Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
Ουρανός κάτω - Διονύσης Μαρίνος: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 15:07
Ουρανός κάτω - Διονύσης Μαρίνος: Κριτική βιβλίου

Ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην καλά οργανωμένη εταιρεία του Ιωσήφ γίνεται η αφορμή για μια επανατοποθέτηση του κεντρικού ήρωα απέναντι στη ζωή την εποχή της κρίσης.

Όλα γύρω του αλλάζουν δραματικά όταν ο ίδιος κατορθώνει να επιζήσει από το τρομοκρατικό χτύπημα για να συναισθανθεί  πως η ψευδεπίγραφη δημοκρατία της εποχής μας μπορεί να έχει ισχυρότερα αποτελέσματα στη ζωή των ανθρώπων  και από την ίδια την τρομοκρατία, καθώς η διάβρωση των συνειδήσεων έρχεται ωσμωτικά μέσα σ’ αυτή, δηλαδή ύπουλα και τελικά ανεξέλεγκτα, αλλά κατορθώνει να επηρεάσει τα πάντα.

Ο ήρωας του Διονύση Μαρίνου είναι ο χαρακτηριστικός άνθρωπος μιας εποχής που όλοι μας βιώσαμε. Έχει μια στρωμένη ζωή, καριέρα, δόξα, χρήμα, οικογένεια, βίλες με πισίνες και πιστωτικές κάρτες, μυστικά θαμμένα και σχέσεις με ένα ένοχο παρελθόν και κυρίως μια εταιρεία, η οποία μπορεί να κάνει τα πάντα, αδιαφορώντας για το ανθρώπινο κόστος που οι πράξεις της μπορούν να επιφέρουν.

Είναι ένας ήρωας σε μια σχέση αρχετυπική με το Σύστημα που τον δημιούργησε και που το στηρίζει απόλυτα, ένα Σύστημα μετακαπιταλιστικού προτύπου, το οποίο προσδιορίζει τις ανθρώπινες επαφές μέσα από τη σχέση τους με το χρήμα.

Ο Ιωσήφ είναι ένα ακόμα γυαλισμένο γρανάζι σε μια εμπειρική πραγματικότητα ζωής που κινείται σαν μια καλοστημένη μηχανή ανθρώπινης εμφιάλωσης μέσα στον εφιαλτικό χρόνο. Επιζεί της επίθεσης με προσωπικές απώλειες και χωρίς να μπορεί να μιλήσει σε κανέναν αρχίζει να περιπλανάται μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα να καταβυθίζεται στην αυτογνωσία. Εκεί θα τρομάξει με όλα όσα θα αποκαλύψει για τον ίδιο του τον εαυτό, αφού η πραγματικότητα που έως εκείνη τη στιγμή ζούσε μοιάζει πια εφιαλτική.

Ο συγγραφέας δε νοιάζεται να προσδιορίσει απόλυτα τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τόπου μέσα στον οποίο κινείται ο ήρωάς του, άλλωστε αυτή η ιστορία θα μπορούσε να εξελίσσεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε πολλά αστικά κέντρα της Ευρώπης και του Νότου. Ωστόσο ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει στις περιγραφές του την Αθήνα και να νιώσει την αγωνία του Διονύση Μαρίνου για την τύχη της. Η τραγική έκρηξη στην εταιρεία του Ιωσήφ είναι ανάλογη και το ίδιο ισχυρή με την «τρομοκρατική έκρηξη» σε ανθρωπιστικό επίπεδο που έφερε η κρίση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες των εφησυχασμένων και καλά βολεμένων κατοίκων τους πριν από λίγα χρόνια. Έκτοτε, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο και τα δεδομένα άλλαξαν εντελώς.

Μέσα σ’ αυτή την πόλη λοιπόν ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου  θα αντικρίσει τον κατακερματισμένο του εαυτό και παράλληλα θα κατανοήσει προσωπικές του εμμονές, θα θυμηθεί ό,τι προσπαθούσε να ξεχάσει και θα δει εκ νέου, με παρθενικό μάτι, τη ζωή του επανεκτιμώντας τις προηγούμενες αποφάσεις του.

Ο Ιωσήφ θα δει ξεκάθαρα πώς διαμορφώθηκε το ανάγλυφο της προσωπικής του ζωής και ο συγγραφέας μέσα από αυτό θα βρει την ευκαιρία να μιλήσει για τη σημερινή εποχή, για τις κοινωνίες της κρίσης, για τη μοναξιά που τις ρημάζει, για την ανάγκη μιας αλλαγής που πρέπει πρώτα να συντελεστεί εντός μας. Μετά την περιπλάνησή του ο ήρωας θα επιστρέψει σπίτι του αποφασισμένος να κάνει μια νέα αρχή σε κάθε επίπεδο. Πόσο αναγνωρίσιμος όμως θα είναι μέσα στην ίδια του την οικογένεια, αφού ο άνθρωπος που επιστρέφει αυτή τη φορά δεν έχει κανένα κοινό με τον Ιωσήφ της προηγούμενης ημέρας.

Ο συγγραφέας διατηρώντας τις απαραίτητες συγγραφικές αποστάσεις από συναισθηματισμούς ακόμα και όταν πραγματεύεται καφκικού τύπου γονικές σχέσεις ή αυτοκτονίες και με τη σιγουριά της ισόρροπης γλωσσικής φόρτισης καταγράφει τους εσωτερικούς κραδασμούς των ηρώων του. Με έναν διακριτικό λυρισμό και ολοζώντανα λεκτικά ξαφνιάσματα ο Διονύσης Μαρίνος σκηνοθετεί έναν κόσμο ρεαλιστικά ζοφερό.  Εντούτοις,  μέσα σ’ αυτόν καταλάμπει ακόμα η αισιοδοξία πως υπάρχει τρόπος και χρόνος να αλλάξουμε τα πράγματα, αρκεί να δούμε τον κρυμμένο μέσα μας εαυτό και να εντοπίσουμε τις αληθινές του διαστάσεις.Το βιβλίο του Διονύση Μαρίνου, Ουρανός κάτω, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πάπυρος.Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.