Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η μεταμόρφωση του Κύκλου: Έκθεση του Gösta Hellner στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Η μεταμόρφωση του Κύκλου: Έκθεση του Gösta Hellner στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Το προσεχές Σάββατο 30 Μαΐου 2015, στις 8.30 μ.μ. , εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας η έκθεση του γνωστού Γερμανού εικαστικού Gösta Hellner, με το θεματικό τίτλο «Η μεταμόρφωση του Κύκλου».

 

Ο Gösta, γνωστός φωτογράφος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καλλιτέχνης με σπάνια φωτογραφική ευαισθησία και οξυδερκή ματιά, είναι γνωστό ότι στην διαρκώς ανοδική καλλιτεχνική του πορεία κατόρθωσε να συνδυάσει στο φωτογραφικό έργο την τεκμηρίωση με την αισθητική.

 

Η αισθητική πράγματι άποψη του Hellner σύντομα ξέφυγε από την απλή, καλή φωτογράφιση ενός θέματος, κατορθώνοντας σε κάθε περίπτωση να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του προς φωτογράφιση αντικειμένου, επιλέγοντας διαφορετικές γωνίες λήψης και διερευνώντας τη σημασία του φωτός σε κάθε στιγμή της απεικόνισης μέσω του φακού του.

 

Η προσπάθεια ισορρόπησης αυτού του καλλιτέχνη φωτογράφου ανάμεσα στο συναίσθημα, την αισθητική αλλά και την πληροφορία είναι εμφανής σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία.

 

Η «μεταμόρφωση του κύκλου» είναι μια θεματική ενότητα του Hellner, αληθινή χαρά του χρώματος και του σχήματος και μια ακόμη απόδειξη του ξεχωριστού καλλιτεχνικού του αισθητηρίου. Ο κύκλος στην περίπτωση αυτή, σε όλες του τις εκφάνσεις και με όλες τις πιθανές παραλλαγές και μετουσιώσεις, μας καλεί να ταξιδέψουμε νοερά μαζί με το δημιουργό των έργων σε αληθινά υπέροχες εικαστικές συνθέσεις μέσα από τις οποίες, με τη φόρμα ή την επεξεργασία, ο καλλιτέχνης Gösta, παραμορφώνει δημιουργικά το αυθεντικό γεγονός και όταν αυτό παραποιείται, με απίθανες πάντοτε εικαστικές συλλήψεις, με αφαιρέσεις πραγματικών στοιχείων ή προσθέσεις φανταστικών το αποτέλεσμα είναι το ίδιο μοναδικό, εναργές και χαρούμενο. Θα τολμούσα να ονομάσω την έκθεση του Gösta Hellner " Γιορτή της ζωής , της ομορφιάς, των σχημάτων, των χρωμάτων.."

Σχετικές ειδήσεις
Οι Αυθάδειες του Ήλιου: εικαστική έκθεση με έργα του Leonardo Cremonini στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
22.08.2016 12:55
Έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου εικαστικού Leonardo Cremonini, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας διοργανώνει και παρουσιάζει από 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016 την έκθεση «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» με έργα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, σε επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα.
ταξίδι στο χρόνο…: Έκθεση του Νώντα Ρεντζή στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας
11.05.2016 14:13
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας σας καλεί σε ένα «ταξίδι στο χρόνο…»μέσα από την ζωγραφική του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, στις 11.30.
Κάλλος / Kallos: ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ύδρας
25.04.2016 17:11
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 19:00 η ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου έως τις 26 Ιουνίου.
20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: η έκθεση στην Ύδρα
05.04.2016 14:40
Η αγαπημένη έκθεση "20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης" συνεχίζει το ταξίδι της και από την Τρίτη 5 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου θα φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.
Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
16.03.2016 13:27
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 25 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 η έκθεση «Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι» με έργα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.