Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Βακαρέλης: Η μεγαλύτερη κατάκτηση του Φεστιβάλ Ναυπλίου είναι ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου

Γιάννης Βακαρέλης: Η μεγαλύτερη κατάκτηση του Φεστιβάλ Ναυπλίου είναι ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου

Από τις 19 μέχρι τις 28 Ιουνίου το υπέροχο Ναύπλιο θα πλημμυρίσει από ονειρικές μουσικές! Και δεν θα είναι το πρώτο καλοκαίρι που θα συμβεί αυτό! Συγκεκριμένα, θα είναι το 24ο αφού το Φεστιβάλ Ναυπλίου, που "ευθύνεται" για τη μουσική αυτή καλοκαιρινή εμπειρία, κλείνει αισίως αυτή τη χρονιά τα 24 συναπτά έτη του! Πόσο δύσκολο είναι όμως για ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής να επιβιώσει – σε αυτή τη χώρα πάντα – για 24 χρόνια; Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Γιάννης Βακαρέλης απαντά σε αυτό και άλλα ερωτήματα του Culturenow.gr, αναφέροντας τις όμορφες στιγμές της διοργάνωσης αλλά και εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της.  

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Από τις 19 μέχρι τις 28 Ιουνίου το πανέμορφο Ναύπλιο θα πλημμυρίσει με υπέροχες μουσικές καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Ναυπλίου! Πείτε μας λίγα λόγια για την 24η διοργάνωση και τις σημαντικότερες στιγμές του φετινού προγράμματος.
Γιάννης Βακαρέλης:
Στο φετινό 24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα έχουμε σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως την Ορχήστρα Νέων του Σικάγου (Chicago Consort , 19/6), το περίφημο Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης (Ensemble Wien, 28/06), το Τρίο Εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού (Trio Vuillaume, 27/06), τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ σε ένα πανηγυρικό γκαλά με άριες από τις πιο διάσημες ιταλικές και γαλλικές όπερες με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Ειρήνη Καράγιαννη και Τάσο Αποστόλου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της ΕΡΤ (26/06 Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου) και μια πλειάδα ανερχόμενων και καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, ο Νίκος Λαάρης, ο Θανάσης Αποστολόπουλος, ο Πάνος Ηλιόπουλος , ο Φίλιππος Τσαλαχούρης κ.α.


Cul.N.:  24 συναπτά έτη για ένα Φεστιβάλ που στηρίζει την κλασική μουσική είναι μια δύσκολη υπόθεση . Ποια ήταν τα σημαντικότερα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει το Φεστιβάλ στη διάρκεια της πορείας του και από πού άντλησε δύναμη για να συνεχίσει;
Γ.Β.:
Η σημαντικότερη δυσκολία είναι πάντα η εξεύρεση χρημάτων και χορηγών. Είναι ένα πρόβλημα που έχει οξυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το ότι καταφέραμε να πραγματοποιούμε το φετινό φεστιβάλ αγγίζει τα όρια του θαύματος. Αντλούμε δύναμη και ενθουσιασμό από την αγάπη και τη στήριξη που μας δείχνει το κοινό και οι φίλοι του Φεστιβάλ και από την επιμονή και πίστη σε αυτό που κάνουμε για 24 χρόνια: είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε το κοινό του Φεστιβάλ να φεύγει ενθουσιασμένο μετά τις συναυλίες .

 

Cul.N.:  Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη κατάκτηση του Φεστιβάλ Ναυπλίου; Μια σημαντική συνεργασία ενδεχομένως;
Γ.Β.: Η μεγαλύτερη κατάκτηση του Φεστιβάλ Ναυπλίου είναι ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου του Ναυπλίου (και όχι μόνο), ότι το θεωρούν ένα «δικό τους παιδί», ότι δημιουργήθηκε ένα κοινό που «την βρίσκει» με την κλασσική μουσική, που το υποστηρίζει και το περιμένει με λαχτάρα κάθε χρόνο. Και σίγουρα μου μένουν αξέχαστες οι στιγμές κατάνυξης σε συναυλίες όπως με τη Victoria de los Angeles, τους I Musici, το Κουαρτέτο Borodin, τη Michala Petri, τον Nelson Freire, τη Victoria Mullova…

 

Cul.N.:  Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που δεν έχουν εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Ναυπλίου και θα θέλατε να προσκαλέσετε στο μέλλον;
Γ.Β.: Βεβαίως και υπάρχουν καλλιτέχνες που ονειρεύομαι να εμφανιστούν στο Φεστιβάλ, αλλά χρειάζομαι για να γίνω φίλος και με αυτούς και να τους πείσω να έρθουν με το ένα δέκατο της αμοιβής τους.

 

Cul.N.:  Το 2016 το Φεστιβάλ Ναυπλίου κλείνει τα 25 χρόνια. Θα υπάρχει κάποιος ξεχωριστός εορταστικός προγραμματισμός;
Γ.Β.: Το 2016 για τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ, πρώτα θα ευχαριστήσω τον Θεό για τη μακροβιότητα μας και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνω φίλος και μαζί του για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τον εορταστικό προγραμματισμό μας.

 

Το 24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 28 Ιουνίου 2015

Σχετικές ειδήσεις
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Εικαστικό Φεστιβάλ Orange Water: Το όραμα που έγινε πράξη!
02.08.2016 15:49
Ο Αποστόλης Ζολωτάκης και η Κέλλυ Αθανασιάδου είναι δυο εικαστικοί που χτίζουν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ήταν στην έκθεση τους στα Χανιά το 2014 όταν ο τότε Ολλανδός Πρέσβης Jan Versteeg που τους επισκέφθηκε για να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια, έδωσε την ιδέα για την επίσημη δράση ενός Ελληνο-Ολλανδικού εικαστικού φεστιβάλ. Την επόμενη χρονιά το “Orange Water” ήταν ήδη έτοιμο και ένωσε 10 χώρους σε Αθήνα, Πάρο και Κρήτη- παρουσιάζοντας 47 καλλιτέχνες σε 10 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στους πάνω από 50.000 επισκέπτες του!
Στον παλμό του 8ου θεατρικού φεστιβάλ Off-off Athens!
03.06.2016 12:31
Στην 8η χρονιά του μπαίνει δυναμικά το Φεστιβάλ Off- off Athens του Θεάτρου Επί Κολωνώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές δυνάμεις να πειραματιστούν πάνω σε καινούργιες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς, και να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τρεις από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με τα ιδιαίτερα ονόματα: Follow The White Rabbit, Bourou Bourou και Wanted!!!, μας προ (σ) καλούν να τις γνωρίσουμε, ενώ μας δίνουν και μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα...
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.
Kati Juurus: Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες στην Αφρική, ο τόπος αυτός έχει μια απέραντη ομορφιά
16.03.2016 16:22
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γυρίζονται πολλά ντοκιμαντέρ για την Αφρική και τους κατοίκους της, εστιάζοντας ως επι το πλείστον στα τεράστια έως και αξεπέραστα προβλήματα που η μεγάλη ήπειρος αντιμετωπίζει. Λίγα όμως διαθέτουν μια διεισδυτική ματιά πάνω σ’αυτά. Ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 14 Μαρτίου.