Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
Φύλλο Μηδέν - Ουμπέρτο Έκο: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 10:41
Φύλλο Μηδέν - Ουμπέρτο Έκο: Κριτική βιβλίου

«Οι εφημερίδες διδάσκουν στον κόσμο πώς πρέπει να σκέφτεται […]. Ο κόσμος στην αρχή δεν ξέρει τι τάσεις έχει, μετά του λέμε εμείς και συνειδητοποιεί ότι όντως τις έχει».

Ουμπέρτο Έκο.

Ένα μυθιστόρημα εντελώς διαφορετικό τόσο σε έκταση όσο και σε περιεχόμενο από ό,τι έχει συνηθίσει ο Ουμπέρτο Έκο τους αναγνώστες του είναι το νέο του βιβλίο «Φύλλο μηδέν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Έφης Καλλιφατίδη.

Το 1992 είναι η αρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων στην Ιταλία, αυτής του Μπερλουσκόνι και ο Έκο σκηνοθετεί την πλοκή του γύρω από μια  εφημερίδα, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα και τα στελέχη της αποτελούν άνθρωποι με ιδιαιτερότητες, με πολλές αποτυχίες στο ενεργητικό τους και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Με αφορμή λοιπόν την εφημερίδα ο Έκο βρίσκει την ευκαιρία να επιδοθεί σε μια καταγγελία για τον τύπο, τη δημοσιογραφία, το «εργοστάσιο» πληροφοριών, το οποίο στήνεται με σκοπό να συνθλιβεί η αλήθεια και η ελεύθερη προσέγγιση σε αυτήν και για τον κιτρινισμό. Ο Έκο καταγγέλλει πως η «μηχανή παραγωγής λάσπης» κυριαρχεί στον κόσμο της ενημέρωσης και  στήνει απέναντί της τον δικό του μηχανισμό ευαισθητοποίησης για να τον θέσει ενώπιον των αναγνωστών του και να τους ζητήσει να δουν κατάματα τον τρόπο που έχει αναπτυχθεί με σκοπό τη διαπλοκή και τα άνομα, οικονομικά συμφέροντα μερικών ισχυρών.

Φτηνές ιστορίες, ροζ σκάνδαλα και λασπολογίες, εκβιασμοί και μυστικές Επιχειρήσεις, η μασονική στοά Ρ2, μια σκηνοθετημένη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Ι, το πτώμα κάποιου υποτιθέμενου Μουσολίνι, η CIA, το πραξικόπημα του πρίγκιπα Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε, όλα στη διαδικασία της παραγωγής ειδήσεων με φόντο εκβιασμούς και ιστορίες συγκάλυψης, γίνονται ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Έκο γράφει τις αλήθειες που τον βασανίζουν.

Παράλληλα, συνθέτουν ένα σάπιο κοινωνικό μωσαϊκό και καταδεικνύουν σε όλους μας τις πολιτικές ζυμώσεις και τα παρασκήνια που λειτουργούν πίσω από την πλάτη των λαών αυτού του κόσμου, όταν ο τύπος γίνεται ένα ηχηρό όπλο στα χέρια παρανοϊκών και αδίστακτων συντακτών.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κολόνα δέχεται να συνεργαστε,ί καθώς χρειάζεται χρήματα και αναλαμβάνει να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο θα εκθειάζει την εφημερίδα με τον εμβληματικό τίτλο: «Αύριο» και θα αποδεικνύει ότι επρόκειτο για μια ανεξάρτητη εφημερίδα που τη σταμάτησαν, επειδή διατάρασσε τις ισορροπίες του κοινωνικού συστήματος και αποτελούσε κίνδυνο γι’ αυτό ξεσκεπάζοντας τις δολοπλοκίες τους. Τα προβλήματα θα ξεκινήσουν όταν ο Κολόνα κληθεί να εξιχνιάσει μια ιστορία που φτάνει στα γρανάζια της συνομωσίας. Δίπλα του μοναδικός συνοδοιπόρος η ήπια και εκκεντρική Μάια. Με την υπομονή της γίνεται ένα ασφαλές λιμάνι στην ταραχώδη ψυχή του Κολόνα.
Ο Έκο μπλέκει τα μυθιστορηματικά του πρόσωπα με πραγματικά, δημιουργώντας μια σειρά από ατμοσφαιρικές εικόνες. Το κείμενό του  αυτή τη φορά δε θυμίζει τα προηγούμενα, τα γεμάτα φιλοσοφικές έννοιες βιβλία του αλλά ρέει αβίαστα και δυναμικά, γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η μεταφράστιά του με την άρτια απόδοση του στην ελληνική γλώσσα.

Ένα σύγχρονο και αποκαλυπτικό βιβλίο για τη χειραγώγηση των μαζών μέσα από τον τύπο, για τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στην οικονομία και στις κοινωνίες του κόσμου, για τους τρόπους που ασκείται σήμερα η εξουσία και διαστρεβλώνεται η κοινή γνώμη.Το βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, Φύλλο Μηδέν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.