Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Λιθότροπα: Έκθεση του Θανάση Πανουτσόπουλου στη Γκαλερί Cube

Λιθότροπα: Έκθεση του Θανάση Πανουτσόπουλου στη Γκαλερί Cube

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 την τρίτη ατομική έκθεση και την καινούρια δουλειά του Θανάση Πανουτσόπουλου με τίτλο “λιθότροπα”.

 

H Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, δημοσιογράφος, γράφει για τα “λιθότροπα”:

Οι Έλληνες έκαναν την πέτρα να μιλήσει από τα αρχαία χρόνια, δίνοντάς της πνοή από τα μέσα του όγδοου αιώνα π.Χ., οπότε δημιουργήθηκε και ο πρώτος γνωστός ναός από πέτρα. Υλικό τόσο τραχύ όσο και ευαίσθητο αλλά και δύσκολο, η πέτρα αντέχει μέσα στον χρόνο, κουβαλώντας τον μέσα της και κλείνοντάς τον στην καρδιά της. Είναι και το υλικό που διάλεξε ο Θανάσης Πανουτσόπουλος για να σμιλεύσει πάνω της τα παράξενα όντα του. Συλλέγοντας πέτρες από τα διάφορα ταξίδια του, από ξηρά και θάλασσα, μεταμορφώνει αυτό το δωρικό υλικό, φανερώνοντας την ζωή που κρύβει μέσα του. Την κοιτάει «στα μάτια» και περιμένει να του ανταποδώσει το βλέμμα, να του αποκαλύψει την μορφή που κρύβει. Και οι μορφές αυτές προέρχονται από τα βάθη της ιστορίας αυτού του πλανήτη, καθώς η πέτρα είναι ένα αιώνιο υλικό που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει θα υπάρχει. Κουβαλώντας «μνήμες» από την αρχή του χρόνου, οι μορφές που αποκαλύπτονται προέρχονται από εποχές άγνωστες προς τους ανθρώπους. Όντα αιώνων, πρωτόγονα, αρχέτυπα, με μία ιδιόμορφη «αθωότητα». Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και αγάπη. Αγάπη για την πρώτη ύλη, για να μπορέσεις να δεις «πίσω» από το σκληρό παρουσιαστικό της. Υπομονή για να περιμένεις να σου αποκαλυφθεί. Ο Θανάσης Πανουτσόπουλος παρατηρεί τα «νεύρα» και τις «αρτηρίες» της πέτρας, και όταν αυτή του «ανοιχθεί», αφήνοντας να φανεί το πλάσμα που θωράκισε με τον σκληρό σκελετό της για να το προστατέψει μέσα στο πέρασμα των χρόνων, αρχίζει σιγά - σιγά να το φέρνει στο φως, ακολουθώντας την «γραμμή» που η ίδια προστάζει. Αν τον ρωτήσεις γιατί ποτέ δεν βλέπουμε ανθρώπινες μορφές στα έργα του, ο ίδιος θα σου απαντήσει πως η πέτρα είναι ένα αρχαίο υλικό που προϋπήρχε του ανθρώπου, άρα δεν θα μπορούσε να κρύβει ανθρωπόμορφα όντα μέσα του. Μπορεί η επιλογή του υλικού να φαντάζει περίεργη και πρωτόγονη. Όμως η πέτρα σε αντίθεση με το μάρμαρο, όπως σημειώνει ο Θανάσης Πανουτσόπουλος, έχει μια μοναδική πυγμή. Δεν μπορείς να την διαμορφώσεις όπως εσύ θες σε σχέση με τον πιο λείο συγγενή της, που μπορείς να το μεταπλάσεις σε ό,τι φανταστείς. Η πέτρα σου αποκαλύπτει η ίδια τον εαυτό της και αυτό πρέπει να ακολουθήσεις. Να μπορέσεις να αφαιρέσεις την «πανοπλία» της, τα περιττά στοιχεία που συσσωρεύτηκαν με τους χρόνους και να ξεσκεπάσεις τη ζωή που κρύβει μέσα της. Άσχημες πέτρες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν «πεισματάρες» πέτρες που δεν θέλουν να μοιραστούν – ακόμα – τα μυστικά τους. Όταν όμως θα έλθει η κατάλληλη στιγμή, το εσωτερικό τους πλάσμα θα αποκαλυφθεί. Σε αυτή την έκθεση ο Θανάσης Πανουτσόπουλος παρουσιάζει μεγαλύτερες δημιουργίες, με πιο «καθορισμένα» σχήματα, λίγο πιο οικεία στα μάτια μας. Κάποια ίσως μας θυμίσουν όντα που ήδη γνωρίζουμε μέσα από τις σελίδες βιβλίων, κάποια άλλα είναι τελείως πρωτόγνωρα. Όπως και να έχει βλέποντας τα όντα του Θανάση Πανουτσόπουλου μεταφέρεσαι νοερά στα βάθη των αιώνων, αφήνοντάς σας να ρίξετε μία ματιά στις απαρχές της ζωής .

 

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Ο Θανάσης Πανουτσόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957 και σπούδασε Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Πληροφορική.

Μεγάλωσε με επιρροές από τις τέχνες και ένοιωσε την ανάγκη να εκφραστεί μέσα από αυτές από πολύ μικρή ηλικία.

Η αγάπη του για την ποίηση και τη γλυπτική τον τροφοδοτεί μέχρι σήμερα και συνεχίζει βυθισμένος στις σκέψεις και στον δικό του όμορφο κόσμο να δημιουργεί με πέτρες και μάρμαρο.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ η πρώτη του ατομική έκθεση γλυπτικής “γενέθλια θάλασσα” πραγματοποιήθηκε στην Γκαλερί Cube τον Ιούνιο 2011 και η δεύτερη με τίτλο “όντα”, τον Απρίλιο 2013.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Ουτοπικές Τοπογραφίες: έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου στη Γκαλερί Cube
10.10.2016 10:14
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του Γιάννη Χρηστάκου, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “Ουτοπικές Τοπογραφίες”, που λειτουργεί σαν συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του, η οποία παρουσιάστηκε στην Cube με τίτλο “Αυτός δεν είναι ο κόσμος μου” (Μάρτιος 2012).
The twisted riddle of our existence: Έκθεση του Φάνη Λογοθέτη στην Γκαλερί Cube
05.09.2016 11:57
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 την καινούρια δουλειά του Φάνη Λογοθέτη στην ατομική του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “The twisted riddle of our existence”.
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).