Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η συλλογή Μπενάκη πάει Περού!

Η συλλογή Μπενάκη πάει Περού!
Η συλλογή από ελληνικά κοσμήματα που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη ταξίδεψε μέχρι το Περού γεγονός που σηματοδοτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει το Μουσείο για τη διεθνοποίηση των πολιτιστικών αγαθών μεταδίδοντας το μήνυμα των επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού.

Η έκθεση Joyas Griegas Siglos XVII al XIX, Colección Museo Benaki (Ελληνικά Κοσμήματα 17ου - 19ου αιώνα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη) εγκαινιάστηκε στο Instituto Cultural Peruano Norteamericano (ICPNA) στη Λίμα του Περού στις 30 Οκτωβρίου 2008 και θα παραμείνει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Η παρουσία του Μουσείου Μπενάκη στη Λίμα ξεκίνησε το 2003, όταν, σε συνεργασία και πάλι με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα και το Instituto Cultural Peruano Norteamericano παρουσιάστηκε η έκθεση Ελληνικές Εικόνες από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία περιλάμβανε μια επιλογή από μεταβυζαντινές εικόνες, αντιπροσωπευτικές των τάσεων της θρησκευτικής ζωγραφικής που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής. 


Η παρούσα έκθεση είναι αφιερωμένη στο νεοελληνικό κόσμημα, ένα σημαντικό τομέα της νεότερης ελληνικής δημιουργίας. Περιλαμβάνει 85 περίπου εκλεκτά κοσμήματα που χρονολογούνται ανάμεσα στον 17ο και 19ο αιώνα και παρουσιάζονται κατανεμημένα σε ενότητες, σύμφωνα με την προέλευση και τις τεχνικές κατασκευής τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υφολογικών παραλλαγών και προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων του νεοελληνικού στολισμού. Τα εκθέματα αντανακλούν τις γόνιμες διαδικασίες που επιτελέστηκαν στον ελληνικό χώρο από το 15ο αιώνα και μετά, με τη δημιουργική αφομοίωση στοιχείων της Ευρωπαϊκής Δύσης και της Ισλαμικής Ανατολής, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και την αντοχή της βυζαντινής παράδοσης. Την έκθεση συνοδεύει ένας πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος.


Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, που συμβάλλει στην πολιτισμική προσέγγιση της Ελλάδας με το Περού και ισχυροποιεί τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η τιμώμενη συλλογή στην Art Athina 2016
25.05.2016 15:39
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την Τιμώμενη Συλλογή της φετινής διοργάνωσης της Art Athina, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή από μερικά ιστορικά έργα που επιμελείται ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Ντένης Ζαχαρόπουλος.
Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
16.03.2016 13:27
Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 25 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 η έκθεση «Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι» με έργα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.