Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Drops of Breath: μια υποβρύχια παράσταση χορού για 1η φορά στον κόσμο!

Drops of Breath: μια υποβρύχια παράσταση χορού για 1η φορά στον κόσμο!

Για πρώτη φορά στον κόσμο, οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan (DK-BEL/Γαλλία) και Αποστολία Παπαδαμάκη (Quasi Stellar / Ελλάδα), σε συνεργασία με τη Λία Χαράκη (Pelma / Κύπρος) και μια ομάδα καλλιτεχνών από δώδεκα συνεργαζόμενες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρος, Λίβανος, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία) παρουσιάζουν μια υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση

με υποβρύχιο κοινό.

 

Το«Drops of Breath» μετά από δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία λίγο πριν από τις παραστάσεις του. Με στόχο του να μεταφέρει ισχυρά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και περιβαντολλογικά μηνύματα, επέλεξε τον τολμηρό, αλλά μαγικό δρόμο μιας υποβρύχιας θαλασσινής παράστασης, ως μείζονα συμβολική κίνηση ενός μικρόκοσμου που προσομοιάζει με την αιώνια μήτρα, το περιβάλλον που αποτελεί την απόλυτη κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Με την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το πρότζεκτ, το μήνυμα του«Drops of Breath» προσδίδει άλλες διαστάσεις στο τι θεωρούμε δεδομένο για τις δυνατότητες του ανθρώπου, για την καλλιτεχνική του έκφραση, αλλά και για τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη .

H Νεκταρία Γληνού (Δρ Παιδαγωγός) περιγράφει: «Τα μάτια του θεατή λούζονται με εικόνες που αλλάζουν την αντίληψη του χρόνου και του χώρου.  Η απουσία εδάφους προσθέτει μια νέα διάσταση και η απουσία βαρύτητας χαρίζει φτερά στους χορευτές. Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και απελευθέρωσης οι χορογράφοι καταδεικνύουν ότι η διαφορετικότητα στις σωματικές ικανότητες και η ετερότητα στις κουλτούρες μπορούν να συνδεθούν αρμονικά και να μας εμπλουτίσουν ψυχικά. Ενδυναμωμένοι από την αδιαμφισβήτητη δύναμη ζωής που αναβλύζει από την παράσταση προχωρούμε μπροστά, νιώθοντας βαθιά συνδεδεμένοι με όλα τα πλάσματα του πλανήτη μας». 

 

 

Οι τρεις (3) παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε βάθος 6 μ. στη θάλασσα του  Ακρωτηρίου του Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, σε ένα υποθαλάσσιο κυκλικό σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου, μέσα στο ηχητικό περιβάλλον της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Τρύφωνα Κουτσουρέλη που θα ακούγεται τόσο στο βυθό όσο, και στη στεριά.

 

Οι χορευτές του Drops of Breath

 

Η ομάδα του Drops of Breath αποτελείται από δεκατέσσερις (14) χορευτές (μεταξύ αυτών 3 χορευτές με αναπηρία και 3 παιδιά) προερχόμενους από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο: ο Τάσος Παπαπάνος είναι Dive Master Padi με περισσότερες από 5.000 καταδύσεις στο ενεργητικό του. Είναι ο βασικός εκπαιδευτής τεχνικών πλευστότητας της ομάδας. Ο Γάλλος Thierry Maboang είναι χορευτής και μέλος της ομάδας χορού Compagnie DK-BEL. Ο Αντώνης Στρούζας είναι απόφοιτος της ΚΣΟΤ και εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες. Σύντομα θα λάβει πιστοποίηση ως εκπαιδευτής καταδύσεων. Η Κύπρια Χριστίνα Πατσάλη είναι επαγγελματίας χορεύτρια και δύτρια ανοιχτής θάλασσας. Η Ελένη Διαμαντή είναι μηχανικός και ως μέλος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών έχει συμμετάσχει σε πολλές υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες. Έχει σπουδάσει χορό. Η Δήμητρα Σβίγγου είναι επαγγελματίας χορεύτρια και καθηγήτρια χορού. Διδάσκει στην Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.Η Ειρήνη Κουρούβανη, είναι ανάπηρη χορεύτρια, πρωταθλήτρια ιστιοπλοϊας και άρσης βαρών. Η Δήμητρα Αντωνάκη είναι επαγγελματίας χορεύτρια και πρόσφατα δύτρια. Η Souad Daoudi χορεύει εδώ και δύο χρόνια παρά την αναπηρία της. O Γάλλος Michée Quenum, είναι ανάπηρος χορευτής και μέλος της ομάδας χορού Compagnie DK-BEL. O14χρονος Γάλλος Jules Bulbulyan, φανατικός ερασιτέχνης χορευτής είναι πλέον δύτης προχωρημένου επιπέδου. Η14χρονη Νεφέλη Μποσκοΐτη ασχολείται χρόνια με την κατάδυση, κάνει γιόγκα και σπουδάζει χορό. Ο Βασίλης Βασιλείου και ο Αριστοτέλης Μαρινόπουλος είναι δυο παιδιά που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το χορό και την κατάδυση και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και επαφή με τα άτομα με αναπηρίες.

 

Ειδικές οδηγίες για το κοινό

 

Το «Drops of Breath» αποτελεί ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός. Ως site specific έργο σε μια από τις ωραιότερες και εξαιρετικά σημαντικές –τόσο ιστορικά όσο και ενεργειακά-- τοποθεσίες της Αττικής, το ακρωτήριο του Σουνίου, το «Drops of Breath» καλεί το κοινό του στην παραλία του Grecotel Cape Sounio να παρακολουθήσει κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή παράσταση χορού: να ζήσει μια συναρπαστική καλλιτεχνική περιπέτεια-εμπειρία. Με μια απαιτητική οργάνωση στην ακτή, όσο και μέσα στο νερό, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για τρείς (3) τύπους θεατών:

 

  1. Υποβρύχιος θεατής, με καταδυτικό εξοπλισμό σε βάθος 6 μ. Αφού πληρεί τους όρους που υποδεικνύονται στο «Υποβρύχιο εισιτήριο», θα ζήσει την εμπειρία της παράστασης σε απόσταση αναπνοής από τους υποβρύχιους χορευτές.
  2. Snorkeler θεατής, θα παρακολουθήσει μια πανοραμική εικόνα της παράστασης από την επιφάνεια της θάλασσας, με μάσκα και βατροχοπέδιλα. Θα επιλέξει το «Εισιτήριο για την επιφάνεια της θάλασσας».
  3. Θεατής στην ακτή, θα απολαύσει το θέαμα μέσω γιγαντο-οθόνης, στο γρασίδι σε αναπαυτικά μαξιλάρια και με θέα το Ναό του Ποσειδώνα. Θα επιλέξει το «Εισιτήριο οθόνης».

 

 

 

Το «Drops of Breath» αποτελεί την κύρια δράση-κορύφωση του καινοτόμου project« Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου » (The Underwater Heart of the Mediterranean). Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλών δράσεων που συνυφαίνουν μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα, αγγίζοντας σε βάθος κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες. Το σύνολο του έργου επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Ορίζοντας 2020)*, της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ.

 

Η συνέχεια του Drops of Breath…

 

Το «Drops of Breath» δεν σταματά στις τρείς παραστάσεις του Σουνίου. Από τις 25 ως 27 Οκτωβρίου 2015, μέρος της  μαγνητοσκοπημένης υποβρύχιας παράστασης θα προβάλλεται στο σύμπλεγμα των κτιρίων και στους υπέροχους κήπους του Μουσείου Βορρέ, παράλληλα με μια διαδραστική με το κοινό παράσταση χορού και μουσικής. Η παράσταση «Drops of Peace»,  η… στεριανή συνέχεια του «Drops of Breath»  ερμηνεύεται από την ίδια ομάδα χορευτών και στοχεύει να δημιουργήσει πνευματικές γέφυρες ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων της Μεσογείου προσκαλώντας κοινό, παιδιά και ενήλικες, καθώς και άτομα με ειδικές ικανότητες να την παρακολουθήσουν μετακινούμενοι μέσα στους κήπους του μουσείου.

 

 

Συντελεστές:

Σύλληψη / Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη – Sophie Bulbulyan
Υποβρύχια μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης

Υποβρύχια σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου

Υποβρύχια φιλμογραφία: Αναστάσης Αγάθος

Εκπαίδευση τεχνικών πλευστότητας: Τάσος Παπαπάνος

Εκπαιδευτές κατάδυσης ανάπηρων χορευτών: Luc Lakeman, Τάσος Παπαπάνος

Επίσημοι φωτογράφοι και βιντεογράφοι: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος / Picme.gr, Luc Lakeman, Παναγής Χρυσοβέργης

Διευθυντής παραγωγής: Μανώλης Σαρδής

Εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτικό πλαίσιο*: Δώρα Αυγουλίδου

Διάρκεια υποθαλάσσιας χορογραφίας: 30’ (συνολική διάρκεια παράστασης περίπου 1½ ώρα)

Χορευτές:  Αντωνάκη Δήμητρα, Βασιλείου Βασίλης, Διαμαντή Ελένη, Κουρούβανη Ειρήνη, Μαρινόπουλος Αριστοτέλης, Μποσκοΐτη Νεφέλη, Παπαπάνος Τάσος, Πατσάλη Χριστίνα, Σβίγγου Δήμητρα, Στρούζας Αντώνης, Bulbulyan Jules, Daoudi Souad, Quenum Michée, Maboang Thierry

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης με κρητικούς χορούς στη Μεθοδία
15.12.2016 15:57
Μια εντυπωσιακή παράσταση κρητικών χορών με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη και την επίλεκτη Ομάδα τους, παρουσιάζεται από 15 Δεκεμβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21:00 στην μουσική σκηνή Μεθοδία στον Βοτανικό.
Momix: Οι «μάγοι χορευτές» επιστρέφουν στην Ελλάδα με το Opus Cactus!
14.11.2016 16:03
Η μεγαλύτερη, ιστορικότερη και διασημότερη ομάδα ακροβατικού χορού στον κόσμο, Momix, επιστρέφει στη χώρα μας με την θρυλική παράσταση Opus Cactus, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς από 21 έως 26 Δεκεμβρίου.
Ρίζες - Caravan project: παράσταση χορού στο Ηράκλειο Κρήτης
29.08.2016 15:22
Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:30 στο Λιμάνι, δίπλα στη Μαρίνα, απέναντι από τον Κούλε, στο Ηράκλειο Κρήτης θα παρουσιάστεί η παράσταση χορού Ρίζες - Caravan project.
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.
Insanity, μια παράσταση Εναέριων Ακροβατικών και Χορού στον Ι.Ο. Χανίων
30.05.2016 15:24
Tην Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, Νεώριο Μόρο παρουσιάζεται για πρώτη φορά η παράσταση Εναέριων Ακροβατικών και Χορού "Insanity" της ομάδας Om3ga σε χορογραφία των Δημοπούλου Μαριαλένα και Σπυροπούλου Ειρήνη.