Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Αδιευκρίνιστοι ψίθυροι: έκθεση της Έφης Βερικίου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Αδιευκρίνιστοι ψίθυροι: έκθεση της Έφης Βερικίου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Η Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea παρουσιάζει στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας την έκθεση της Έφης Βερικίου, με τίτλο, Αδιευκρίνιστοι ψίθυροι.

Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της ζωγράφου Έφης Βερικίου:

«Αλλού συνωστίζονται
Κι άλλοτε μένουν μόνοι
Όλοι οδοιπόροι
Κι ο καθένας χωριστά //
Μικρές φωνές
σε σπειροειδή ταξίδια
Μεγάλες φωνές
σε λυτρωτικές εξόδους.
Κι η πινελιά δραπετεύει γυμνή
Βυθισμένη στον ηχηρό παλμό της ,
Βρίσκει ανάσες
και ορθώνει πολιτείες
σε έναν καμβά //

Στην ζωγραφική της Έφης Βερικίου, κυριαρχεί ο "στροβιλισμός" της εξπρεσιονιστικής απελευθέρωσης. Το κυβιστικό "σπάσιμο", ο κατακερματισμός των μορφών, σε μάτια, χείλη ,πρόσωπα - αποκόμματα περιοδικών κι εφημερίδων - ενταγμένα στον χώρο μιας αλλιώτικης "υπαρξιακής ποιητικής". Γίνονται ο χώρος, γίνονται οι πρωταγωνιστές, Γίνονται οι ιδέες, το δράμα, το πάθος και το συναίσθημα. Γίνονται οι "φωνές".

Στην τέχνη αυτή, το χέρι του ζωγράφου, αγκαλιάζει την ελευθερία της χειρονομιακής γραφής που εξισορροπεί την τεχνική της απόδοσης, τις μεγάλες και βίαιες χειρονομίες με τις χρωματικές και μορφικές παραμορφώσεις, με το ασυνείδητο βάθος της διάφανης και πηγαίας ψυχολογικής έκφρασης των συναισθημάτων και των νοηματικών λειτουργιών που υποδηλώνει η παράθεση των "σημείων".

Όλα, ακρυλικά, αποκόμματα περιοδικών και εφημερίδων, γάζες, μελωδικές παρτιτούρες, όλα μιλούν μέσα από την σιωπή μιας δυνητικής κατάστασης, ανεξάντλητων χρωματικών και σχηματοποιημένων δυναμικών. Όλα μετέωρα, καρφιτσωμένα στον καμβά ενός αόριστου χωροχρόνου, αποζητούν, διεκδικούν και ψιθυρίζουν "ελευθερία".»

Βιογραφικό καλλιτέχνη

H Έφη Βερικίου, αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Ε’ εργαστήρι ζωγραφικής) με καθηγητή τον Δ.Σακελλίωνα (2003). Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, οι κυριότερες από τις οποίες είναι : ατομικές εκθέσεις: Ερμούπολη Σύρου (2013), Εκθεσιακός Χώρος "Μελίνα", Αθήνα (2003), Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, Πάτρα (1994), Σχολή Ευελπίδων, Δήμος Αθηναίων (1991) κ.α & ομαδικές εκθέσεις: Εν. Εικ. Πάτρας (2012), Proact Gallery (2012), Πολυχώρος Απόλλων (2011), "Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη", Τεχνόπολις, Γκάζι (2009), "Πανόραμα Χαρακτικής", ΜΜΤ Θεσσαλονίκης (2009), 2η Τριενάλε Χαρακτικής, Λευκάδα (2008) κ.ά και στο εξωτερικό: Μπιενάλε Ζωγραφικής & Ποίησης, Αλεσάντρια, Ιταλία (2006), Ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας & Υπουργείο Πολιτισμού Συρίας, Δαμασκός (2006), Αλέπο, Συρία, Πολιτιστική πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κόσμου (2006).

Για το έργο της έχουν γράψει Ιστορικοί και Κριτικοί Τέχνης όπως: Γιάννης Κολοκοτρώνης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, Αθηνά Σχινά, Τζωρτζίνα Θέου κ.ά

Οι επισκέπτες εκτός από τα έργα της έκθεσης έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους υπόλοιπους χώρους  της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης όπου εκτίθενται έργα τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
02.11.2016 10:27
Οι… «Ψίθυροι», ή αλλιώς, οι καλλιτεχνικοί ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ενός άνδρα καλλιτέχνη θα φιλοξενηθούν στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τον ομώνυμο τίτλο, από τις 4 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 (Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, 21:30).
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Transplantation II: Έκθεση της Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου
27.09.2016 15:08
Το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος, παρουσιάζει από τις 3 Οκτωβρίου 2016 την ατομική έκθεση της Έφης Σαββίδη με τίτλο TRANSPLANTATION II σε επιμέλεια της ιστορικού – κριτικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου.
Everything is the same but everything is different: Έκθεση της Έφης Χαλιορή στη γκαλερί Μορφές
30.06.2016 12:20
Το πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας Medphoto Festival – «Borders/Crossroads», σε συνεργασία με την Γκαλερί «Μορφές», παρουσιάζουν από τις 5 Ιουλίου 2016 την έκθεση φωτογραφίας της Έφης Χαλιορή, “Everything is the same but everything is different”.