Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μόνικα Κασάνη: Summer Camp 2015 στην Τεχνόπολη - μία 100% διαδραστική και διασκεδαστική εμπειρία!

Μόνικα Κασάνη: Summer Camp 2015 στην Τεχνόπολη - μία 100% διαδραστική και διασκεδαστική εμπειρία!

Το Summer Camp 2015, μια μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία για δημιουργική απασχόληση, παιχνίδι και ψυχαγωγία επιστρέφει και φέτος στην Τεχνόπολη , από τις 15 Ιουνίου 2015.

Λίγο πριν η Τεχνόπολη μετατραπεί για τέσσερις εβδομάδες σε ένα ξεχωριστό camp με θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, εικαστικά εργαστήρια αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για το περιβάλλον , την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική, η Μόνικα Κασάνη, Υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, μιλάει στο Culturenow.gr για το πλούσιο πρόγραμμα και τη φετινή διοργάνωση.

Συνέντευξη Μαριάννα Παπάκη

CultureNow: Από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη το πρόγραμμα Summer Camp για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών μας φίλων! Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
 
Μόνικα Κασάνη: Το Summer Camp στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και την παιδαγωγική ομάδα «Μικρές Ιστορίες». Απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών. Είναι ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμό, εικαστικά εργαστήρια αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για το περιβάλλον, την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική από τις 8.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα. Χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους, με διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα. Την 1η εβδομάδα έχουμε θέμα «Τέχνες και Παιχνίδι»: τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορό, αυτοσχεδιασμό κα.) μέσα από παιχνίδι στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Την 2η εβδομάδα την ονομάσαμε «Εμείς και ο κόσμος». Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον και την ανακύκλωση μέσα από σχετικές δραστηριότητες. Την 3η εβδομάδα καλούμε τα παιδιά να γνωρίσουν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες , να έρθουν σε επαφή με την μοντέρνα τέχνη και θα πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά, ενώ θα ασχοληθούν με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και άλλους τρόπους έκφρασης. Το θέμα αυτής της εβδομάδας είναι: «Σχήματα και χρώματα». Την 4η εβδομάδα, τα παιδιά θα γνωρίσουν την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική της πόλης τους, συμμετέχοντας σε δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και σε άλλες για την αρχιτεκτονική κτιρίων της Αθήνας αλλά και των κτιρίων του παλαιού εργοστασίου φωταερίου. «Τεχνολογία και πόλη» το θέμα της 4ης εβδομάδας.
 

C. Ν.: Σε ποιους παιδαγωγικούς και ψυχαγωγικούς άξονες έχει δοθεί βαρύτητα στο σχεδιασμό του προγράμματος;
 
Μ. Κ.: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και οι Μικρές Ιστορίες με την εμπειρία που έχουν στη διεξαγωγή προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για παιδιά, σχεδίασαν το φετινό Summer Camp στην Τεχνόπολη πιστεύοντας ότι μια καλοκαιρινή εμπειρία πρέπει να είναι 100% διαδραστική και διασκεδαστική για τα παιδιά. Μέσω λοιπόν της βιωματικής μάθησης, της χρήσης θεατρικού παιχνιδιού, της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τα ίδια την πληρόφορία. Με τη βοήθεια πάντα των εμψυχωτών μας το πρόγραμμά μας αποσκοπεί να ικανοποιήσει όλα τα παιδιά, κάθε ηλικίας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητές τους.
 

C. N.: Πόσο δύσκολο είναι, ζώντας στην εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης, να δελεαστεί ένα παιδί από τη δημιουργική απασχόληση και το παιχνίδι;
 
Μ. Κ.: Το παιδί όταν βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον ή στο σπίτι του, όταν δηλαδή ζει την καθημερινότητά του, είναι λογικό να αφοσιώνεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια γιατί είναι ένας εύκολος τρόπος διασκέδασης. Αλλά, σε μια ομάδα ένα παιδί αντιδρά εντελώς διαφορετικά σε νέα ερεθίσματα και γίνεται ιδιαίτερα δεκτικό. Από την άλλη ένα Summer Camp που συνδυάζει διαφορετικές θεματικές – από εικαστικά μέχρι τεχνολογία - εγγυάται ότι θα καταφέρει να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.
 

C. N.: Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους. Ποια είναι τα θετικά στοιχεία αυτών των προγραμμάτων κατά τη γνώμη σας που τα κάνουν τόσο δημοφιλή σε γονείς και παιδιά.
 
Μ. Κ.: Αυτό είναι ευχάριστο! Οι λόγοι πιστεύω είναι και πρακτικοί αλλά και ουσιαστικότεροι. Οι σύγχρονες οικογένειες δυσκολεύονται με το κλείσιμο των σχολείων. Θέλοντας να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο των παιδιών, επιλέγουν θερινά προγράμματα μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών. Τα παιδιά έτσι έρχονται σε πιο ουσιαστική επαφή με τα πολιτιστικά προϊόντα, κάνοντάς τα μέρος της καθημερινότητάς τους και διευρύνοντας το πλαίσιο της αλληλεπίδρασής τους με αυτά. Είναι μια πολύ καλή αφορμή να γίνουν πιο κοινωνικά με το να έρθουν σε επαφή με αλλά παιδιά, εκτός τους συνήθους δικτύου των επαφών τους, και να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους μέσα από αυτές τις σχέσεις. Επιπλέον ένα «εξωσχολικό» περιβάλλον που ιντριγκάρει αντισυμβατικά τη διαδικασία της μάθησης μπορεί να τα οδηγήσει στο αντιληφθούν ενδιαφέροντα και κλίσεις που δεν είχαν ως τότε συνειδητοποιήσει. Η δημιουργικότητα των παιδιών βρίσκει πολύ ευκολότερα δίοδο να εκφραστεί συγκριτικά με την καθιερωμένη εναλλακτική της τηλεόρασης ή των βιντεοπαιχνιδιών. Ακόμα κι αν στην αρχή μπορεί να αντιδράσουν επειδή βγαίνουν από τις συνήθειές τους, τα παιδιά -στις περισσότερες περιπτώσεις- τελικά απολαμβάνουν τέτοιου είδους προγράμματα, αρκεί να υπάρχει στο υπόβαθρο εξειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό που να τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να τους ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον, όπως αυτό που μπορεί να βρουν στο Summer Camp της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Το φετινό Summer Camp ξεκινάει στην Τεχνόπολη στις 15 Ιουνίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες εδω: Summer Camp 2015 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Σχετικές ειδήσεις
Πέτρος Δαμουλής: Στα παιδιά πρέπει να μιλάς με τη γλώσσα της αλήθειας
08.02.2017 17:32
Ο Πέτρος Δαμουλής, εδώ και αρκετά χρόνια είναι αφοσιωμένος στο παιδικό θέαμα, δημιουργώντας ξεχωριστές παραστάσεις για το μικρό και μεγάλο κοινό, ενώ διαθέτει επίσης και μια αρκετά αναγνωρίσιμη… φωνή, αφού ζωντανεύει κατά καιρούς πάρα πολλούς ήρωες κινουμένων σχεδίων στη μικρή οθόνη.
Burger Project: Ευχόμαστε (και προσευχόμαστε για) περισσότερη αγάπη, συμφιλίωση και ενότητα
28.12.2016 12:11
Το Culture Now, με αφορμή την καινούργια δουλειά «Στην κιβωτό στις 8» του αγαπημένου σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά, ανακρίνει τους απίθανους Burger Project, οι οποίοι μας δίνουν μία πρόγευση από την παράσταση ενώ μας αποκαλύπτουν και τα επόμενα τους σχέδια που «σιγοψήνονται», με το αφοπλιστικό χιούμορ που τους διακρίνει εντός αλλά και εκτός σκηνής. Απολαύστε τους!
Σύλβια Δελικούρα: Το bullying είναι πλέον είναι πιο προσωπικό, ενώ παλαιότερα πιο ομαδοποιημένο
10.11.2016 14:11
Η Σύλβια Δελικούρα μπαίνει στο ρόλο της Ρόζας, ενός ζωηρού αλλα πολύ γλυκού κοριτσιού, και πρωταγωνιστεί στην παράσταση Ολόγυρα, Ολότελα, Ολόιδιοι, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Άνεσις για δεύτερη χρονιά.
Patari Project: Πόση μαγεία χωράει πάνω σε ένα πιάνο;
18.10.2016 15:31
Το “Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο”, βασισμένο σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου, ανεβαίνει και πάλι στο ΠΟΡΤΑ από τους Patari Project υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Πάσχου. Διαβάστε τη ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι Patari Project και σπεύσατε να δείτε την παράσταση!
Hippo Theatre Group: Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι πάντα αυθόρμητες και αυθεντικές
29.09.2016 12:31
Οι Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης) μετρούν ήδη αρκετά χρόνια ως ομάδα και έχουν ταξιδέψει την έμπνευσή τους και το όραμα πάνω στο παιδικό θέατρο σε αρκετά σημεία του κόσμου, από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Φέτος παρουσιάζουν στο Θέατρο 104, την Ωραία Κοιμωμένη², σε διασκευή Καλλιόπης Φύκαρη και στην συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλούν για την παράσταση, τον τρόπο που προσεγγίζουν το δύσκολο είδος του παιδικού θεάτρου και μας συστήνουν ακόμα καλύτερα την δραστήρια και δημιουργική ομάδα τους.