Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Στην κόψη του Ξυραφιού, του Χρήστου Ν. Καρακάση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Xαλκίδας

Στην κόψη του Ξυραφιού, του Χρήστου Ν. Καρακάση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Xαλκίδας

Πρεμιέρα στο επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Xαλκίδας, 13-18 Οκτωβρίου 2015, για το νέο μεγάλου μήκους Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ «Στην κόψη του Ξυραφιού» του Σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση με κεντρικό πρόσωπο τον δάσκαλο του κουνγκ φου Κυριάκο Ελευθερίου

 

Πρόκειται ένα άθλημα που εμπνέεται από την κινησιολογία της φύσης. Έχει τη δύναμη του αθλήματος και την χάρη του χορού. Έχει την ορμή της άγριας θάλασσας και την ηρεμία της φιλοσοφίας, συνδυάζοντας τη σοφία και τις κινησιολογικές κατακτήσεις αιώνων. Ο SIFU Ελευθερίου είναι ιδρυτής τoυ γυμναστικού και φιλοσοφικού ομίλου TΑΟ CLUB Χαλανδρίου, του Αττικού Ομίλου Πολεμικών Τεχνών. Ταό στα κινέζικα είναι ο δρόμος και μεταφορικά ο δρόμος της ζωής , ένας δρόμος με πολλά παρακλάδια που για να διαλέξει κανείς το σωστό χρειάζεται να προηγηθεί μια φιλοσοφική ζύμωση.

 

Ο Κυριάκος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Κύπρο. Το 1997 συνέβαλε στην ίδρυση της σημερινής Ελληνικής Ομοσπονδίας Κουνγκ Φου και ένα όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Ο χρόνος δεν μπόρεσε να δαμάσει το ενδιαφέρον του για το άθλημα, μέσα από τη θέση του δασκάλου και μέσα από τη διοίκηση στην Ομοσπονδία δουλεύει με μόνο στόχο τη διάδοση της πολεμικής τέχνης, ώστε να γυμνάζει τα σώματα, να καλλιεργεί τις ψυχές, αλλά  και να γεμίζει με όμορφα συναισθήματα τις καρδιές των μαθητών του

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

 

Είναι ο αθλητής και χορευτής; Όχι συχνά. Κάποιες φορές όμως μπορεί να μας μπερδέψει. Να μην ανιχνεύεται πλέον στην κίνηση του αυτό που την κάνει να φαίνεται τόσο δομημένη και τεχνική. Και ξάφνου ο ίδιος να μεταμορφώνεται, να αποκτάει τέτοια ρευστότητα ώστε να μην διακρίνεται πλέον η προσπάθεια ούτε ο τετραγωνισμένος στόχος, ούτε το πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας ούτε καν  η επιθυμία ενός μεταλλίου, και τότε μόνο τότε να γίνει ένας χορευτής. Μα ο χορός είναι μια στάση μόνο κι όχι προορισμός, γιατί κάποιες φορές ο αθλητής μπορεί να πάει πιο πέρα ακόμη. Να γίνει μύστης. Άραγε  τι έκρυβε μέσα της η αρχαία ελληνική φράση νους υγιής εν σώματι υγιή; Πως μέσα από τις επαναληπτικές κινήσεις του σώματος μπορεί ο αθλητής να φτάσει στις κρυμμένες εσωτερικές γέφυρες που ενώνουν το σώμα με το νου του, και ποιο είναι το κλειδί για να τις ξεκλειδώσει; Και αν το κάνει τι θα καταφέρει; Ο μύστης αθλητής πρέπει σε κάτι να μυηθεί και χρειάζεται γνώση  να τον οδηγήσει ως εκεί. Να τον διδάξει απ’ το μηδέν πώς να λυγίζει με το σώμα του αυτό που είναι τελικά η αντίληψη του.

 

Σενάριο-Σκηνoθεσία Χρήστος Ν. Καρακάσης

Οργάνωση Παραγωγής Βασιλική Κάππα

Αφήγηση Μαρία Κάππα

Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής: Δήμος Σταθούλης

Βοηθός Σκηνοθέτη Νίκος Ψαλτάκης

Βοηθός Παραγωγής Μαρία Κάππα

Φωτογραφία: Χρήστος Ν. Καρακάσης

Φωτογραφία Εκτός Ελλάδας George Devon

Παραγωγός: Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα

Συνεργάτης-Συμπαραγωγός-Διανομή: Εταιρεία Tickets Tickets

Σχετικές ειδήσεις
Το πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
23.02.2017 14:36
Ανατρεπτικοί δημιουργοί, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, 213 ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους) από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις. Σας προσκαλούμε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ιχθύς: Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
20.02.2017 17:08
Το ντοκιμαντέρ Ιχθύς, του Χρήστου Καραλιά, προβάλλεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
64 ελληνικά ντοκιμαντέρ στο 19ο ΦΝΘ
09.02.2017 14:57
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.
To πρόγραμμα Νew Vision στο Hellas Filmbox Berlin
09.11.2016 13:15
To Hellas Filmbox Berlin ετοιμάζεται για την δεύτερη διοργάνωση, που θα γίνει 18 - 22 Ιανουαρίου 2017, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Και στο ερχόμενο φεστιβάλ, θα υπάρξει Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, το πρόγραμμα New Vision, καθώς και αφιερώματα και special screenings. To φεστιβάλ θα πλαισιώσουν ανοιχτές συζητήσεις, masterclass, μουσικές εκδηλώσεις με συνέργειες και συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Tο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποκτά διαγωνιστικό τμήμα
14.07.2016 14:21
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα ανανεώνεται και αποκτά διαγωνιστικό τμήμα, το ντεμπούτο του οποίου θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017.