Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Αέρινα μουσικά ταξίδια: έκθεση του Θωμά Φίλιου στο Booze Cooperativa

Αέρινα μουσικά ταξίδια: έκθεση του Θωμά Φίλιου στο Booze Cooperativa

Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 την έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Φίλιου, με τίτλο Αέρινα μουσικά ταξίδια.

Κλείνεις τα μάτια, οι νότες χορεύουν, σε σπρώχνουν να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, συγκεντρώνεσαι στον ήχο και το ταξίδι αρχίζει. Και όταν ο συνθέτης αφήνει παύσεις ανάμεσα στις νότες, τότε είναι που ο εγκέφαλος δημιουργεί τις δικές του αρμονίες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται η κορύφωση του έργου.

Ανάλογα και στον δικό μου ασπρόμαυρο κόσμο, τα λαμπερά σύννεφα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν  ερωτηματικά, σε καλούν να συμπληρώσεις την δική σου εμπειρία. Τι έγινε πίσω από τον λόφο; Τι υπάρχει πίσω από τον τοίχο; Γιατί στάθηκε το συννεφάκι πάνω από το δένδρο; Τι αγναντεύει η ανθισμένη κορομηλιά μόνη της πάνω στο λόφο;

Το ταξίδι ξεκινά από τη γη, είναι απαραίτητο να συνηγορήσει ολόκληρη η φύση ώστε να ξεφύγεις από την βαρύτητα και να περάσεις το φράγμα του ορίζοντα. Συγκλίνουσες γραμμές ορίζουν τον διάδρομο της απογείωσης, ένας θάμνος υψώνει το ανάστημά του για να αγγίξει το σύννεφο, το αστραποκαμένο δένδρο μπλέκει τα λιγοστά κλωνάρια του με την ουράνια πλεξούδα, ένα σπασμένο κλωνάρι γίνεται σκάλα για να ανέβεις. Ο ήχος του φτερουγίσματος πάνω από τον τοίχο ή το οροπέδιο δηλώνει την επιτυχή απογείωση.

Από ψηλά όλα μοιάζουν διαφορετικά, ο τοίχος δεν μπορεί να φράξει το οπτικό σου πεδίο, από πάνω μπορείς να βλέπεις και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα και αν εγκλωβιστείς στο πλέγμα του φράχτη, προσωρινό θα είναι, εκεί πάνω ο αέρας φυσά πάντα πιο δυνατά και αν τύχει και πέσεις σε αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα, τυχερός θα είσαι, ποικίλα αέρινα μονοπάτια ζωγραφίζουν στον ουρανό την ομορφιά της ζωής .  

Στρεβλώνει ο χρόνος, τα γεγονότα αντικατοπτρίζονται, στροβιλίζει ο αέρας πάνω από τον λόφο, γήινα και  ουράνια μονοπάτια μπλέκονται, ο ορίζοντας ξεθωριάζει, η άλλη διάσταση ξεπροβάλλει. Δίπολα σταθμίζουν την πολικότητά τους, ισορροπούν ανάμεσα σε γη και ουρανό μετρώντας το χρόνο. Απλώνει το κύμα πάνω στα στάχια, το δένδρο στον ορίζοντα στηρίζει τη γαλήνη, ο χρόνος συστέλλεται. Ένα δένδρο έχει πέσει, σκόρπιες πέτρες δείχνουν την διάλυση, ένα κλωνάρι έχασε τα φύλλα του, οι ψυχές τους αιωρούνται, ο χρόνος παγώνει.
Στο τέλος της μουσικής ανοίγεις τα μάτια, το ταξίδι σου έχει τελειώσει, προσγειώνεσαι, εύχομαι να ένοιωσες τις εμπειρίες σου από μια άλλη οπτική γωνία, να ανέβηκες, να κέρδισες λίγο χρόνο και όλα θα είναι καλύτερα.

Θωμάς Φίλιος
www.thomasfilios.com

Βιογραφικό

Το ενδιαφέρον του Θωμά Φίλιου, για το τοπίο που εναλλάσσεται από λόφους και κοιλάδες,  υπήρξε από την νεότητά του. Πάντα επιχειρούσε να δει πίσω από τον λόφο, πάντα ‘σκαρφάλωνε’ σε ένα δένδρο για να δει πιο πέρα.

Σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκεί, ανακάλυψε ότι μπορεί να επικοινωνεί, πέρα από τον λόγο, και με εικόνες, τις οποίες μπορούσε να δημιουργήσει φωτογραφίζοντας. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος, έχει παρακολουθήσει και έχει οργανώσει ο ίδιος σεμινάρια φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί  σε περιοδικά, εφημερίδες και  σε εξώφυλλα μουσικών CD της ECM Records.

Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας και έχει εκδώσει το λεύκωμα «Αισθητική Περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» με 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Φωτογραφίζει πάνω από 20 χρόνια και πρόσφατα ζει σε μια πόλη στην βόρεια Ελλάδα, από όπου μπορεί και εξυπηρετεί καλύτερα τους φωτογραφικούς του στόχους, εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Καλεσμένοι: Την ημέρα των εγκαινίων η Νίνα Κασσιανού [Ιστορικός και κριτικός φωτογραφίας] θα αναφερθεί στο έργο του Θωμά Φίλιου και θα απολαύσουμε ζωντανά τον χαρακτηριστικό λυγμό της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου.

Μικρό βιογραφικό

Ηχογραφήσεις της ECM στον δίσκο Athens Concert των Charles-Lloyd – Μαρίας Φαραντούρη καθώς και σε πολλές ηχογραφήσεις της Ελένης Καραΐνδρου (The Weeping Meadow, Elegy of the Uprooting, Medea, Trojan Women).

O Σινόπουλος έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντός για την λύρα στην Ελλάδα, τόσο στην παραδοσιακή μουσική όσο και στα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.

Βλέποντάς τον για πρώτη φορά να παίζει, ανακαλύπτει κανείς το εύρος των συναισθημάτων και της εκφραστικότητας που μεταφέρονται μέσω της λύρας αλλά και τη δυναμική του ήχου που παράγεται από αυτό το μικρό τοξωτό όργανο.

Σχετικές ειδήσεις
Photography Never Lies: έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
30.11.2016 12:23
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Photography Never Lies.
Έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Φίλιου στην Κατερίνη
15.11.2016 14:33
Η Έκθεση που εγκαινιάζει η Γκαλερί Μάτι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Ευθυμιάδη, περιέχει έργα που έχουν κάνει τον Θωμά Φίλιο γνωστό και πέρα από τα εγχώρια σύνορα και φέρουν επάξια τον τίτλο «Ορίζοντες».
In The Moment: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
19.09.2016 12:04
Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00, το Booze Cooperativa σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο 'In the moment''.
Ζήτημα Φωτός: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
23.06.2016 16:31
18 φωτογράφοι συστήνουν στο κοινό τη φωτογραφική ομάδα 443 Photographica την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Booze Cooperativa.
Visual: έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
28.04.2016 11:41
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Visual.