύλινο και στο μηχανικό μολύβι. Πόσοι άραγε γνωρίζουμε ότι το απλό ξύλινο μολύβι βγήκε στο εμπόριο στα μέσα του 19ου αιώνα;

 

Μια έκθεση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποδεικνύει πώς ένα χρηστικό εργαλείο μπορεί να έχει εξαιρετικές αισθητικές και διακοσμητικές αρετές. Μέσα από την καθαρή και ουσιαστική φόρμα τoυ, κομψή και λειτουργική ταυτόχρονα, αναδεικνύεται το «ντιζάιν» και η ομορφιά του!

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Βλέποντας με τις Αισθήσεις: Πριν αγγίξουν το χαρτί

 

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17:00, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα , στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου «Βλέποντας με τις αισθήσεις» που απευθύνετε σε επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα.

 

Τα μολύβια ως όργανα αποτύπωσης μιας ιδέας·  τα ταυ, τα καμπυλόγραμμα και οι μετροταινίες ως βοηθήματα μορφοποίησης και ελέγχου της αποτύπωσης αυτής· οι γόμες ως εργαλεία ακύρωσης και επαναφοράς στα πρότερα στάδια του σχεδιασμού και τα μελάνια ως υλικό της τελικής διατύπωσης (υλικό που δεν επιδέχεται εύκολα διόρθωση και που χρησιμοποιείται για την οριστική μορφή ενός σχεδίου), είναι μέρος του φυσικού χώρου και της σκέψης ενός αρχιτέκτονα.

 

Το εργαστήριο του Δεκεμβρίου εστιάζει σε σχεδιαστικά αντικείμενα που φυλάσσονται στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, δίνοντας μια σπάνια ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι αρχιτέκτονες προετοιμάζονται πριν αγγίξουν το χαρτί.

 

#ArchitectStudioBM

@TheBenakiMuseum

Σχετικές ειδήσεις
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
13.09.2016 14:42
Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.