Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι ταξιδεύουν στο Πήλιο

Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι ταξιδεύουν στο Πήλιο

'Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι' της, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να ταξιδέψουν στο όμορφο Πήλιο από τις 18 Ιουλίου 2015.

 

Τα χωριά που θα φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες μας είναι τα ακόλουθα:

18/07 ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ Ανοιχτό θέατρο Τζένη Καρέζη_20.00μ.μ.

19/07 ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ Παλαιό Δημοτικό Πινακατών_21.00μ.μ

21/07 ΝΕΟΧΩΡΙ Πλατεία Νεοχωρίου_20.00μ.μ.

23/07 ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ Δημοτικό Σχολείο Αργαλαστής_20.00μ.μ.

25/07  ΆΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πλατεία  Αγίου Ιωάννη_20.30μ.μ.

 

Σας καλούμε λοιπόν στο βουνό των Κενταύρων για να απολαύσετε την ιστορία που έχει να μας πει 'Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι' της!

 

Το 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ', παρουσιάζει το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 'Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι', σε διασκευή της Μαργαρίτας Κυραγιάννη. Το έργο πραγματεύεται το θέμα της ισότητας.

 

Πρόκειται για μία solo perfomance που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών και την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα του έργου συνθέτουν η ηθοποιός , οι κούκλες, τα εμψυχωμένα αντικείμενα, τα σκηνικά αντικείμενα, η μουσική και το χιούμορ του κειμένου!

 

Το έργο παίζεται και στην Αγγλική γλώσσα

 

Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο 'In Progress Feedback Festival - Παιδί Ισότιμος Πολίτης' 2015 που διοργάνωσε ο ' Κινητήρας Studio.

 

Το έργο διακρίθηκε μέσα απ'όλες τις συμμετοχές του φεστιβάλ και έλαβε τον έπαινο συμμετοχής.

 

Η υπόθεση του έργου

 

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πρίγκιπας, που ήθελε να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Γύρισε όλη τη γή αλλά δεν την βρήκε πουθενά και γύρισε στο παλάτι του.

 

Ένα βράδυ και ενώ έξω είχε τρομερή καταιγίδα, κάποιος χτύπησε το κουδούνι στην πύλη του παλατιού. Η υπηρέτρια του παλατιού άνοιξε και αντίκρυσε μία κοπέλα. Τα μαλλιά της και τα ρούχα της ήταν μούσκεμα και φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένη.

 

Η υπηρέτρια την οδήγησε στη Βασίλισσα και εκεί η κοπέλα ισχυρίστηκε πως είναι πριγκίπισσα.

 

Αποφασισμένη η βασίλισσα να μάθει την καταγωγή της κοπέλας, έδωσε εντολή να στρωθεί ένα κρεββάτι με 20 στρώματα και 20 κουβέρτες και κάτω από όλα αυτά να τοποθετηθεί ένα μπιζέλι. Σε αυτό το κρεββάτι κοιμήθηκε η κοπέλα το βράδυ.

 

Όταν ξημέρωσε ρώτησαν την κοπέλα πως είχε κοιμηθεί. Όλοι αγωνιούν για την απάντηση της. Από αυτή την απάντηση άλλωστε θα εξαρτηθούν όλα τα ερωτήματα!

 

Πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για να θεωρείσαι ισότιμη; Η Βασίλισσα συμπεριφέρεται ισότιμα στο παιδί της; Ο πρίγκιπας μπορεί να φερθεί ισότιμα; Οι απαντήσεις επι σκηνής!

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ'

 

Το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ' ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011 με κύριο σκοπό να κάνει θέατρο για το παιδί και το παιδί μέσα μας.

 

Πήρε το όνομα του από το απεσπασμένο α' συνθετικό της γαλλικής λέξης retrospectif που σημαίνει αναδρομικός. Η ακριβής σημασία της λέξης αναδρομικός είναι 'αυτός που γίνεται στο παρόν και αναφέρεται στο παρελθόν'. Η σημασία της λέξης συνδέεται με το μοτίβο και κύριο σκοπό της ομάδας. Ο -ενήλικας- που είμαστε (παρόν) που προσδιορίζεται και φέρει μέσα του -το παιδί- που ήμασταν (παρελθόν).

 

Οι παραστάσεις μας, απευθύνονται με σεβασμό στη νοημοσύνη και την ευαισθησία του παιδιού, θεωρώντας το έναν ‘’εν δυνάμει ενήλικα’’, ενώ ταυτόχρονα απευθύνονται και στην αισθητική και το χιούμορ του ενήλικα. Το 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ' αναζητά μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους ελληνικούς, θέλοντας να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη διαπολιτισμική επαφή των λαών.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Διασκευή Κειμένου _ Μαργαρίτα Κυραγιάννη

Σκηνοθεσία_ Ελένη Κασσίου, Μαργαρίτα Κυραγιάννη, Αγγελική Φράγκου

Διδασκαλία Υποκριτικής_Αιμίλιος Αλεξανδρής, Ειρήνη Χατζηνίκου

Διδασκαλία κούκλας_Εμμανουέλα Καποκάκη

Xορογραφία & Placement_Ηρακλής Μπριασούλης

Μουσική επιμέλεια_ 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ'

Σκηνικά _ Άννα Μαγουλιώτη

Κοστούμι_ Βιβέτα Στρατηγού

Γραφιστικά_Σπυριδούλα Αρταβάνη

Μετάφραση & Εκπαίδευση στα Αγγλικά_Ελένη Καζαντζίδου & Μιχάλης Κουλουρίδης

Οργάνωση παραγωγής_Θηρεσία Θεοδώρου

Παραγωγή _'Θέατρο ΡΕΤΡΟ'

Ερμηνεία_Αγγελική Φράγκου

Φωνή Μαμάς_Μαργαρίτα Κυραγιάννη

Φωνή Βασίλισσας_Ελένη Κασσίου

Φωνή Πρίγκιπα_Αχιλλέας Παπαγέωργίου

Σχετικές ειδήσεις
«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο
20.02.2017 12:01
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) φιλοξενεί τη θεατρική παράσταση, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο.
Η πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε - Μαρία Χ. Θεμελή
08.02.2017 11:04
Οι εκδόσεις Φυλάτος σας παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Μαρίας Χ. Θεμελή, «Η πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε».
Τα Ψυχρομπερδέματα ξανά στο Θέατρο Σοφούλη
28.11.2016 12:02
Το Θέατρο Σοφούλη φιλοξενεί την παιδική παράσταση "Ψυχρομπερδέματα". Πρόκειται για μια παράσταση - show που ''μπερδεύει'' το τσίρκο, με το χορό και το θέατρο. Εναέρια ακροβατικά, ζογκλερικά, χούλα χούπ, κορδέλες, ισορροπιστικός τροχός, παντομίμα, μπαλέτο, αφήγηση και η τέχνη του κλόουν είναι όλα όσα συνθέτουν μία ιστορία εμπνευσμένη τόσο από την πρόσφατη και γνωστή ιστορία της ταινίας ''Ψυχρά κι Ανάποδα'' όσο κι από το κλασσικό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν ''Η βασίλισσα του χιονιού''.
Η βασίλισσα καλοφαγού! - Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
13.06.2016 11:03
Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Η βασίλισσα καλοφαγού!, της Εύης Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου σε εικονογράφηση Λέλας Στρούτση.
Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
24.05.2016 13:55
Το αγαπημένο παραμύθι παιδιών «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος» γραμμένο από τους Αδελφούς Γκριμ παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας.