Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Στην κόψη του Ξυραφιού, του Χρήστου Ν. Καρακάση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Xαλκίδας

Στην κόψη του Ξυραφιού, του Χρήστου Ν. Καρακάση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Xαλκίδας

Πρεμιέρα στο επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Xαλκίδας, 13-18 Οκτωβρίου 2015, για το νέο μεγάλου μήκους Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ «Στην κόψη του Ξυραφιού» του Σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση με κεντρικό πρόσωπο τον δάσκαλο του κουνγκ φου Κυριάκο Ελευθερίου

 

Πρόκειται ένα άθλημα που εμπνέεται από την κινησιολογία της φύσης. Έχει τη δύναμη του αθλήματος και την χάρη του χορού. Έχει την ορμή της άγριας θάλασσας και την ηρεμία της φιλοσοφίας, συνδυάζοντας τη σοφία και τις κινησιολογικές κατακτήσεις αιώνων. Ο SIFU Ελευθερίου είναι ιδρυτής τoυ γυμναστικού και φιλοσοφικού ομίλου TΑΟ CLUB Χαλανδρίου, του Αττικού Ομίλου Πολεμικών Τεχνών. Ταό στα κινέζικα είναι ο δρόμος και μεταφορικά ο δρόμος της ζωής , ένας δρόμος με πολλά παρακλάδια που για να διαλέξει κανείς το σωστό χρειάζεται να προηγηθεί μια φιλοσοφική ζύμωση.

 

Ο Κυριάκος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Κύπρο. Το 1997 συνέβαλε στην ίδρυση της σημερινής Ελληνικής Ομοσπονδίας Κουνγκ Φου και ένα όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Ο χρόνος δεν μπόρεσε να δαμάσει το ενδιαφέρον του για το άθλημα, μέσα από τη θέση του δασκάλου και μέσα από τη διοίκηση στην Ομοσπονδία δουλεύει με μόνο στόχο τη διάδοση της πολεμικής τέχνης, ώστε να γυμνάζει τα σώματα, να καλλιεργεί τις ψυχές, αλλά  και να γεμίζει με όμορφα συναισθήματα τις καρδιές των μαθητών του

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

 

Είναι ο αθλητής και χορευτής; Όχι συχνά. Κάποιες φορές όμως μπορεί να μας μπερδέψει. Να μην ανιχνεύεται πλέον στην κίνηση του αυτό που την κάνει να φαίνεται τόσο δομημένη και τεχνική. Και ξάφνου ο ίδιος να μεταμορφώνεται, να αποκτάει τέτοια ρευστότητα ώστε να μην διακρίνεται πλέον η προσπάθεια ούτε ο τετραγωνισμένος στόχος, ούτε το πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας ούτε καν  η επιθυμία ενός μεταλλίου, και τότε μόνο τότε να γίνει ένας χορευτής. Μα ο χορός είναι μια στάση μόνο κι όχι προορισμός, γιατί κάποιες φορές ο αθλητής μπορεί να πάει πιο πέρα ακόμη. Να γίνει μύστης. Άραγε  τι έκρυβε μέσα της η αρχαία ελληνική φράση νους υγιής εν σώματι υγιή; Πως μέσα από τις επαναληπτικές κινήσεις του σώματος μπορεί ο αθλητής να φτάσει στις κρυμμένες εσωτερικές γέφυρες που ενώνουν το σώμα με το νου του, και ποιο είναι το κλειδί για να τις ξεκλειδώσει; Και αν το κάνει τι θα καταφέρει; Ο μύστης αθλητής πρέπει σε κάτι να μυηθεί και χρειάζεται γνώση  να τον οδηγήσει ως εκεί. Να τον διδάξει απ’ το μηδέν πώς να λυγίζει με το σώμα του αυτό που είναι τελικά η αντίληψη του.

 

Σενάριο-Σκηνoθεσία Χρήστος Ν. Καρακάσης

Οργάνωση Παραγωγής Βασιλική Κάππα

Αφήγηση Μαρία Κάππα

Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής: Δήμος Σταθούλης

Βοηθός Σκηνοθέτη Νίκος Ψαλτάκης

Βοηθός Παραγωγής Μαρία Κάππα

Φωτογραφία: Χρήστος Ν. Καρακάσης

Φωτογραφία Εκτός Ελλάδας George Devon

Παραγωγός: Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα

Συνεργάτης-Συμπαραγωγός-Διανομή: Εταιρεία Tickets Tickets

Σχετικές ειδήσεις
To πρόγραμμα Νew Vision στο Hellas Filmbox Berlin
09.11.2016 13:15
To Hellas Filmbox Berlin ετοιμάζεται για την δεύτερη διοργάνωση, που θα γίνει 18 - 22 Ιανουαρίου 2017, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Και στο ερχόμενο φεστιβάλ, θα υπάρξει Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, το πρόγραμμα New Vision, καθώς και αφιερώματα και special screenings. To φεστιβάλ θα πλαισιώσουν ανοιχτές συζητήσεις, masterclass, μουσικές εκδηλώσεις με συνέργειες και συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Tο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποκτά διαγωνιστικό τμήμα
14.07.2016 14:21
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα ανανεώνεται και αποκτά διαγωνιστικό τμήμα, το ντεμπούτο του οποίου θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017.
Ανταπόκριση από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ
21.03.2016 11:07
Ορισμένες ταινίες είναι εμπειρίες. Παρακάτω ακολουθούν τρία ντοκιμαντέρ ξένων δημιουργών που δεν παραλείψαμε να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Αγορά και στο πρόγραμμα
23.02.2016 14:35
Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται μέσα από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στην κόψη του Ξυραφιού, του Χρήστου Ν. Καρακάση στην Αλκυονίδα
25.01.2016 13:08
Πρεμιέρα θα κάνει στον ιστορικό κινηματογράφο Αλκυονίδα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, το νέο μεγάλου μήκους Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ «Στην κόψη του Ξυραφιού» του Σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση.