Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Όταν η τέχνη μιμείται την ζωή..

Όταν η τέχνη μιμείται την ζωή..
Την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου ,οι πόρτες στις Kalfayan Galleries ανοίγουν για να παρουσιάσουν το πολύπλευρο εικαστικό έργο  του Αλέξη Ακριθάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα..

Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των εκθέσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι Kalfayan Galleries ως αφιερώματα στους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους του Μοντερνισμού.

Το έργο του είναι ευρύτερα γνωστό για την ιδιόμορφη τεχνοτροπία, την πολύχρωμη παλέτα και την παιχνιδιάρικη θεματογραφία. Πίσω από τα έντονα χρώματα κρύβεται το ιδιότυπο, συχνά μαύρο χιούμορ του καλλιτέχνη ο οποίος με τα έντονα χρώματα ξορκίζει τους προσωπικούς του δαίμονες.

Τα έργα του μιλούν με τον πιο γλαφυρό τρόπο για την αγάπη του για τα ταξίδια και τον περιπετειώδη βίο του στην Αθήνα, στο Παρίσι (1958-1961) και στο Βερολίνο. H παραμονή του μάλιστα στο Βερολίνο (1968-1984), κατά την οποία επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, σηματοδοτεί μια από τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές περιόδους στη ζωή του καλλιτέχνη.

Ο Ακριθάκης δημιούργησε έναν μοναδικό μικρόκοσμο από αρχετυπικά σύμβολα και εικόνες από καθαρά προσωπικές εμπειρίες. Λουλούδια και πουλιά, λάβαρα, βαλίτσες και ποδήλατα, καρδιές και ήλιοι δημιουργούν το μαγικό σύμπαν του Ακριθάκη σκηνές από το οποίο αποκαλύπτονται κάθε φορά στους πίνακες, τα σχέδια και τις ξύλινες κατασκευές του.

Οι εικόνες-σύμβολα και τα σχέδια τσίκι-τσίκι, όπως αποκαλούσε ο Ταχτσής τη δαντελωτή γραφή του Ακριθάκη, στοιχειοθετούν μια οπτική μυθολογία στην οποία κεντρικό ρόλο έχει το ταξίδι και η περιπέτεια, ενώ διάχυτη είναι η διάθεση φυγής του καλλιτέχνη. Ο Ακριθάκης υπήρξε ένας λυρικός παραμυθάς. Όπως είχε πει και ο ίδιος: Στη ζωγραφική είναι περιττά τα λόγια / Στην ποίηση είναι περιττά τα σχέδια / Κι όμως σχεδιάζεις ένα ποίημα / ή γράφεις μια ζωγραφική

Έντονα πολιτικοποιημένος ο ίδιος, συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Συνδέθηκε φιλικά με σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες της εποχής του και διατηρούσε πάντα στενές επαφές με τον κύκλο των διανοουμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το  εστιατόριο μάλιστα της συζύγου του στο Βερολίνο απέκτησε διεθνή φήμη καθώς το Fofi’s υπήρξε πόλος έλξης και σημείο συνάντησης του καλλιτεχνικού κόσμου της γερμανικής πρωτεύουσας. Στην έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων δύο έργα αφιερωμένα σε δύο φίλους του, τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή και τον ποιητή και διανοούμενο Γιώργο Μακρή.

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
Βίαιο Μετάξι: έκθεση των Kalos & Klio στις Kalfayan Galleries
03.06.2016 15:48
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση Βίαιο Μετάξι του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Kalos&Klio.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.