Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Δράσις - Αντίδρασις: έκθεση της Λιζέττας και της Δελίνας Βασιλειάδη στη γκαλερί Λόλα Νικοάλου

Δράσις - Αντίδρασις: έκθεση της Λιζέττας και της Δελίνας Βασιλειάδη στη γκαλερί Λόλα Νικοάλου

Η γκαλερί Λόλα Νικολάου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση της Λιζέττας και της Δελίνας Βασιλειάδη, με τίτλο Δράσις - Αντίδρασις.

Λιζέττα Βασιλειάδη   

Πάντοτε μας εξέπληττε ο ιδιαίτερος κόσμος της Λιζέττας Βασιλειάδη. Όχι μόνο γιατί ο πίνακας, αντιρρεαλιστικός και ατμοσφαιρικός, είναι το θέατρο δρώμενων που δύσκολα μπορείς να τα χαρακτηρίσεις και να εννοήσεις τη σημασία τους, αλλά γιατί από τότε που η καλλιτέχνης τον προσδιόρισε, έχει συνέπεια και συνέχεια που επιβάλλονται και προβληματίζουν.

Η εικόνα της Βασιλειάδη έρχεται σε μας τέλεια και πειστική σαν να έχει προγραμματιστεί, γνωρίζουμε ωστόσο πως η καλλιτέχνης δεν προσχεδιάζει τους πίνακες της, απεναντίας αφήνει το χέρι να εκφραστεί ελεύθερα με πλατιές πινελιές με χρώμα που τρέχει, δημιουργώντας  ματιέρες  σε trompe-l’oeil. Ο αυτοματισμός αυτός είναι φυσικά απόλυτα ελεγμένος. Η συμβολή του τυχαίου είναι σημαντική. Και μάλιστα όταν η καλλιτέχνης ξέρει τόσο καλά να επεμβαίνει και να επωφελείται από τις ευτυχείς  συγκυρίες του. Θα πρέπει να φτάνει μια στιγμή που η καλλιτέχνης ρωτάει την εικόνα της, την αποκρυπτογραφεί, δέχεται τα ερεθίσματα της, συνδιαλέγεται μαζί της  μέχρι που να καταλήξει σε αυτό το μαγικό παλίμψηστο που είναι η τελική μορφή του έργου της.

ΕΥΡΥΔΙΚΗ TRICHON - ΜΙΛΣΑΝΗ

www.lizetavasiliadi.gr

Δελίνα Βασιλειάδη  

Οργάζεται το χρώμα στις δημιουργίες της Δελίνας Βασιλειάδη, καθώς η ιδιαίτερα παλμική, ρυθμική, εικαστική χειρονομία της το μετουσιώνει σε καταλύτη ενέργειας.

Ενστικτωδώς βιωμένο, το κάθε έργο της ζωγράφου πλάθεται αυτοδύναμα ως προς τη σύνθεσή του, χάρη στην κοσμική-μεταφυσική ενέργεια, από την οποία είναι διαπερασμένο. Και, όντως επισημαίνουμε εδώ, εκείνη την ενέργεια που ορίζει ότι πνεύμα και ύλη δεν αποτελούν παρά δύο διαφορετικές όψεις μιας και της αυτής υπέρτατης αλήθειας.

Απόηχοι αυτής, ακριβώς, της ταυτισμένης με την υπέρτατη αλήθεια ενέργειας, τα έργα της Δελίνας αναπνέουν, κινούνται, πάλλονται, περιστρέφονται,  μεταλλάσσονται εκ των ένδον, ενεργοποιούνται αδιάλειπτα στο μεταίχμιο χώρου-χρόνου, για να ορίσουν έναν, σε διαρκή κίνηση και ετοιμότητα, ατμοσφαιρικό χώρο. Ένα μικρόκοσμο όπου, κατ’ εικόνα και ομοίωση του μακρόκοσμου, συλλαμβάνονται και ενεργοποιούνται μύριες όσες καταστάσεις, διεργασίες, αναπλάσεις, μετουσιώσεις με έναν μεταφυσικό-ποιητικό σε υφή και σε αίσθηση ρυθμό.                                    

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός

www.Delinavasiliadi.gr

Σχετικές ειδήσεις
Dreams and Fragments: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου
28.12.2016 17:04
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Λήδας Αλεξοπούλου, Άκη Καράνου, Εγκράτειας Ρούμπου με τίτλο Dreams and Fragments.
Έκθεση των Δ. Βασιλειάδη, Κ. Βικία-Σακελλάρη, Ε. Στόικου, Σ. Ταυλαρίδη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
16.11.2016 11:44
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών σε μία κοινή έκθεση.
The human passage: Εκθέσεις της Gilda Frumkin Βασιλειάδη σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά
05.07.2016 13:47
Με δύο Εκθέσεις Ζωγραφικής με τίτλο "The human passage", μία στην Κέρκυρα και μία στην Κεφαλλονιά, συμμετέχει η Gilda Frumkin Βασιλειάδη στα εικαστικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού.
Misery: έκθεση του Γιώργου Βασιλειάδη στη Photogallery ΟΚΤΟ
24.03.2016 15:27
Η Photogallery ΟΚΤΟ στη Θεσσαλονίκη οργανώνει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Βασιλειάδη με τίτλο «Misery». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. στη Μητροπόλεως 125.
Τρεις Χώροι, Τρεις Προσωπικές Διαδρομές, Τρεις Ζωγραφικοί Λόγοι: έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
21.03.2016 11:26
Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, η Έλλη Χρυσίδου, η Ljiljana Jaric, και η Έμμυ Χατζηφωτιάδου, με διαφορετικές αφετηρίες η κάθε μία και πορείες, συναντώνται και συνδιαμορφώνουν μία κοινή εικαστική πράξη.