Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

"K" από το ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ συμμετέχει στη διημερίδα που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, «Θέατρο και Φυλακή-Θέατρο και Επανένταξη», με το έργο -Κ- που αναφέρεται στους Κ.ρατούμενους και αφορά τους ίδιους με αφορμή τους ίδιους.

Γράφτηκε ειδικά για αυτούς - ως ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι μια θεατροποιημένη μορφοποίηση της δικής τους εμπειρίας ως οροθετικών, ως εξαρτημένων, ως Κ.ρατουμένων, και ως ανθρώπων.

Η θεατρική ομάδα του νοσοκομείου Άγιος Παύλος των φυλακών που ήταν ο πυρήνας αυτού του εγχειρήματος στην αρχική παρουσίαση εντός φυλακών το 2014, κατάφερε με αγώνες να έχει μεταφερθεί τώρα πια σε άλλη πτέρυγα και με καλύτερες συνθήκες. Οι περισσότεροι αποφυλακίστηκαν ή είναι σε διαδικασία αποφυλάκισης και μια νέα ομάδα ήδη από πέρυσι διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται με στόχο το επόμενο, τρίτο της βήμα.

Ένας από τους στόχους του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ και της ομάδας ήταν η παρουσίαση του -Κ- εκτός φυλακής, έτσι που η φωνή τους να συναντήσει με μια συμβολικότητα τον Κ.όσμο, στον Κόσμο. Αυτό το συμβολισμό έχει σήμερα η συμμετοχή στην διημερίδα που διοργανώνεται στις 12 και 13 Ιουνίου στο πλαίσιο: "Θέατρο και Φυλακή/Θέατρο και Επανένταξη". Η συμμετοχή των ιδίων, όντας στη φυλακή, εκ των πραγμάτων αδύνατη. Η παρουσία όσων αποφυλακίστηκαν μη εφικτή. Και ο ουσιαστικός λόγος και στις δύο περιπτώσεις, πέραν των πρακτικών, είναι πώς η ομάδα παραμένει η πιο κοινωνικά στιγματισμένη - λόγω οροθετικότητας. Ευθύνη και χρέος μας είναι να τους προφυλάξουμε από την όποια έκθεσή τους. Ούτως ή άλλως θα βρίσκονται εκεί με τη φωνή τους αποτυπωμένη στο -Κ- έχοντας συσπειρώσει μια ομάδα ανθρώπων που πήρε το μήνυμα από αυτούς για να το μεταφέρει στην Κ.οινωνία.

Αυτό το εγχείρημα για τη μεταφορά του –Κ- στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αναλαμβάνει η σκηνοθέτης Χρύσα Καψούλη με την DameBlanche. Μια εθελοντική συμμετοχή που έγινε με πολλή αγάπη, ώστε να μπορέσει το μήνυμα του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ να περάσει στην κοινωνία.

Η Χρύσα Καψούλη γι’αυτό το εγχείρημα αναφέρει: «Το θέατρο μπορεί να αλλάξει ζωές! Όταν ήρθε ο Τσιμάρας Τζανατος και ο Γιάννης Νικολόπουλος και μου ζήτησαν να συμμετέχω σε αυτό τους το έργο, δεν μπορούσα παρά να τους πω Ναι! Μεγάλη έκπληξη για εμένα ήταν ότι όλοι οι συνεργάτες της DameBlanche, συντελεστές και ηθοποιοί ήθελαν να συμμετέχουμε. Κάθε ημέρα προβών είναι και μια αναγέννηση. Ένα: να καταλάβουμε τα βιώματα αυτών των ανθρώπων και δεύτερο να μεταφερθούν ποιητικά στη σκηνή . Αυτή η εμπειρία έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μου κ στη Ζωή όλων μας. Είναι μια πολιτική δράση. Θέατρο και πολιτική είναι αλληλένδετα και το Κ είναι ο Κόσμος όλων μας. Καθημερινά συμβαίνουν τόσες τραγωδίες δίπλα μας, δεν θέλω να κλείνω τα μάτια μου, ούτε το στόμα μου.»

-Κ-: Φεβρουάριος 2014 Κ.ορυδαλλός / Ιούνιος 2015 Κ.όσμος

Κ/The Performance/ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ

-Μια αλληγορία για τον Κ.όσμο του Τσιμάρα Τζανάτου-


Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη-DameBlanche

Θεατρολόγος-Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Μαντά

Μουσική: Νίκος Νικολακόπουλος

Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Video: COM.ODD.OR


Performers: Adrian Frieling, Μάνος Καρατζογιάννης, Βασίλης Μπατσακούτσας, Λευτέρης Παπακώστας, Θανάσης Πατριαρχέας, Τσιμάρας Τζανάτος, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Michele Valley, Σπύρος Βάρελης, Πολυξένη Θάνου, Θάνος Κυριακίδης, Μορφέας Παπουτσάκης, Μηνάς Σπανάκης, Γιάννης Τσαπαρέγκας και η Εύρηκα.

Φωτογραφίες: Μαρία Αλβανού

Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιάννης Νικολόπουλος/ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ

Σχετικές ειδήσεις
Ο Παίκτης, Εγώ στο πλαίσιο του Reload από το ΚΕΘΕΑ και τη Στέγη
14.06.2016 13:53
Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Ο Παίκτης, Εγώ" στις 22 Ιουνίου 2016, στα πλαίσια του καλλιτεχνικού 2ημέρου "Reload: Η τέχνη της απεξARTησης".
Η μελαγχολία των δράκων, του Philippe Quesne στη Στέγη
27.01.2016 12:58
Ο πρωτοπόρος Γάλλος σκηνοθέτης και εικαστικός Philippe Quesne έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, για να παρουσιάζει το έργο του "Η μελαγχολία των δράκων" στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου 2016.
Πίστη, αγάπη, ελπίδα, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση στη Στέγη
30.11.2015 09:59
Το συγκλονιστικά καίριο έργο του Έντεν φον Χόρβατ "Πίστη, αγάπη, ελπίδα" θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 19 Δεκεμβρίου 2015 έως 3 Ιανουαρίου 2016, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.
Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη από το ΚΘΒΕ στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας
25.11.2015 10:05
«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, θα παρουσιαστεί στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στη Βέροια, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, στις 21.00.
Ακρόαση για μια διαδήλωση: 17 Νοεμβρίου 1973/ 2015 – Η φοιτητική εξέγερση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
12.11.2015 15:58
Θέλετε να διαδηλώσετε ενάντια στον ολοκληρωτισμό, να μιλήσετε στο ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών, να γράψετε συνθήματα;